[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 26. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


25. May 2000 17:20 (GMT+01:00)

Kako su počeli stranački sukobi u Srbiji (2)

Jahanje bivše vlasti

Najviše linčovanja bilo je po selima, gde su mnogi kmetovi završavali po jarkovima, a telo jednog "naprednjaka" bilo je nabijeno na ražanj

Tih dana, kad su liberali i radikali zaseli na vlast, (1886. godine) Beograd je bio preplavljen nekim čudnim ljudima. To su bili deputati opozicije iz čitave Srbije, koji su dolazili da čestitaju ulazak u vladu. Uživajući što se vide sa "svojim" ministrima, nehajno su govorili: "Eto, svratio sam kod ministra na kafu i rakiju"!

- Nikad, ni o jednom narodnom prazniku nije se igralo kao povodom ove pobede - napisao je čuveni istoričar Slobodan Jovanović.

U kancelarijama je stao svaki posao, a ni ministri nisu stizali da se bave svojim resorima, sve od primanja grdnih delegacija.

Veselje je bilo uzelo toliko maha, a narod je tako zacario, da je vlada morala zauzdati proslavu - izdato je saopštenje da deputacije više ne dolaze u Beograd na čestitanje.

Veselje se brzo izmetnulo - u hajku na dotadašnju vlast. Istoričar Slobodan Jovanović o tome piše:

- Liberalno-radikalsko veselje, bile su ustvari, pijanke. I kad bi se ljudi, jednom napili, njima nije bilo dosta da viču novim ministrima - Živeli. Oni su osećali potrebu da izbiju i po nekog naprednjaka - bez toga njihovo veselje nije bilo potpuno!

Još ministri nisu ni seli u fotelje, prve noći kad je proglašena nova opoziciona vlada, vesela rulja došla je pred kuću dotadašnjeg predsednika vlade Milutina Garašanina. Zviždalo se, vikalo, bučalo, a onda je neko iz gomile "prešao liniju mirnih protesta", pa su "buka i bes" zamenjeni kamenicama koje su poletele ka prozorima bivšeg premijera.

Zbačeni predsednik vlade nije bio kukavica. Izjurio je na balkon, s pištoljem u ruci. Ispalio je pet metaka na masu, ali je, srećom, ranio samo jednog čoveka.

Garašanin je u Beogradu jevtino prošao ali u unutrašnjosti, njegov režim bio je toliko omrznut da se naprednjaci nisu mogli izvući od narodne osvete. Najviše linčovanja bilo je po selima, gde su mnogi kmetovi završavali po jarkovima, isprebijani na smrt kočevima, a pričalo se i o jednom slučaju da je telo nekog naprednjaka bilo nabijeno na ražanj. Narodni gnev za sve muke preživljene pod naprednjačkom vladom bio je ogroman.

Cifra od 140 ubijenih naprednjaka uopšte nije bila proizvoljna. Naprednjački list "Videlo" objavio je proveren, poimeničan spisak žrtava, koji ni nove vlasti nisu mogle da ospore.

U aleksinačkom okrugu smislili su specijalnu muku za one koji su godinama "jahali narod" - sada će narod da jaše njih. Uzjahivali su narodnjake, i bičujući ih kao konje, terali oko sela.

Linčovanje se nije, ipak, proširilo na celu Srbiju. Masovni progoni zabeleženi su u požarevačkom, ćuprijskom, zaječarskom i aleksinačkom okrugu, što se objašnjavalo i osvetom za Timočku bunu. Iako su naprednjaci optuživali vlast da je podsticala linč, istina je - da ga nije sprečavala.

Kada su 17. septembra 1886. godine raspisani novi izbori naprednjački list "Videlo" objavio je proglas pripadnicima stranke: "Čuvajte glave svoje, ne idite na birališta"!

Tim izborima je rukovodio ministar unutrašnjih dela Radivoje Milojković. U čast izbora prvo je otpustio osam okružnih i deset sreskih načelnika i 30 policijskih pisara. Novopostavljena liberalska policija radila je za svoju stranku ali joj ni to nije pomoglo. Radikali su dobili 18 poslanika više u Skupštini. Kralj Milan odlučuje da da mandat pukovniku Savi Grujiću da formira prvu radikalsku samostalnu vladu.

I. M. Veljkov

Sutra: Tuča na Terazijama


vesti po rubrikama

^politika

15:10h

Svakodnevni odlasci otporovaca i opozicionara u policiju

15:25h

"Glas" istražuje ko i kako deli "pravdu" na Kosovu (3)

15:30h

Đukanović otvorio konferenciju "Budućnost Crne Gore" na Svetom Stefanu

15:40h

Posle Ojdanićeve posete Moskvi, Ministarstvo odbrane RF saopštilo: Ruski oficiri bez ukora

16:00h

Otpor najavio protestni skup ispred Filozofskog fakulteta

16:30h

Ko je ovaj čovek: Velimir - Bata Živojinović

17:00h

SRJ se povukla iz komisije za kontrolu oružja u okviru Dejtonskog sporazuma

17:20h

Kako su počeli stranački sukobi u Srbiji (2)

17:21h

Protest studenata Pravnog fakulteta: Neće nas zaustaviti

17:35h

Patrijarh Pavle podržao studente

17:40h

Šta piše u Deklaraciji Saveta za primenu mira: Manje novca za BiH

18:00h

Šainović, član IO GO SPS-a: Policija mora da spreči terorizam

22:16h

Deveto javno emitovanje "Vesti u sedam" Studija B

22:38h

Delegacija Komisije ruske državne Dume u poseti kod Marjanovića

22:52h

Na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu Izbačeni profesori

23:15h

Kosovska Mitrovica: Sa suđenja Nebojši Mutavdžiću

23:34h

Osnovan Narodni pokret otpor

23:45h

Ponovo uhapšen Nebojša Ristić

     


     


FastCounter by LinkExchange