[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 29. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


28. May 2000 19:15 (GMT+01:00)

Za istraživače javnog mnjenja predsednički izbori u SAD već odlučeni (2)

Na krilima blagostanja

To što ishod glasanja može da se s izvesnošću predvidi ipak ne znači da su predizborne kampanje postale nevažne

Svi vodeći američki istraživači javnog mnjenja slažu se oko toga da rezultati izbora odražavaju, pre svega, aktuelna kretanja u privredi i u raspoloženju javnosti.

Svako od njih ima svoj precizan matematički model, ali ti modeli imaju zajedničke karakteristike: pre svega, sagledavanje "stanja zdravlja" nacionalne ekonomije i uvid u političke stavove javnog mnjenja. Neki se, piše "Vašington post", zadržavaju na ova dva aspekta; drugi dodaju još neke faktore - poput onog kakav stav Amerikanci trenutno imaju o vlastitoj ekonomskoj situaciji. (I taj element, inače, ide na ruku aktuelnom potpredsedniku SAD i kandidatu Demokratske stranke Alu Goru: Amerikanci, naime, u ovom trenutku prolaze kroz najprosperitetniji period u novijoj istoriji!)

Pet minuta nedeljno

Naravno, političke analize su jedno, a realno stanje nešto sasvim drugo, i toga su svesni i istraživači javnog mnjenja kad podsećaju na činjenicu da su Amerikanci na lošem glasu kao uglavnom totalno apolitični. Jedan stručnjak, Selinda Lejk, to je ovako sažela: "Treba da shvatimo da prosečna američka porodica nedeljno na priču o politici potroši ukupno pet minuta".

Ali, bez obzira na to koje sve parametre uzimaju u obzir, sva petorica najuspešnijih "prognozera" (rangiranih isključivo po tačnosti dosadašnjih analiza) tvrde isto: u raspodeli glasova koja obuhvata samo dve najveće partije, a ignoriše sve ostale - što je, statistički gledano, opravdano odstupanje - Gor može da očekuje da će u novembru osvojiti između 53 i 60 odsto glasova. Većina primenjenih modela, uzgred rečeno, iznova se pokazuje tačnim na svakim izborima još od 1952. godine...

Ako se, dakle, pođe od pretpostavke da će se ti modeli pokazati ispravnim i ove godine - što njihovi autori, istina, izbegavaju da čine, držeći se naučničkog opreza - Gorove najveće prednosti trebalo bi da budu popularnost aktuelnog predsednika i nastavak ekonomskog buma. O vladavini Bila Klintona trenutno se pozitivno izjašnjava oko 60 odsto ispitanika, i ta brojka već mesecima se održava na približno istom nivou; to, piše "Post", sugeriše da se mnogi Amerikanci ne slažu sa tvrdnjama Džordža V. Buša i Republikanske stranke čiji je on kandidat - kako je vreme da jedna partija u Beloj kući bude zamenjena drugom. A pošto period nesvakidašnje privredne ekspanzije i dalje traje, razumno je očekivati da građani SAD neće imati ništa protiv toga da i politički status kvo bude zadržan.

Posle ovoliko relevantnih pokazatelja koji navode na isti zaključak, nameće se i jedno logično pitanje: ako se izborni rezultati mogu predvideti sa takvom izvesnošću, da li to znači da su predizborne kampanje postale nevažne? Istraživači kažu - ne. Kampanje i dalje imaju smisla, jer se tokom njihovog trajanja ranije stečene pristalice animiraju, a gro birača biva upoznat sa informacijama na osnovu kojih će moći da se opredeli za jednog ili drugog kandidata; osim toga, kandidati su sve vreme pred očima javnosti, što je najbolji način da se ustanovi da li su sačinjeni od predsedničkog "materijala" ili ne.

Tu se, međutim, već prelazi na teren na kome ni egzaktne političke analize i prognoze nisu od pomoći: ako se neko od pretendenata na Belu kuću u periodu do izbora pokaže kao istinski loš kandidat, od poraza ga ništa neće spasiti - pa ni udružena naučnička pamet.

V. M.
(KRAJ)


vesti po rubrikama

^svet

19:15h

Za istraživače javnog mnjenja predsednički izbori u SAD već odlučeni (2)

19:20h Susret čelnika Evropske unije i Rusije; "Prvi tim" EU u Moskvi
19:30h Najava bivšeg šefa hrvatske vojne obaveštajne službe: Krivično protiv Mesića
     


     


FastCounter by LinkExchange