[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 29. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


28. May 2000 18:21 (GMT+01:00)

Kako su počeli stranački sukobi u Srbiji (5)

Seljaci "pucali" s motkama

Atmosfera u zemlji je bila "zategnuta kao kišobran". U dragačevskom kraju prosuta je krv, ubijeno je 18 domaćina

Čete vojnika su te 1893. godine, uz komandu "nož na pušku!", marširale po selima gde su najglasnije bundžije (radikale) hvatali, vezivali iz i sprovodili u apsane.
Atmosfera je bila "zategnuta kao kišobran", pretnje da će lokalni sukobi, kako bi se danas reklo - eskalirati, visila je u vazduhu.

- Kulminacija sukoba desila se u Dragačevu, "leglu" jednog od vodećih radikalskih seljačkih tribuna, Ranka Tajsića. Ranko je izdao naredbu svojim kortešima da se opštine moraju držati u rukama sve do izbora.

U jednom dragačevskom selu narod je "uhapsio sreskog načelnika, pa je morala doći vojska da ga oslobodi".
A 20. februara, u selu Goračiću, prosuta je krv.
Radikalskoj upravi je izglasano nepoverenje, ali radikali nisu hteli predati dužnost novoj upravi. Oko opštinske sudnice, seljaci su se ulogorili s motkama i sekirama, i nisu pripuštali zgradi novu upravu, koja je morala da bivakuje u obližnjoj kafani.

Posne ostavke

Prvog aprila 1893. godine, kralj Aleksandar Obrenović, kome je do punoletstva ostalo još godinu dana, pozvao je ministre i namesnike na večeru i uz poslužena posna jela saopštio je da je vojska zauzela grad i da izvole potpisati ostavke, jer on preuzima vlast. Umesto liberalne vlade Jovana Avakumovića, kralj je postavio kabinet svog vaspitača Lazara Dokića koji je bio - radikal.

Okružni načelnik iz Čačka, pokušao je nekako da rasturi taj logor pred opštinom, ali ga je narod oterao psovkama i grdnjama. Sutradan, u Goračiću su se pojavile dve čete. Narod nije hteo da se raziđe na komandirov poziv, i pala je naredba za upotrebu vatre.
Vojska je pucala na narod!

Poginulo je 18 seljaka, sedam je bilo ranjeno, a u aps je zbog pobune zaglavilo 70 domaćina.
U izveštaju, komandir je tvrdio kako je iz gomile neko pucao na vojnike, i da su se pobunjenici spremali na juriš, pa je vojska morala da se brani vatrom.

Sve se to događalo samo pet dana pred izbore, i goračićke žrtve trebalo je da zastraše narod da ne glasa za radikale.
Na dan skupštinskih izbora, liberali su upotrebili poslednje sredstvo protiv "naleta radikalaca na birališta". U većim radikalskim uporištima, na ulicama se pojavila vojska - gruba demonstracija sile na biralištima bila je poslednja opomena narodu da se uzme u pamet, jer se vlada ne šali. Oružjem će braniti vlast.
Neposredno uoči izbora, Ribarac je izdao sledeću naredbu: "Sve privatne depeše o rezultatima izbora da se policijski zabrane"

Da ta zabrana telegrafskog saobraćaja nije bila bezazlena, videlo se po tome što u prvi mah nije moglo da se ustanovi ko je pobedio na izborima, ni ko je dobio koliko glasova.
Stvar je toliko zamućena - poništavanjem nekih izbora, raznim formalnostima oko zapisnika, policijskim oduzimanjem izbornih akata od izbornog odbora na Rudniku, poništavanjem mandata iz pirotskog okruga zbog čistih formalnosti - da je i danas nemoguće utvrditi kako su liberali imali većinu mandata, kad je za njih glasalo samo 91.831 birač, a za radikale 130.316!

Uostalom, neko je rekao: "Izbori su potpuno nepotrebni, ako su dobro organizovani!"

I. M. VELJKOV

SUTRA: HAJDUČIJA KAO UKRAS SRPSKE DEMOKRATIJE


vesti po rubrikama

^reportaža

18:10h

Stranacki sukobi u Srbiji; Seljaci "pucali" s motkama

18:05h Inicijativa za meč našeg proslavljenog džudiste; Vuk "ruši" Putina
     


     


FastCounter by LinkExchange