[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 2. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


01. Jun 2000 17:43 (GMT+01:00)

Junsko-julski upisni rok za brucoše u Srbiji

Prijemni, pa indeks

BEOGRAD - Iako je zbog izjava nekih političara na vlasti bilo nedoumica oko prijemnih na fakultetima i višim školama, više ih nema, jer u Informatoru "Prosvetnog pregleda", koji je u četvrtak objavljen, jasno stoji da će ove godine jedan od glavnih kriterijuma upisa biti upravo rezultati prijemnih.

Prema konkursu koji je raspisalo Ministarstvo za više i visoko obrazovanje u prvu godinu fakulteta upisaće se oko 40.000, a na više škole oko 15.500 studenata prve godine.

Prvi rok za sve akademske ustanove počinje 26. juna i traje do 14. jula. Prijavljivanje će se obaviti između 26. i 28. juna a testiranje znanja predviđeno je od 3. do 5. jula.

Bodovi

Maturant može da promeni školski status i da se upiše na studije bez plaćanja školarine samo ako se nalazi na jedinstvenoj rang-listi do broja odobrenog za upis kandidata na teret budžeta i ima više od 51 boda. Po istom principu, u kategoriju sufinansirajućih akademaca upisuju se oni koji imaju više od 35 poena, a samofinansirajući mogu da dobiju indeks ukoliko imaju bar 30 bodova.

Troškovi

Za polaganje prijemnog ili ispita za proveru sposobnosti, kandidati su dužni da plate nadoknadu na žiro-račun fakulteta najviše do 500 dinara, a za više škole - 300. Potencijalni brucoši prilikom polaganja ispita moraju sa sobom da imaju ličnu kartu ili pasoš.

Jedinstvena rang-lista sa imenima kandidata koji su prešli "prag znanja" znaće se najkasnije do 10. jula, a posle tog datuma dokumenta za upis biće primana još četiri dana.

Prvi konkursni rok za fakultete umetnosti organizovaće se od 24. juna do 17. jula.

Selekcija potencijalnih brucoša vrši se prema broju bodova osvojenih na prijemnom i opšteg uspeha postignutog u prethodnom školovanju a kandidat može da ima najviše 100 poena. Uspeh u srednjoj školi jeste zbir prosečnih ocena iz svih predmeta od prvog do četvrtog razreda pomnožen sa dva i po ovom osnovu može se skupiti najmanje 16 a najviše 40 bodova, odnosno osam i 20, ukoliko se konkuriše na fakultete akademije umetnosti.

Na testovima se mogu dobiti od nula do 60 poena, odnosno od nula do 80 bodova ukoliko se radi o borbi za indeks na akademiji umetnosti.

Fakulteti utvrđuju jedinstvene rang-liste za sve tri kategorije studenata - za one koji će se školovati o trošku države, sufinansirajuće i samofinansirajuće brucoše.

O. N.


vesti po rubrikama

^društvo

17:15h Studenti Filozofskog fakulteta protestuju zbog školarine
17:20h Obezbeđenje profesora Milana S. Savića iznelo iz kabineta ETF-a
17:43h

Junsko-julski upisni rok za brucoše u Srbiji

17:58h Besplatno samo najnužniji lekovi
18:01h Protest zbog nestanka predajnika RTV Pančevo
18:16h Zbog problema u isporuci gasa, stala proizvodnja papira
18:48h Niš: Izvinjenje čitaocima "Glasa"
19:25h Republika preuzela GSP u Beogradu
00:04h Suđenje nedeljniku NIN po Zakonu o informisanju
00:06h Vlada Republike Srbije o deonici Novi Sad - Beograd
   


     


FastCounter by LinkExchange