[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 2. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


01. Jun 2000 17:34 (GMT+01:00)

Kompletna industrija u četvrtak ostala bez neophodnog energenta

"Gazprom" ukinuo isporuke gasa SRJ

Rusi upozoravali. Domaći gas samo za prioritete. Radi jedino pančevačka "Petrohemija"

BEOGRAD - Ruska kompanija "Gazprom" u četvrtak u osam sati obustavila je isporuke gasa Naftnoj industriji Srbije zbog dugova Jugoslavije za taj energent - saznaje "Glas" u NIS-u.

Dug 200 miliona dolara

Kako tvrde u NIS-u, do četvrtka je u Jugoslaviju iz Rusije stizalo do 200.000 kubnih metara gasa na sat, a u slučaju da je to bilo potrebno, isporuke su mogle biti povećane i na 300.000 kubnih metara. Po rečima nadležnih, dugovi Jugoslavije za ruski gas veći su od 200 miliona dolara.

Pregovori u Moskvi

- Delegacija visokih jugoslovenskih funkcionera u utorak je otputovala u Moskvu gde će, između ostalog, s ruskim kolegama razgovarati i o isporukama gasa za SRJ. Nadamo se da će problem uskoro biti rešen - kažu u NIS.

Kako kažu nadležni, zbog toga je NIS bio prinuđen da u četvrtak ujutro obustavi isporuke gasa svim korisnicima u privredi, dok se taj energent iz domaćih izvora dostavlja jedino "Petrohemiji" iz Pančeva.

Po informacijama iz NIS, zbog dugova SRJ za gas "Gazprom" je nedavno NIS-u poslao pismeno upozorenje da će u četvrtak, 1. juna u osam sati, ukinuti isporuke u slučaju da jugoslovenska strana ne bude poštovala dogovorenu dinamiku plaćanja.

- Gasa jednostavno nema, pa smo isključili sve korisnike, azotare, fabrike građevinskog materijala... "Petrohemija" trenutno dobija samo jednu trećinu od potrebnih količina i radi sa smanjenim kapacitetom - kažu u NIS i dodaju da su isporuke gasa ukinute i "Matrozu", jedinoj jugoslovenskoj fabrici novinskog papira.

Po informacijama iz NIS, ta kompanija sada raspolaže jedino sa 70.000 kubnih metara gasa na sat iz domaćih nalazišta i te količine se, pored "Petrohemije", isporučuju samo prioritetnim potrošačima.

Z. Glavonjić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:34h Kompletna industrija u SRJ ostala bez gasa, jer je "Gazprom" ukinuo isporuku
17:56h

Struja poskupela za 9,5 odsto

18:24h Promovisan "Program za spas Srbije"
   


     


FastCounter by LinkExchange