[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 2. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


01. Jun 2000 17:58 (GMT+01:00)

Dr Nikola Mitrović o Programu onkološke zdravstvene zaštite

Besplatno samo najnužniji lekovi

Nova stanica "Radio zdravlje". Prognoze pokazuju da će 2020. godine u svetu od raka godišnje obolevati 20 miliona ljudi a umirati 12 miliona

BEOGRAD - Iako je još pre deset godina država bila u obavezi da izdvaja sredstva za Program nacionalne onkološke zaštite, koji je notiran kao prioritetan, iz budžeta do današnjeg dana nije izdvojen ni jedan dinar.

S obzirom na prirodu kancerogenih oboljenja i njihov stalni rast u celom svetu, nametnula se potreba stvaranja novog dekadnog programa za period između 2.000 do 2.010. godine, pravljenog, kako je u četvrtak istakao na konferenciji za novinare direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr medicinskih nauka Nikola Mitrović, po istoj inoviranoj metodologiji Svetske zdravstevne organizacije.

- Ne odstupajući od metodologije SZO, program je napravljen i u skladu sa domaćom reformom zdravstva, a obuhvata i izuzetne posledične uslove izazvane NATO agresijom, pojasnio je dr Mitrović. Težište je stavljeno na očuvanju zdravlja, sa značajnom ulogom svakog pojedinca naše zajednice. U cilju što bolje edukacije stanovništva uskoro otvaramo i radio stanicu "Radio zdravlje", koja će se isključivo baviti zdravstvenom zaštitom i zdravstvenom službom.

U Programu je naglašena i preventivna uloga onkologije sa nizom konkretnih mera radi što većeg smanjivanja rizičnih faktora (uklanjanje kancerogenih zagađivača i sankcionisanje svih koji se budu oglušavali).

U nabrajanju daljih aktivnosti koji Program ističe važan deo zauzima i rano otkrivanje bolesti sa selektivnim skriningom (izdvojena grupa pod rizikom i njihovo praćenje s ciljem da se otkriju one vrste raka koje ne daju prepoznatljivu kliničku sliku).

- Rano otkrivanje raka je najrentabilnija investicija i u ekonomskom i u zdravstevnom smislu, gde se sigurno izbegava skupo lečenje, a šanse da oboleli ozdravi su izuzetno visoke, naglasio je dr Mitrović. - Ali, da bi ovo moglo i praktično da se realizuje neophodno je da svako u sistemu zdravstvene zaštite tačno zna šta su njegove obaveze, počevši od domova zdravlja i dispanzera, pa naviše na lestvici. Dogovori su postignuti i što se tiče lečenja. Republički zavod za zdravstveno osiguranje pokrivaće samo troškove iz minimuma obrade, a koji obezbeđuje apsolutno sigurnu potvrdu ili isključivanje bolesti.

Dr Mitrović je precizirao da će sve lekove preko toga, pacijent će plaćati sam. Lekovi i terapija takođe se propisuju po doktrini iz Protokola koji je doneo onkološki konzilijum, a važeći su za ceo svet. Svaki drugi lek, van Protokola pacijent može da dobije, ali ga plaća. Znači, Program obezbeđuje socijalizovani deo zaštite sa svim neophodnim sredstvima. U Programu su ozbiljno uzeti i svi oni faktori kao posledice prošlogodišnjeg bombardovanja, a koji sigurno povećavaju rizik obolevanja.

Već sada, u svetu godišnje oboli 12 miliona ljudi, a umire šest miliona. Prognoze za 2020. godinu su, istakao je dr Mitrović, da će u svetu obolevati 20 miliona, a umirati 12 miliona. S tim što će se situacija naročito pogoršati u siromašnim zemljama sveta.

Z. Ostojić


vesti po rubrikama

^društvo

17:15h Studenti Filozofskog fakulteta protestuju zbog školarine
17:20h Obezbeđenje profesora Milana S. Savića iznelo iz kabineta ETF-a
17:43h

Junsko-julski upisni rok za brucoše u Srbiji

17:58h Besplatno samo najnužniji lekovi
18:01h Protest zbog nestanka predajnika RTV Pančevo
18:16h Zbog problema u isporuci gasa, stala proizvodnja papira
18:48h Niš: Izvinjenje čitaocima "Glasa"
19:25h Republika preuzela GSP u Beogradu
00:04h Suđenje nedeljniku NIN po Zakonu o informisanju
00:06h Vlada Republike Srbije o deonici Novi Sad - Beograd
   


     


FastCounter by LinkExchange