[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 2. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


01. Jun 2000 19:25 (GMT+01:00)

Republička vlada odlučila da promeni upravu gradskom prevozniku

Republika preuzela GSP

Ministarstvo informisanja Srbije saopštilo da je gradska vlast blokirala prevoz, napravila haos i reketirala privatnike

BEOGRAD - Vlada Republike Srbije na sednici u četvrtak, kojoj je predsedavao Mirko Marjanović, donela je odluku o suspenziji organa upravljanja i rukovođenja u Gradskom saobraćajnom preduzeću Beograd.

SPS na čelu GSP

- Koliko je meni za sada poznato, posle odluke Republičke vlade o preuzimanju GSP, na mesto direktora ovog preduzeća imenovan je Zoran Milošević, odbornik Socijalističke partije Srbije u Skupštini grada i predsednik gradske vlade u prethodnom sazivu u vreme kada je Nebojša Čović bio gradonačelnik - rekao je za "Glas" Aleksandar Milutinović, potpredsednik Izvršnog odbora Skupštine grada.

L. Č.

Privatnici prekinuli štrajk

BEOGRAD - Privatni prevoznici, koji su četiri dana štrajkovali zbog niske cene karte, objavili su u četvrtak obustavu štrajka u prestonici i vratili se prevozu građana. Na konferenciji za novinare privatnici su izjavili da će ukoliko Sekretarijat za saobraćaj u roku od tri dana ne prosledi rešenje nadležnima u Republici o poskupljenju pojedinačne karte sa tri na pet i osam dinara, a Republička vlada u roku od sedam dana ne prihvati novu cenu karte, oni obnoviti štrajk i svoja vozila parkirati ispred Skupštine grada.

M. C. - R. N.

Nesposobna i neodgovorna gradska vlast u Beogradu blokirala je sve vitalne funkcije u gradu i stvorila potpuni haos u funkcionisanju javnih komunalnih preduzeća, a posebno GSP, naglašeno je u saopštenju republičkog Ministarstva informisanja.

Predstavnici republičke Vlade, u kojoj su bili Zlatan Peručić, Zoran Milošević i Dragan Stepanović iz Privredne komore Srbije, ušli su juče oko 14.30 sati u prostorije Upravne zgrade Gradskog saobraćajnog preduzeća, čime je GSP od gradskih prešao u ruke republičkih vlasti.

Direktor Dragan Maksić ranije je napustio krug preduzeća, tako da je republička delegacija otpočela je razgovore sa Mišom Markovićem, tehničkim direktorom za mehanizaciju. Poseta nije izazvala veće uzbuđenje među radnicima. Komentari radnika su uglavnom bili vezani za loše materijalno stanje u kojem se preduzeće nalazi tako da je bilo i pozitivnih reakcija.

Peručić se rukovao sa svim radnicima pored kojih je prolazio. Čini se da je većini radnika ipak bilo svejedno.

Dvadesetak minuta kasnije u prostorije upravne zgrade GSP-a ušla je i Republička finansijska policija, koja se pridružila sastanku, da bi u GSP potom stigao i direktor Maksić.

Predstavnicima medija naloženo je da napuste zgradu i rečeno im je da će biti izdato saopštenje što, međutim, nije učinjeno.

U saopštenju republičkog Ministarstva informisanja obrazlaže se preuzimanje GSP: "Potpuni kolaps u javnom saobraćaju u Beogradu ugrozio je uslove života i rada svih građana, kao i funkcionisanje preduzeća, škola, bolnica i drugih ustanova u glavnom gradu. Istovremeno, korupcija gradske vlasti i uprave GSP je dostigla neviđene razmere, tražeći i nasilno uzimajući ogromna finansijska sredstva kao reket od privatnih prevoznika i raznih dobavljača. Takvo katastrofalno stanje GSP i tretman dobavljača i privatnih prevoznika doveo je do potpunog prestanka javnog saobraćaja u Beogradu".

Gradski sekretar za saobraćaj Tvrtko Gavranović rekao je da uopšte nije obavešten o tome da je Vlada Srbije preuzela Gradsko saobraćajno preduzeće.

Izbori blizu

Predsednik Sindikata vozača Gradskog saobraćajnog preduzeća Dragoljub Stošić izjavio je da preuzimanje GSP-a znači da su izbori "veoma blizu". Stošić tvrdi da se u pogonu GSP-a Novi Beograd nalazi 90 ispravnih vozila, kojima samo nedostaju gume i koje će nova uprava brzo osposobiti te će oni objaviti kako vlast radi u interesu Beograđana. On je dodao i da bez velikih para nema šanse da se sanira stanje u GSP-u i da će boljitak u prevozu biti kratkotrajan i na osnovu toga je zaključio da su izbori veoma blizu.

 

D. A. - Z. M.


vesti po rubrikama

^društvo

17:15h Studenti Filozofskog fakulteta protestuju zbog školarine
17:20h Obezbeđenje profesora Milana S. Savića iznelo iz kabineta ETF-a
17:43h

Junsko-julski upisni rok za brucoše u Srbiji

17:58h Besplatno samo najnužniji lekovi
18:01h Protest zbog nestanka predajnika RTV Pančevo
18:16h Zbog problema u isporuci gasa, stala proizvodnja papira
18:48h Niš: Izvinjenje čitaocima "Glasa"
19:25h Republika preuzela GSP u Beogradu
00:04h Suđenje nedeljniku NIN po Zakonu o informisanju
00:06h Vlada Republike Srbije o deonici Novi Sad - Beograd
   


     


FastCounter by LinkExchange