[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 2. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


01. Jun 2000 18:35 (GMT+01:00)

U sredu uveče u Bulevaru Save Kovačevića u Podgorici ubijen Goran Žugić

Šest hitaca u savetnika Mila Đukanovića

Ubica visok oko 175 centimetara, crnomanjast i mršav

PODGORICA - Goran Žugić (39), savetnik za bezbednost predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, ubijen je u sredu uveče oko 23 časa ispred zgrade u kojoj stanuje u Bulevaru Save Kovačevića broj 7 u Podgorici.

Saopštenje MUP Crne Gore

Povodom ubistva Gorana Žugića Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore izdalo je u četvrtak kratko saopštenje u kome se kaže da je savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Mila Đukanovića ubijen u sredu uveče oko 23 časa iz vatrenog oružja u Bulevaru Save Kovačevića broj 7. "Pripadnici MUP Crne Gore preduzimaju opsežne mere na planu rasvetljavanja ovog dela o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena", navodi se u saopštenju.

I. Č.

Otac dvoje dece

Goran Žugić rođen je 11. maja 1963. godine u Tuzli gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Od 1989. godine radio je u MUP Bosne i Hercegovine, a 1991. godine imenovan je za načelnika Službe državne bezbednosti u rodnom gradu. Porodica Žugić, u kojoj su otac i majka bili prosvetni radnici, seli se u Crnu Goru 1992. godine.
Goran Žugić karijeru u Crnoj Gori gradio je najpre kao načelnik policije u Herceg Novom, a potom i kao šef podgoričke policije. Za savetnika predsednika Crne Gore za bezbednost izabran je u martu 1998. godine. S Đukanovićem je bio i u bliskim prijateljskim vezama, a crnogorski predsednik ga je i venčao s Natašom, farmaceutom. Iza Žugića je ostalo dvoje dece - petogodišnji Andreja i dvogodišnja Tara. O njemu se u Podgorici govori kao o čoveku od velikog političkog uticaja.

S. D.

Na njega je pucao nepoznati napadač koji je posle pucnjave pobegao obližnjim ulicama, a očevidaca zločina nema.

Žugić je, kao i svake večeri, u dvorištu zgrade u kojoj je živeo parkirao automobil "audi A6", podgoričke registracije 12-93. Izašao je iz vozila i krenuo ka ulazu zgrade. Dok je prilazio višespratnici, iz mraka se pojavio napadač i s leđa u savetnika Mila Đukanovića ispalio nekoliko hitaca, najverovatnije iz automatskog oružja.

Prema jednoj verziji napadač je iz neposredne blizine ispalio deset metaka, od kojih su šest pogodili žrtvu. Po drugoj verziji se tvrdi da je policija prilikom uviđaja na mestu pucnjave pronašla pet čaura kalibra 7,65 mm. Međutim, stanari okolnih zgrada objašnjavaju da su čuli samo tri pojedinačna pucnja.

Ubica je posle pucnjave pobegao okolnim ulicama, a na lice mesta odmah su pristigle brojne patrole Centra bezbednosti Podgorice, kao i specijalci MUP Crne Gore.

Prema do sada dostupnim informacijama napadač je visok oko 175 santimetara, mršav i crnomanjast, a u trenutku ubistva imao je crnu streč majicu.

Posle policijskog uviđaja, sat vremena posle ponoći, telo Žugića je u pratnji nekoliko desetina policijskih specijalaca prevezeno u Kliničko-bolnički centar u Podgorici.

Neposredno posle zločina, pripadnici MUP-a su blokirali okolne ulice, a na prilazima Podgorici policija je postavila i punktove na kojima su do jutarnjih časova kontrolisana sva vozila. Ali i pored opsežne potrage, ubica je uspeo da pobegne.

Na podgoričkim ulicama u četvrtak su bile primećene brojne policijske patrole. Gradom su zajedno s redovnim pripadnikom CB Podgorica bila i po dva policajca u maskirnim uniformama.

Žugićevi poznanici naglašavaju da savetnik za bezbednost predsednika Crne Gore u trenutku ubistva nije imao obezbeđenje kao i većina crnogorskih političara.

Reagovanja

PODGORICA - Potpredsednik crnogorskog parlamenta i potpredsednik SNP Crne Gore Rifat Rastoder ocenio je ubistvo Gorana Žugića "klasičnim političkim atentatom". On je izrazio bojazan da je ovo "pokušaj prelivanja revolveraške politike iz Srbije u Crnu Goru, kako bi se stvorili uslovi za izgovor za eventualni pokušaj uvođenja vanrednog stanja u Crnoj Gori".
Predsednik Liberalnog saveza Miroslav Vicković ističe da je "užasnut, ali ne i iznenađen" ubistvom Gorana Žugića. Vicković je naveo da je Liberalni savez odavno upozoravao da će Podgorica postati drugi Beograd.
Predsednik Crnogorskog helsinškog odbora Slobodan Franović kaže da ubistvo ima političke implikacije i da će uticati na sigurnost građana.

I. Č.


G. J.


vesti po rubrikama

^hronika

18:25h U Podgorici ubijen Goran Žugić, savetnik Mila Đukanovića
18:50h Pančevo: Saslušan maloletni M. A. koji je ranio profesorku Božić
19:10h

Požarevac: Zet oprostio tastu pokušaj ubistva

00:08h Prijavio policajca zbog privođenja maloletnog sina
   


     


FastCounter by LinkExchange