[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 3. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


02. Jun 2000 18:50 (GMT+01:00)

U G17 tvrde da država ne može da doštampa tri milijarde

Deviznim štedišama se nudi - "daj šta daš"

BEOGRAD - Najava da će stara devizna štednja moći da se podigne pre roka i da će se za to koristiti novi kurs od 20 dinara za marku, imaće verovatno efekat " daj šta daš".

Najava trocifrene inflacije

Ukupni inflatorni efekat ovih mera biće umanjen zbog sirotinjske strukture domaće potrošnje. Naime, zbog malih plata većina građana ne troši uvoznu robu i kupuje samo ono što je potrebno za goli život. A kakva su im primanja govori podatak da su u Rumuniji, inače najgore stojećoj među zemljama u tranziciji, u martu prosečne zarade bile nešto ispod 100 dolara, a kod nas jedva 44 dolara. Što se inflacije tiče, Radulović prognozira da bi ona mogla u ovoj godini da bude trocifrena.

S obzirom na blizinu roka regularne isplate ove štednje u devizama, štediše bi verovatno to i sačekale, da ih ranije loše iskustvo ne podseća na redove u bankama i neispunjena zvanična obećanja.

Zato će većina, posebno sitnih deviznih štediša, pristati da plati u ovom trenutku relativno malu kursnu razliku između državno priznate i tržišne cene deviza i da prihvati dinarsku ratu kao cenu smanjenog rizika, izjavio je ekonomista Branko Raduloviić, prilikom prezentacije Biltena G17 u petak.

Po njegovim rečima, po novom kursu, ukupne obaveze po osnovu prve porcije devizne štednje iznosile bi oko tri milijarde dinara, što je ravno šestini postojeće novčane mase. Toliki rast količine novca država ipak ne može da dozvoli, jer bi se razbuktala inflacija, pa će zato izmirivanje duga prema deviznim štedišama kombinovati sa više različitih varijanti, od kojih je već omogućeno njeno prevremeno podizanje u dinarima po novom kursu, objašnjava Radulović.

On, takođe, smatra da najnovija akrobatika sa deviznim kursom i povećanim carinskim opterećenjem neće postići očekivane ciljeve - aktiviranje jedinstvenog deviznog tržišta , podsticanje izvoza i punjenje saveznog budžeta.

Savezna kasa će doduše ubrati svoj deo od tog kolača, ali manji od očekivanog jer su uvoznici robe široke potrošnje u prva četiri meseca već stvorili solidne zalihe, pa će se efekti sliti u njihove džepove, a ne u federalni budžet, objašnjava Radulović.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:51h

Banke počinju isplatu stare devizne štednje u dinarima

18:03h

Štediše Dafiment banke nezadovoljne: Neka ministar objasni

18:26h

Makedonija od 1. maja isplaćuje staru deviznu štednju građanima SRJ

18:50h

Deviznim štedišama se nudi - "daj šta daš"

19:10h

Član delegacije SRJ koja se nalazi u Moskvi izjavio za "Glas": Uskoro dovoljno gasa

      


FastCounter by LinkExchange