[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 26. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


25. May 2000 16:30 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek?

Velimir - Bata Živojinović

(Zadovoljni)

Početak - rođen je 5. juna 1933. godine u vozu između Koraćice (selo podno Kosmaja, odakle potiču Živojinovići) i Smedereva. Otac Dragoljub bio je sudski izvršitelj, majka Tiosava domaćica.

Detinjstvo - čuvao je ovce s malim Grkom koji je pobegao Nemcima prilikom transporta (taj Batin kolega sad je bogataš u Grčkoj). Gledao je kaubojce i sanjao da će postati glumac.

Nacionalnost - Srbin. "Umemo da budemo mirni i tihi kao ajkule, dok nas duboko ne povrede. Povredio si mi porodicu, povredio si mi suštinu - sad je dosta".

Verska opredeljenost - pravoslavac.

Obrazovanje - kako mu je otac menjao gradove zbog službe, mali Velja je menjao škole. U prvi razred u rodnom selu pošao je s pet i po, i pao je godinu. Potom se školovao u Smederevskoj Palanci, Mladenovcu i Beogradu. U srednjoj školi bio je đak Druge, Treće, Četvrte, osme i Desete gimnazije (upućeni kažu da su ga izbacivali iz svih škola). Kao netalentovanog šetali su ga i tokom školovanja u srednjoj glumačkoj (prvo Niš, pa Novi Sad, pa Titograd).

U međuvremenu, uozbiljio se, odlučio da bude kvalifikovana radna snaga, pa je postao odlikaš (u Državnoj pozorišnoj školi, poslednja ocena na Pozorišnoj akademiji bila je desetka).

Karijera - kao maloletnik pravio je šamlice jer je majstor procenio da za bolje i nije. Radio je u Stambenom odseku Četvrtog rejona (današnji Vračar). Učestvovao je u radnim akcijama, bio je omladinski rukovodilac, raznosio je sodu za gazdu Jovana Rodića. Kad se latio krečenja aranđelovačke škole, zbog težine kofe "puklo mu je pred očima" i shvatio je da hoće više od života. Kako je u kratkim pantalonama s društvom virio kroz prozor društva "Branko Krsmanović", opazila ga je Soja Jovanović - tako je, kako kaže, kroz prozor ušao u pozorište i svet glume.

Velika Soja je procenila da Bati šmekeru ne leže hamletovske uloge, pa ga je posavetovala da se preorijentiše na film. Tako je počela karijera ovog glumca, legende jugoslovenske kinematografije, aktera u jednoj trećini svih domaćih filmova. Nedavno je proslavio jubilej - 45 godina rada. Snimio je po gruboj proceni oko 350 filmova, televizija ga je otkrila 15 godina kasnije.

Kultne uloge ostvario je u filmovima: "Vlak bez voznog reda","U raljama života", " Valter brani Sarajevo", "Tri", "Skupljači perja"(cigani i sad misle da je jedan od njihovih), "Diverzanti", "Sutjeska). Iako iz straha od poistovećivanja s jednim likom ne voli da ga podsećaju na ulogu Bulidže, upravo s ovim likom iz tv serije "Građani sela Luga"ostao je zapamćen za sva vremena. Kad je postao predsednik Odbora za molbe i žalbe građana u srpskom parlamentu, dobio je nadimak "Valter brani komuniste".

Branio se da nije maskota SPS-a. Tad je govorio: "Nisam imao pojma da je vlast toliko interesantna, čak i bez para i privilegija". Za svoju partiju žestoko se borio. Nedavno se zamislio i naveo: "Mnogo sam govorio u životu i dosta sam zbog toga nagrabusio, neka sad neki drugi pričaju". Igrao je sve i svašta pa, kako kaže Bogdan Tirnanić: "Sumnja se da je igrao i u filmovima u kojima nije igrao".

Stranački angažman - bio je član SK samo 11 meseci 1957. "Majka je još 1936. bila u KP, otac je bio telohranitelj Nikoli Pašiću, tetka je osnovala četnički pokret, ja sam otišao na levu stranu", priznao je. "O Slobodanu Miloševiću govorio bih tako da kad mu spomenem ime, ustanem iz poštovanja". (Titu je krao cigare, skupu havanu, ali mu je, kao kontrauslugu, pričao viceve koje narod priča o "najvećem sinu").

Zanimljivosti - uzor mu je bio glumac Sergej Bondarčuk, ("Čovekova sudbina") s njim se kasnije pobratimio. Drugi pobratim Boris Dvornik nije mu bio uzor, zbog poznatih prepucavanja više nisu ni prijatelji. Nadimak "Bata životinja" dao mu je pokojni Predrag Dinilović, režiser. Zbog broja Nemaca koje je pobio u filmovima, Živojinović je proglašen za čoveka koji je uništio Treći rajh. U Kini je toliko popularan da se tokom prošlogodišnje NATO agresije stotine miliona Kineza prijavilo da pomogne Valteru u odbrani zemlje.

"Kad sam nedavno boravio u Kini, od mog sina Miljka tražili su autogram, misleći da je on Valter, a Valter je sad deda", izjavio je glumac koga su u najmnogoljudnijoj zemlji dočekivali (i dočekuju) s crvenim tepihom. "Ostvario sam sve svoje snove, možda i više od toga; jednom rečju, ja sam zadovoljan čovek".

Oženjen je Julijanom (Lulom) koju zna od njene druge godine. Imaju Miljka, Jelenu i unučice.

Zorica Vulić


vesti po rubrikama

^politika

15:10h

Svakodnevni odlasci otporovaca i opozicionara u policiju

15:25h

"Glas" istražuje ko i kako deli "pravdu" na Kosovu (3)

15:30h

Đukanović otvorio konferenciju "Budućnost Crne Gore" na Svetom Stefanu

15:40h

Posle Ojdanićeve posete Moskvi, Ministarstvo odbrane RF saopštilo: Ruski oficiri bez ukora

16:00h

Otpor najavio protestni skup ispred Filozofskog fakulteta

16:30h

Ko je ovaj čovek: Velimir - Bata Živojinović

17:00h

SRJ se povukla iz komisije za kontrolu oružja u okviru Dejtonskog sporazuma

17:20h

Kako su počeli stranački sukobi u Srbiji (2)

17:21h

Protest studenata Pravnog fakulteta: Neće nas zaustaviti

17:35h

Patrijarh Pavle podržao studente

17:40h

Šta piše u Deklaraciji Saveta za primenu mira: Manje novca za BiH

18:00h

Šainović, član IO GO SPS-a: Policija mora da spreči terorizam

22:16h

Deveto javno emitovanje "Vesti u sedam" Studija B

22:38h

Delegacija Komisije ruske državne Dume u poseti kod Marjanovića

22:52h

Na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu Izbačeni profesori

23:15h

Kosovska Mitrovica: Sa suđenja Nebojši Mutavdžiću

23:34h

Osnovan Narodni pokret otpor

23:45h

Ponovo uhapšen Nebojša Ristić

     


     


FastCounter by LinkExchange