[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 26. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


25. May 2000 18:47 (GMT+01:00)

Legalizacija otimačine belačkih poseda u Zimbabveu

Jedan potez za dva miliona hektara?

HARARE - Zimbabveanska vlada izmenila je zakon o vlasništvu nad zemljom kako bi autoritarnom predsedniku Robertu Mugabeu omogućila da momentalno oduzme još 841 farmu u vlasništvu belaca, i to bez prava na nadoknadu, saopšteno je u Harareu.

Mala pobeda za opoziciju

Vodeća opoziciona partija Pokret za demokratske promene uspela je u četvrtak da u poslednji čas izdejstvuje produženje roka za podnošenje izbornih listi poslaničkih kandidata; taj rok je sada sa 29. maja produžen na 3. jun. Razlog zbog koga je opozicija tražila produženje bila je okolnost da do 29. maja nije mogla da prikupi kandidature svih potencijalnih kandidata.

Mugabe je pitanje belačkog vlasništva nad najboljim delovima obradive zemlje u Zimbabveu pretvorio u centralno pitanje kampanje za izbore zakazane za 24-25. jun; veterani rata za nezavisnost i druge militantne grupe dosad su, sa blagoslovom vlasti, okupirali skoro 1.500 belačkih farmi, i neizvesno je kada će čitava akcija biti okončana.

"Amandmani na Zemljišni zakon objavljeni su u vanrednom broju službenog glasnika", izjavio je za Rojters vladin pres-sekretar Munjaradzi Hvengvere. Tim potezom se finalizira inicijativa započeta još 6. aprila usvajanjem amandmana u parlamentu, kojim je teret obeštećenja vlasnicima dosad otetih farmi prebačen na "bivšeg kolonijalnog gospodara", tj. Veliku Britaniju.

Po doskora važećem zakonu, redistribucija zemlje u cilju ispravljanja kolonijalnih nepravdi morala je da se zasniva na obostranoj saglasnosti prodavca i kupca i da se realizuje po tržišnim cenama.

Kako je vlada pre dve godine sastavila spisak od 841 farme (ukupno 2,1 milion hektara) koja moraju biti vraćene crnačkom stanovništvu, usvojenim amandmanima sada se otvara mogućnost da vlada preuzme bilo koju od tih farmi - ili, naravno, sve njih - običnom predsedničkom uredbom, i tako znatno uveća ukupan broj otetih belačkih poseda.

V. M.


vesti po rubrikama

^svet

17:31h

Drugi dan ministarskog zasedanja NATO u Firenci

17:43h

Donji dom Kongresa odobrio normalizaciju trgovine s Kinom

18:09h

Vrhovni sud Arkanzasa traži isključenje Klintona iz Advokatske komore

18:47h

Legalizacija otimačine belačkih poseda u Zimbabveu

23:15h

Hrvatska: Za tužbu 700.000 dolara

23:22h

Rusija: Poginula 2.304 vojnika

     


     


FastCounter by LinkExchange