[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 26. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


25. May 2000 17:31 (GMT+01:00)

Drugi dan ministarskog zasedanja NATO u Firenci

Hrvatska najzad u "Partnerstvu"

Robertson: Poruka narodu u SRJ da odbaci "strašnu vlast"

FIRENCA (Beta) - Prolećno zasedanje Severnoatlantskog saveta na nivou ministara inostranih poslova nastavljeno je u četvrtak potpisivanjem sporazuma o pristupanju Hrvatske programu Partnerstvo za mir.

Generalni sekretar NATO Džordž Robertson izjavio je tim povodom da je "ulazak Hrvatske u evro-atlantsku porodicu poruka srpskom narodu da i za njega tamo ima mesta ukoliko odbaci (predsednika SRJ Slobodana) Miloševića i njegovu strašnu vladavinu".

Susret Draškovića i Ivanova nije u planu

Ministar inostranih poslova Rusije Igor Ivanov izjavio je u Firenci da ne planira da se u Moskvi sastane s liderom srpske opozicije Vukom Draškovićem, javlja agencija RIA Novosti. "Takav susret zasad nije planiran" odgovorio je Ivanov ruskim novinarima na pitanje o tom susretu.
Predsednik SPO Vuk Drašković je 19. maja, na protestu zbog podržavljenja Studija B, najavio da će zajedno s liderima DS i DSS, Zoranom Đinđićem i Vojislavom Koštunicom, otputovati u Moskvu, gde će zatražiti pomoć Rusije u zaustavljanju terora nad građanima Srbije.

Generalni sekretar je istakao da je "Hrvatska dokaz da nijedna zemlja ne mora da ostane žrtva istorije, već se može promeniti i krenuti putem napretka".

I hrvatski ministar inostranih poslova Tonino Picula izjavio je da bi u interesu njegove zemlje bio što skoriji i što mirniji rasplet dugotrajne političke krize u Srbiji. Odgovarajući na pitanje izveštača Bete, on je potvrdio da je i tokom susreta sa američkom ministarskom inostranih poslova Medlin Olbrajt razgovarao "o perspektivama situacije u SRJ i o načinu na koji se dugotrajna kriza može razrešiti na najoptimalniji način".

"Scenariji su različiti. Mi izvan SRJ možemo da priželjkujemo određena rešenja ili špekulišemo, možemo eventualno i da sugerišemo, ali to na koji način će se rešiti dugotrajna kriza leži pre svega na samim građanima Srbije i Jugoslavije. Svakako je u interesu Hrvatske da taj rasplet bude što skoriji i što mirniji", rekao je Picula.

Pristupanjem Partnerstvu za mir Hrvatska je postala 46. članica Evro-atlantskog saveta za saradnju. Partnerstvo za mir je kooperacija u okviru koje Alijansa sarađuje sa zemljama istočne i jugoistočne Evrope. Njegove članice su sada i sve bivše jugoslovenske republike - izuzev Srbije, koja članstvo nije ni zatražila, te Bosne i Hercegovine, koja želi prijem u ovu organizaciju.

U nastavku sastanka šefovi diplomatija 19 država članica NATO sastali su se sa ministrom inostranih poslova Ukrajine u okviru redovnih konsultacija. Tokom popodneva sastao se i Evro-atlantski savet za saradnju, a ministri NATO razgovarali su i sa koordinatorom Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu Bodom Hombahom.

Razgovori Olbrajt-Ivanov

FIRENCA - SAD i Rusija imaju zajednički stav oko predstojeće posete Moskvi predstavnika opozicije iz Srbije, izjavio je jedan američki funkcioner posle sastanka američkog državnog sekretara Medlin Olbrajt i šefa ruske diplomatije Igora Ivanova, na marginama samita u Firenci, javlja Rojters.
"Pozvali smo Rusiju da proširi kontakte sa srpskom opozicijom. To je dobar razvoj događaja", rekao je taj zvaničnik.
Ivanov je američkom državnom sekretaru dao i objašnjenja povodom nedavne posete Moskvi generala Dragoljuba Ojdanića, pred Haškim tribunalom osumnjičenim za ratne zločine. Neimenovani izvori tvrde da su u Moskvi preduzete i disciplinske mere kako bi obezbedilo da se slične "greške" ne ponove; Rojters je, međutim, juče preneo i izjavu portparola ruskog ministarstva odbrane, koji je u Moskvi rekao da neće biti nikakvih sankcija zbog Ojdanićeve posete.
Posle susreta sa Olbrajtovom, Ivanov je javno izneo i niz ruskih zamerki na optužnicu koju je Haški tribunal podigao protiv Ojdanića. "Tribunal se ne ponaša objektivno. Već duže vremena on se pretvorio u telo koje ne deluje pravosudno, nego politički", istakao je Ivanov. Privatno, međutim, on tu optužnicu nije dovodio u pitanje, navodi Rojters.
Prvi sastanak šefova diplomatija NATO i Rusije, posle bombardovanja SRJ završen je usvajanjem zajedničke deklaracije u kojoj se obe strane, između ostalog, obavezuju da će usavršavati saradnju u mirovnim misijama u BiH i na Kosovu.


vesti po rubrikama

^svet

17:31h

Drugi dan ministarskog zasedanja NATO u Firenci

17:43h

Donji dom Kongresa odobrio normalizaciju trgovine s Kinom

18:09h

Vrhovni sud Arkanzasa traži isključenje Klintona iz Advokatske komore

18:47h

Legalizacija otimačine belačkih poseda u Zimbabveu

23:15h

Hrvatska: Za tužbu 700.000 dolara

23:22h

Rusija: Poginula 2.304 vojnika

     


     


FastCounter by LinkExchange