[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 3. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


02. Jun 2000 15:50 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek?

Srđa Božović

(Karavani prolaze...)

Početak - rođen je 26. marta 1955. godine u Podgorici. Nije poznato čime su se bavili njegovi roditelji.

Detinjstvo - rastao je kao srećno i zadovoljno dete.

Nacionalnost - Crnogorac.

Verska opredeljenost - detalj koji nije javno zabeležen.

Obrazovanje - osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu. U Podgorici je studirao prava, diplomirao je 1977. Poslediplomske studije iz oblasti društveno-ekonomskih nauka završio je u Beogradu.

Karijera - počeo je na Pravnom fakultetu, bio je asistent na predmetu finansije. Sećaju ga se kao krutog predavača, ali i kao kolege spremnog da pomogne studentima. U politiku je ušao veoma mlad, prva funkcija bila je potpredsednik Opštinske konferencije Saveza omladine Podgorice. Kako je tad bio kažnjen zbog zloupotrebe službenog automobila kojim je išao u posete akcijašima širom nekad velike Jugoslavije, postao je podozriv prema predstavnicima sedme sile, ali i oprezan i uzoran. Potom je došao na čelo titogradske organizacije SK.

Usledila je i funkcija gradonačelnika glavnog grada Crne Gore. Kad mu je istekao mandat prvog čoveka SO Podgorica, prešao je na mesto potpredsednika crnogorskog parlamenta.

Crnogorska opozicija nije tad mnogo volela način na koji je Božović vodio sednice. Te 1991. zbog bolesti a, kasnije i smrti predsednika Crnogorske skupštine Rista Vukčevića, predsedavao je Srđa. NS je tražila njegovo razrešenje zbog "netolerancije, nedemokratskog ponašanja i drskosti". "Preživeo je", kolege iz DPS-a nadglasale su opoziciju.

Iz Crnogorske skupštine stigao je do saveznog parlamenta i postao je predsednik Veća republika (nisu ga prepoznavali na ulici, delom zbog smanjenih aktivnosti federalnog tela). Zbog toga, ali i face "dobrog dečka iz ulice", potvrdio je reči prijatelja: "Srđa nikad nije bio neki jak štih". Kad je istekao predsednički mandat Zoranu Liliću, Božović je postao i vršilac dužnosti trećeg predsednika treće Jugoslavije. Trajalo je kratko.

Stranački angažman - bio je član SK: "SK i pluralizam jugoslovenskog tipa može potvrđivati svoju avangardnost", govorio je tad. Potom je bio član DPS-a, i opet je imao samo reči hvale za svoju stranku: "Za razliku od drugih, DPS čeka izbore spokojno, uverena da je odgovorila kako treba u najteže vreme na ovim prostorima". Kad je DPS "pukla na dva dela", opredelio se za Momira Bulatovića i postao jedan od najžešćih kritičara Mila Đukanovića: "Crnogorska vlast svoju politiku vodi po nalozima svetskih moćnika, a ne po volji i interesu njenih građana... Crnogorska vlast u maniru "banana republike", u kome se sve dozvoljava sve što ne škodi glavnom cilju mentora, krši sve ustavne norme i ne obazire se na odluke institucija koje su zadužene da štite važeći Savezni ustav i poredak".

Zanimljivosti - voli da istakne da je rezervni oficir. Slovi za mirnog, poslušnog i operativnog aparatčika. Da je Momov i jugoslovenski "do poslednjeg daha" pokazao je i rečima: "Plemenski skupovi na kojima se okupljaju građani s tog područja i njihovi prijatelji iz ostalih delova Crne Gore nedvosmisleno ukazuju na puteve izlaska iz ovakovog nesnosnog stanja u Crnoj Gori, čvrsto sledeći put svojih predaka što je put časnog i dostojanstvenog života svih građana".

Zna da bude i strog: "Neozbiljne ljude nikad nisam ozbiljno shvatao, a u neodgovornim izjavama političara uvek sam prepoznavao ili njihovu naivnost ili sluganstvo". Kad je SNP onomad ušao u koaliciju s radikalima i JUL-om, a po javnosti se pročulo da se stranka podelila na tvrdi i meki deo, njemu je pripala uloga prijepoljskog, pomiriteljskog krila (Prijepolje dođe u SNP varijanti kao simbol "nepostojeće" granice između dve republike). "U savez smo ušli jer smo shvatili da ne smemo da budemo politički sebični, kao što smo bili na poslednjim parlamentarnim izborima. Ne možemo dozvoliti sebi političku prepotenciju, jer ona nikome nije donela ništa dobro", naveo je.

"Kad se iz naših parlamenata bude proteralo efemerno politikanstvo, sujetni intelektualizam i umišljeno pametovanje, tek onda će sličiti onim u savremenim demokratijama. Kad opozicija bude odgovorna a ne neodgovorna i isključiva, kad naša vlast ne bude preterano samouverena, kad se jedni i drugi budu doživljavali kao partneri a ne neprijatelji, parlamentarni život ići će tokovima dobra za građane i države", rekao je i pokazao da mu je sve jasno.

Oženjen je, ima dvoje dece.

Zorica Vulić


vesti po rubrikama

^politika

15:15h

Vozilo naletelo na minu kod Prištine, poginula dva Srbina

15:20h

Manuel: Hladnokrvna i planirana ubistva Srba na Kosovu

15:30h

Život u Leposaviću, na severu Kosmeta

15:45h

Ivica Dačić u poseti SNP u Herceg Novom

15:50h

Ko je ovaj čovek: Srđa Božović

16:00h

Posle akcije "Odbrana univerziteta" ispred Filozofskog fakulteta, još jedan akademik u Otporu

16:15h

Spontano okupljanje građana posle privođenja otporovaca

16:20h

Da li je realno očekivati ujedinjenje srpske opozicije?

16:30h

Čelnici opozicije dogovorili izradu jedinstvene izborne liste

16:45h

U subotu Vanredna skupština SNS-a u Banjaluci

16:55h

Poruka gradonačelnika osam gradova iz Srbije i Crne Gore

17:10h

Novi Sad: Jedinstvena opozicija Vojvodine

17:20h

SZP: Počinje kampanja

17:45h

Drugi pišu: The Washington Post - Pod suncem Zapada

18:25h

Novinari izbačeni iz Skupštine Srbije

22:12h

Policija u sedištu Helsinškog odbora za ljudska prava

22:23h

Gradski odbor JUL-a Novog Sada predložio: Miloševiću Orden narodnog heroja

22:38h

Tužilac Karla del Ponte: NATO je "nevin"

     


     


FastCounter by LinkExchange