[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 29. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


28. May 2000 16:47 (GMT+01:00)

Miroslav Lekić, reditelj "Noža", na Festivalu "Zlatni vitez"

Bez zatvaranja u mali tor slovenstva

Na jesen počinje snimanje religioznog trilera "Lavirint"

MOSKVA - Filmu "Nož" Miroslava Lekića, uvršćenom u takmičarski program "Zlatnog viteza", ovo je drugi ruski festival (prikazan je u Moskvi prošle godine). Lekić nije odrastao u sredini niti porodici koja je forsirala ovaj kulturni krug. Ipak, obožava Tarkovskog, Gruzijca Sangelaju, Ejzenštajn je na njega bitno uticao. Na festivalu slovenskih i pravoslavnih zemalja odlično se oseća, spremajući se da na jesen započne snimanje novog filma. U igri je ponovo religiozni triler "Lavirint" o kome već godinama razmišlja.

"Vitez" na videu

Nikolaj Burljajev, direktor festivala, najavio je da će festival početi sa izdavanjem filmova prikazanih tokom devet godina postojanja "Zlatnog viteza". Filmovi će biti grupisani u 12 tematskih celina.

Poruka patrijarha Pavla

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle, u poruci upućenoj "Zlatnom vitezu", poželeo je da Festival prođe ne samo u znaku istinske lepote i harmonije, nego i borbe za istinu, pravdu, mir i iskreno bratstvo među ljudima i narodima, idealima pravoslavlja.

- Specifičnost festivala jeste njegova geografsko-religiozna odrednica iz naziva. Umetnost uvek prevazilazi granice, spaja ljude. Ne osećam ga kao vrstu zatvaranja unutar malog tora slovenstva ili pravoslavlja. On nije tematski definisan pravoslavno. Uostalom, pravoslavna filozofija ne propoveda nikakvo zatvaranje.

Kako reagujete na napise u kojima je konstatovano da je recepcija "Noža" lišena ključne "ciljne" grupe, jer Aliju više ne zanima, on ne želi da čuje priču o tome da je nekada bio Ilija?

- Film nije pravljen s idejom da pokuša da ubedi muslimane da su ovog ili onog porekla. Nije obrazovni, školski. On govori o drugim problemima. Verujem u citiranu tezu, ali film je obišao desetak festivala, naišao na interesovanje Engleza, Amerikanaca, Francuza, Italijana, Nemaca, Rusa. To mu je i bila svrha. Nije pakovan ni poslat na adresu Muslimansko-bošnjačke Federacije. Ideja je bila da se o muci u jednom vremenu i prostoru još nešto kaže. O problemu korena koji dovodi do zatvorenog kruga zločina, u kome zločin počinje samog sebe da inicira. U jednom trenutku ste žrtva, u drugom zločinac. Zatvarajući krug, ostajemo bez bilo kakve mogućnosti za odgovor. Nužno je krug prekinuti. Koreni ne nose nužnost međusobnog sukobljavanja. To je film hteo da kaže.

V. Milivojević


vesti po rubrikama

^kultura

15:45h

Vojislav Savić, dramski pisac: Pisanje kao oslobađanje od otrova

16:47h Miroslav Lekić, reditelj "Noža": Bez zatvaranja u mali tor slovenstva
   


     


FastCounter by LinkExchange