[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 2. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


01. Jun 2000 17:56 (GMT+01:00)

Vlada Srbije usvojila Program za ekonomsku konsolidaciju EPS

Struja skuplja zbog obnove

NBJ treba da obezbedi deo novca za pripremu elektroenergetskog sistema za zimu

BEOGRAD - Nakon poskupljenja električne energije za 9,5 odsto u četvrtak cena kilovat-sata za jednotarifno brojilo za korisnike u Srbiji povećana je na 55,85 para dok će, zbog gradske takse, potrošači u Beogradu kilovat-čas plaćati 57,32 pare.

Cena kilovat-sata u višoj, skupljoj, tarifi za korisnike van Beograda koji imaju dvotarifna brojila povećana je na 70,11 para a u nižoj, jeftinijoj, na 41,63 para. Potrošači sa dvotarifnim brojilima u glavnom gradu skuplji kilovat-sat plaćaće 71,96 para, a jeftiniji 42,73 pare.

Prilikom plaćanja računa na ove cene treba dodati i TV taksu od 48,97 dinara i za korisnike u Beogradu naknadu za jamsku eksploataciju uglja od 26,97 dinara, dok je ostali plaćaju 26,28 dinara.

Najčešće 9,5 odsto

Prema podacima iz EPS, od marta 1999. godine do marta 2000. cena struje porasla je za 20 odsto. Električna energija poslednji put je poskupela 1. marta, kao i u četvrtak, za 9,5 odsto. Za isti procenat struja je poskupela i u avgustu prošle godine.

Penzioneri koji nisu potrošili bonove za struju preostalom sumom na potvrdama moći će da plate račune po staroj ceni, dok će korisnicima koji su avansno kupili električnu energiju, a nisu je potrošili, kilovat-sati biti preračunati u dinare.

Elektrodistribucije su već u četvrtak počele očitavanje brojila u celoj Srbiji, pa će potrošači uskoro biti obavešteni o iznosu mesečnih akontacija za naredni period.

Prema proračunima Elektroprivrede Srbije, posle poskupljenja račun korisnika sa jednotarifnim brojilom koji mesečno potroše 250 kilovat-sati s TV taksom i porezima iznosiće 214,87 dinara. Potrošači sa dvotarifnim brojilom koji za mesec dana utroše 450 kilovat-časova u proseku će platiti 313,86 dinara, sa 600 KVČ 379,17 dinara i sa 750 KVČ 450,14 dinara.

Kako je "Glas" pisao, Vlada Srbije u sredu je usvojila Program ekonomsko-finansijske konsolidacije EPS u kom je kao jedna od mera predviđeno i poskupljenje struje od 1. juna.

EPS se obavezao da će novac iz cene struje iskoristiti za remont, revitalizaciju i obnovu postrojenja i da će tokom zime obezbediti normalno snabdevanje električnom energijom. Nadležni kažu da se uskoro očekuju pregovori EPS s Narodnom bankom Jugoslavije, koja treba da obezbedi novac za pripremu sistema za zimu, kao i za plaćanje zemljišta na kom se otkopava ugalj.

Po nezvaničnim informacijama, Programom je predviđeno da u narednom periodu veliki deo obaveza prema državi EPS izmiri kompenzacijom sa dužnicima koji su na državnom budžetu.

Z. Glavonjić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:34h Kompletna industrija u SRJ ostala bez gasa, jer je "Gazprom" ukinuo isporuku
17:56h

Struja poskupela za 9,5 odsto

18:24h Promovisan "Program za spas Srbije"
   


     


FastCounter by LinkExchange