[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 2. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


01. Jun 2000 18:24 (GMT+01:00)

NadnaslovPromovisan "Program za spas Srbije"

Za efikasnu i jeftinu vladu

Projekat podržala dijaspora, vlast i opozicija nezainteresovani

LESKOVAC (Beta) - Vlasnik PP "Kondel" ekonomista Branko Dragaš, govoreći na tribini o " Programu za spas Srbije", izjavio je u Leskovcu da bi se društveni bruto proizvod po stanovniku, koji sada iznosi 820 dolara, za pet godina učetvorostručio ukoliko bi došlo do brzih i mirnih političkih promena u Srbiji.

Po njegovim rečima, program je pravljen za buduću "nadstranačku, tehnokratsku, domaćinsku i jeftinu vladu", koja bi preduzela hitne političke i ekonomske mere.

Dragaš je rekao da je jedini izlaz zemlje u otvorenom tržištu i investicionim programima koji bi privukli strani kapital.

Naglasio je da grupa stručnjaka koja je sačinila program pregovora sa multinacionalnim kompanijama i finansijskim fondovima, te da je program dobio i podršku dijaspore. Ukupna zaduženost Srbije, tvrdi Dragaš, iznosi 35,1 milijardu dolara, od čega 15 milijardi čini spoljni dug, pri čemu Srbija može da vrati samo 6,5 milijardi, i to u narednih 20 godina, s kamatnom stopom od tri posto godišnje i grejs periodom od pet godina.

Programom se predviđa vraćanje stare devizne štednje u roku od pet godina, podsticaj razvoja malih i srednjih privatnih preduzeća, niske poreske stope, redovna isplata penzija i zapošljavanje radnika iz propalih društvenih firmi.

Početni kapital za te projekte prikupio bi se na domaćem terenu uštedama na Vladi, policiji, vojsci i saveznoj državi, te legalizacijom sive ekonomije, spoljne trgovine, prometa benzina i dizel goriva.

Umesto 36 članova, nova vlada bi imala samo deset, i toliko luksuznih automobila. Policija bi sa 120 bila smanjena na 30 hiljada, a veličina vojske smanjila bi se za 60 hiljada njenih pripadnika. Godišnje bi se na taj način uštedelo preko milijardu dolara.

- Niko ne bi ostao bez plata i posla sve dok se ne izvrši prekvalifikacija policajaca i vojnika i dok od korisnika budžeta oni ne postanu proizvođači koji će puniti taj budžet - rekao je Dragaš. Po njegovim rečima, program je ponuđen i liderima opozicionih stranaka, ali do danas oni nisu pokazali interesovanje.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:34h Kompletna industrija u SRJ ostala bez gasa, jer je "Gazprom" ukinuo isporuku
17:56h

Struja poskupela za 9,5 odsto

18:24h Promovisan "Program za spas Srbije"
   


     


FastCounter by LinkExchange