GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI” d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
     

Glas javnosti 24 sata sa Vama..... najnovije vesti iz zemlje i sveta.....


PISMA

 


Zapažanje

Opozicija i vlast kao brat i sestra

(Niko od domaćih lidera nije Mahatma Gandi, Srbi nisu Indijci, a ni ova postojeća vlast nije engleska)

Gospodo opozicionari, uozbiljite se! Vaše verbalne akcije na planu smene aktuelne vlasti da nisu žalosne bile bi smešne.

Pozivate na mitinzima vlast da raspiše opšte vanredne izbore. Pri tom izričito tvrdite da nećete nasilnu smenu vlasti, već demokratsku - institucionalnu smenu. Da li je to moguće?

Pokušajmo da stvari posmatramo hladne glave, bez ostrašćenosti, realno.

Zašto bi aktuelna vlast raspisala prevremene izbore, pa još i opšte (lokalne, savezne i republičke) izbore? Na to ih niko ne primorava, već samo vi galamom - nedovoljno kao pritisak.

Svaka se vlast može oboriti samo onda ako je opozicija jača od nje pa je na to primora. Bilo demokratskim - institucionalnim putem, bilo silom - građanskim ratom. Nijedna vlast ne ustupa se kao poklon, čak ni u najdemokratskijim državama.

Opozicija tvrdi da je aktuelna vlast nedemokratska, autoritarna, čak nasilnička. Pođimo od pretpostavke da je sve to tačno. Dakle, ako je ova naša vlast nedemokratska i autoritarna, diktatorska, postavlja se pitanje kako je moguće nedemokratsku vlast smeniti demokratskim putem? To se još nigde u svetu nije dogodilo. Opet se postavlja pitanje - ko je jači? Opozicija tvrdi da je vlast u agoniji i da povlači panične poteze radi održavanja vlasti. Da li je to tačno?

Mislim da je to velika zabluda opozicije. Prvo, zato što vlast uopšte ne vuče panične poteze, već vrlo racionalne. Tačno je da ona vuče represivne poteze, ali su oni vrlo odmereni i precizno usmereni, nisu usmereni na sve strane, nisu nekontrolisani, a nisu ni krajnje nasilni, što bi moglo da znači slabost i paniku. Dokaz je miting u Požarevcu. Da su hteli da izazovu rat, sukob, oni su mogli da dozvole skup građana na oba suprotstavljena mitinga, pa bi došlo do pokolja i haosa. Međutim, oni su vrlo promišljeno i na jednostavan način sprečili miting opozicije zatvorivši izlazak iz Beograda i ulazak u Požarevac i tenzije su splasle kao probušeni balon. Naravno, ovakav postupak govori da je vlast nedemokratska i autoritarna, ali šta se drugo može i očekivati od takve vlasti?
Vara se svako ko misli da je vlast slaba. Vlast je vrlo jaka i nimalo slabija nego što je bila, ako nije i jača. Zašto?

Akcija specijalaca u Beogradu na rasturanju demonstracija sasvim je racionalna i normalna pojava za autoritaran režim. Takve akcije nije bilo nigde u unutrašnjosti, mada je mitinga i demonstracija bilo u mnogim gradovima. Znaju da se vlast i brani i obara u Beogradu, a ne u Nišu, Čačku ili Leskovcu. Zato vlast i juriša na Studio B i B2 92.

Vi ste gospodo opozicionari već nekoliko puta izigrali poverenje naroda i ostavili ste ga na cedilu kad je falio samo jedan korak do uspeha - svrgavanje aktuelne vlasti. I to ste uradili iz sitnošićardžijskih razloga, a ne vodeći računa o narodu i državi.

I sada nemate smelosti za ozbiljnije akcije, jer ne smete da preuzmete na sebe odgovornost za zbivanja u zemlji. Zar ne shvatate da odgovornost za zbivanja u zemlji nije više na vlasti, prešla je na vas. Od vaše sposobnosti zavisi šta će se u zemlji dešavati u budućnosti. Vlast više nije odgovorna za lošu situaciju u zemlji. Vi ste, gospodo opozicionari, i nesvesno već preuzeli odgovornost za sudbinu zemlje. U takvoj situaciji vi pokušavate da galamom smenite vlast. Zar ne shvatate da niko od vas nije Gandi, da Srbi nisu Indijci i da ova vlast nije engleska.

Da li vam govore nešto sledeći podaci: prema anketama sprovedenim u Srbiji - preko 70 odsto građana želi promene, ali na pitanje „da li i vi želite da učestvujete u promenama", samo oko 40 odsto anketiranih želi da učestvuje u promenama, a oko 60 odsto anketiranih daje odrečne ili neodređene odgovore. Šta vam kazuje desetak hiljada građana na mitingu u Beogradu čije je demonstracije policija sasvim lako razbila? To je samo 0,5 odsto populacije Beograda! Ni u unutrašnjosti nije mnogo bolje. Pa zar s tako malo pristalica mislite da osvojite vlast? Narod shvata da promene nisu promene donjeg veša, nego nešto veoma ozbiljno i krupno, pa možda čak i vrlo bolno. Za tako nešto narod očigledno još nije spreman, vi još manje. Vlast to vrlo dobro radi i sve više učvršćuje svoju poziciju. Nije vlast slabija nego što je bila, ona je sve jača - jer ste vi sve slabiji.

Da li će se obistiniti proročke reči SPS-ovog poslanika Budimirovića Bidže koji je rekao: „Dok nam je ovakve opozicije, ne treba da se plašimo za vlast u narednih 50 godina".

Opametite se dok još ima vremena! Ne dozvolite da kroz izvesno vreme priželjkujemo predsednika, a da vi žalite što ga vi niste smenili već su to učinili JUL i radikali, a onda će tek nastati prava tragedija za ovaj narod i zemlju. Vi tada nećete postojati!

Petar Petrović,
Niš


Pohvala

Biseri za budućnost

U jednom broju "Glasa" (sreda, 24. maj) tri bisera: dva narodna i jedan državni (nacionalnog jedinstva). Biseri za sadašnjost, budućnost i istoriju.

Na prvoj stranici: "Studenti krenuli" s božanskom slikom ljudske mladosti Srbije. Ispod nje: "Balašević ne peva zbog batinanja" - otkazao svoj koncert u Nišu. I razloge izneo i obrazložio. Na poslednjoj strani: "Volim svoju zemlju, ali…" - beogradski čuveni i priznati muzičar Momčilo Bajagić Bajaga o politici - u Temišvaru u Rumuniji, gde se trenutno nalazio. Takođe izneo svoje razloge i obrazložio ih. U sredini lista, treći državni biser. U narod najistureniji državni organ, jedan policajac i jedan (državni) Kinez - sklapaju i sklopiše međudržavni sporazum o overi pasoša Kinezima i o plaćanju tog državnog posla - državnom organu - policajcu. Tako videsmo da Kinez dobi overena i ispravna četiri pasoša, što za svaki plati po 700 DEM, i tako u srpsku državnu kasu "uđe" (4 puta 700) 2.800 DEM. (To je nacionalno jedinstvo: nemačka marka + građanin Srbije (u Ustavu nema Srbina) + Kinez).

Hvala svim biserima, a naročito "Glasu" što ih je skupio i za istoriju ostavio. No, rodoljubi SRS "Ilija Garašanin" podsećaju i obaveštavaju da u njihovom programu života i rada od kolevke pa do groba - stoji zlatna i večita krilatica: Svaki čovek je kovač svoje sreće i sreće svoga roda i poroda.

Milovan Radisavljević,
Žarkovo     


FastCounter by LinkExchange