[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 2. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


01. Jun 2000 16:23 (GMT+01:00)

"Anđeli pakla" proteklog vikenda ludovali Novim Sadom

Bio i Pobesneli Maks

"Ružni, prljavi, zli" i istetovirani, opasni samo na prvi pogled

"Aždaje na dva točka", oskudno obučene lepotice, istetovirani "grubijani" u kožnim jaknama i muzika koja "trese iz temelja"... Sve ovo nije ukratko prepričan film o "Anđelima pakla", već stvarna slika vojvođanske prestonice u kojoj je minulog vikenda, sedmi put, održan međunarodni Moto fest.

Reke "kavasakija", "suzukija", "jamaha", "java" i mnogih drugih "japanaca", "amerikanaca" i ostalih, te raznoraznih "čopera" kućne izrade, slivale su se novosadskim bulevarima prema kampu u Kameničkom parku i najvećem "motoraškom" gradu u zemlji. Vigvami raznih boja prekrili su ovo omiljeno izletište Novosađana, a "naselje" se iz časa u čas širilo, dok se svaki novi stanovnik svojski trudio da se baš njegov dolazak i zvučno i vizuelno upamti.

"Od 1977. nisam promašio ni jedan ovakav skup u Jugoslaviji. To je nekih 18 fešti godišnje. Pre ovog nesretnog rata često sam odlazio i u inostranstvo: Austriju, Mađarsku, Čehoslovačku, Nemačku, Italiju... Teško da se koje okupljanje bajkera u poslednje vreme može porediti sa onim koja su bila početkom osamdesetih u Osijeku. Varaždin je 1987, 88, 89, 90. godine preuzeo primat u bivšoj Jugi.

Večni Harli Dejvison

Na sto godišnjicu "Harli Dejvisona", kako smo čuli na Moto festu, 2003. godine negde u Americi, tačna lokacija se još ne zna, na jednom mestu će se okupiti milion bajkera. Uglavnom će to biti "harliji", a vojnim avionima će transportovati motore iz svih krajeva sveta. "Najveći dosadašnji skup motoraša održan je 1991. godine, na 50. godišnjicu skupa u Stardžisu, kada se okupilo više od 300.000 motociklista, tako da je u tom trenutku Stardžis bio najveći grad u obe Dakote", kaže predsednik Moto kluba "NS Rajders", inače organizatora Moto festa, Goran Vasić.

Šedousi iz Niša

Tokom održavanja Moto festa motoraši su pokazali umeće u nekoliko "sportskih disciplina": povlačenje konopca, bacanje radilica sa ramena, bacanje guma u dalj, te tradicionalni ispit spretnosti. Najatraktivnije od svih takmičenja bilo je povlačenje konopca u kome su pobedili "Šedousi" iz Niša. Oni su u finalu prosto "počistili" čačansku "Apsolutnu vlagu", a kapiten "šampiona" je u prigodnom obraćanju prisutnima kratko poručio "Pivo daje snagu" što je izazvalo buru oduševljenja među prisutnima.

Sad se kod nas ističe ovaj u Novom Sadu, a na teritoriji bivše SFRJ bez premca je Pula", prepričava istorijat druženja motoraša u "jednoj zemlji na brdovitom Balkanu" Žare iz Bijeljine, čovek za koga je čuo svaki bajker u zemlji.

"Koliko god ovi momci izgledali ružni, prljavi, zli, istetovirani, ne mogu se setiti u poslednjih nekoliko godina da se na nekom ovakvom skupu desio neki incident, ne sećam se čak ni jedne tuče. Naše okruženje nosi sliku iz kojekakvih američkih filmova koji su nas motoraše predstavili u izuzetno lošem svetlu.

Istina je da se na bajkerskim skupovima popiju prilične količine alkohola, ne krijem i da se posegne za još po nečim, ali to nije razlog da nas okolina gleda sa određenom dozom straha jer ideja koju mi nosimo je - mir i sloboda. Znam o čemu pričam pošto imam, bože me oprosti, pod ovim mojim dupetom pređenih više od 250.000 kilometara", kaže Žare.

Posebnu pažnju i samih učesnika i posetilaca privuklo je vozilo "preslikano" iz "Pobesnelog Maksa". "Ideju za izradu ovog bolida upravo mi je dao taj film. Ova mašina je brza, stabilna... ma, kompletna za ovakvu priliku. Konstruisao sam je pre jedanaest godina, ručne je izrade i nisam čuo da negde u svetu postoji sličan motor", o svom ljubimcu priča Lule iz Ribara kod Šapca.

"Ove ljude, na ovakve skupove, privlači činjenica da na svetu ima još ludih kao što su oni sami. Svima nam je u glavi "miris krvi i benzina", u mozgu nam odzvanja ista muzika, a k'o kaže da motori i alkohol ne idu zajedno - laže", kaže zamašno "veseli" Zoran iz Bačke Palanke, pogledom tražeći potvrdu od svog "blizanca po motoru" Novosađanina Raleta, koji se ističe brojnim i nadasve lepim tetovažama na rukama i leđima. " Imam oko 40 tatua na sebi.

Za razliku od većine, moje tetovaže ne nose nikakvu poruku iz života tipa: ime devojke ili prisećanje na vojničke dane. Obožavam Indijance i motivi mojih tetovaža uglavnom su vezani za njih: selo, šatori, totem, poglavica, ratnik, skvo...", predstavlja kolekciju crteža "izloženih" na svom telu ovaj bajker, inače, vlasnik prilično "besne" honde.

Tako u druženju sa motorašima za tili čas prođoše dva dana, a nije ni čudo jer je brzina njihovo "osnovno zanimanje".

Mi se vratismo u nešto normalniji život (ako se može nazvati normalnim) jer ovo je ipak za obične smrtnike prebrzo, a oni "odlaze na dalek put, k'o to može znati - samo neki stoper ljut što ih prstom prati".

Nenad Ćaćić
foto V. Jovanović


vesti po rubrikama

^reportaža

16:23h

"Anđeli pakla" proteklog vikenda ludovali Novim Sadom

17:14h Današnji rigorozni kriterijumi idealne lepote sve češće vode u bolest
17:55h U Kremnama, s Tarabićima o porukama Kremanskog proročanstva(2): Tri krstate gore
18:18h Seks bomba i skandal majstor Madona otvoreno o svom lascivnom životu: Vode me emocije
     


     


FastCounter by LinkExchange