[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 3. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


02. Jun 2000 16:20 (GMT+01:00)

Lični stav: Da li je realno očekivati ujedinjenje srpske opozicije?

Zajedno ili odvojeno

Na srpskoj političkoj sceni ponovo je, kao bezbroj puta do sada, aktuelno pitanje sloge, tog večnog srpskog usuda zbog kog je Srbija vekovima preživljavala mnoge crne trenutke.

O slozi među Srbima ovoga trenutka može se govoriti u dva konteksta: prvi vezuje slogu s dogovorom vlasti i opozicije o izlasku iz političke i ekonomske krize koji priželjkuje 55 odsto građana Srbije i drugi koji poistovećuje slogu s jedinstvenom opozicijom koju očekuje 46 odsto građana Srbije.

Govoriti o dogovoru između aktuelne vlasti i opozicije u političkoj igri ideologiziranoj do usijanja potpuno je nerealno i bespredmetno, mada bi dogovor mogao da ponudi idealno rešenje za posrnulu državu i izmučeni narod.

Drugi dogovor koji bi proizveo jedinstvenu opozicionu listu kandidata na narednim lokalnim i saveznim izborima uslovljen je s nekoliko opozicionih akcija koje bi morale dati određen nivo saglasnosti.

U prvom redu, opozicioni lideri morali bi da stvore i da se slože oko jedinstvene strategije opozicionog delovanja. Međutim, od 10. januara opozicioni lideri se sastaju više puta mesečno i do danas se nisu složili oko zajedničke strateške platforme.

Druga stepenica na koju bi zajednički trebalo da stanu svi lideri opozicije trebalo bi da se zove ideološka pomirljivost. U svim zemljama koje pretenduju na demokratski politički život ideološke razmirice prognane su iz političkog života: jedino se još kod nas kotiraju na visokom nivou političkih vrednosti. Sve dok je u našem društvu antagonizam između monarhista i republikanaca, četnika i partizana, levih i desnih najdominantniji faktor u političkom opredeljenju građana, dotle će i opozicija biti razjedinjena.

Treći faktor koji uslovljava zajednički opozicioni front je neposredan iskren odnos i tolerancija među opozicionim liderima. Neuverljivost pomirenja Draškovića i Đinđića, odsustvo Gorana Svilanovića i Vuka Obradovića sa bine na poslednjem opozicionom mitingu, očigledno razmimoilaženje između SPO i Saveza za promene, kao i optužbe Vesne Pešić o tajnoj vezi između Miloševića i Draškovića, govore da među liderima opozicije vlada atmosfera sukobljavanja a ne tolerancije i ozbiljne saradnje.

Akciono jedinstvo kao faktor zbližavanja kod srpskog opozicionog bloka ne postoji jer je većina lidera, i to onih partija koje na narednim izborima verovatno ne bi preskočile izborni cenzus (Vuk Obradović, Momčilo Perišić, Nebojša Čović, Žarko Korać) za odlučniju opozicionu akciju, dok je Vuk Drašković, sa najvećim partijskim rejtingom za kompromisnu varijantu.

Veliki problem objedinjavanja opozicionog bloka predstavlja nedostatak istinskog lidera koji bi mogao da uzme barjak u ruke i da povede opoziciju. Najveći lični rejting u biračkom telu Srbije ima već nekoliko meseci Vojislav Koštunica, međutim, sujeta istrošenih lidera koji već deset godina nisu dali ni jedan gol ne dozvoljava im da uzmaknu korak nazad i propuste lidera DSS da istupi pred narod kao predvodnik opozicije.

Imajući sve ovo u vidu, jasno se nameće zaključak da od jedinstvene opozicione liste neće biti ništa i da će već za nekoliko dana Narodni pokret Otpor dati ozbiljnu lekciju opozicionom bloku, čiji će se lideri morati da pomire sa svojom neminovnom političkom marginalizacijom.

Vinko Ćurić
Autor je istraživač Instituta za političke studije u Beogradu


vesti po rubrikama

^politika

15:15h

Vozilo naletelo na minu kod Prištine, poginula dva Srbina

15:20h

Manuel: Hladnokrvna i planirana ubistva Srba na Kosovu

15:30h

Život u Leposaviću, na severu Kosmeta

15:45h

Ivica Dačić u poseti SNP u Herceg Novom

15:50h

Ko je ovaj čovek: Srđa Božović

16:00h

Posle akcije "Odbrana univerziteta" ispred Filozofskog fakulteta, još jedan akademik u Otporu

16:15h

Spontano okupljanje građana posle privođenja otporovaca

16:20h

Da li je realno očekivati ujedinjenje srpske opozicije?

16:30h

Čelnici opozicije dogovorili izradu jedinstvene izborne liste

16:45h

U subotu Vanredna skupština SNS-a u Banjaluci

16:55h

Poruka gradonačelnika osam gradova iz Srbije i Crne Gore

17:10h

Novi Sad: Jedinstvena opozicija Vojvodine

17:20h

SZP: Počinje kampanja

17:45h

Drugi pišu: The Washington Post - Pod suncem Zapada

18:25h

Novinari izbačeni iz Skupštine Srbije

22:12h

Policija u sedištu Helsinškog odbora za ljudska prava

22:23h

Gradski odbor JUL-a Novog Sada predložio: Miloševiću Orden narodnog heroja

22:38h

Tužilac Karla del Ponte: NATO je "nevin"

     


     


FastCounter by LinkExchange