[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 26. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


25. May 2000 15:25 (GMT+01:00)

"Glas" istražuje ko i kako deli "pravdu" na Kosovu (3)

Sud za ratne zločine

Za osnivanje suda čeka se "zeleno svetlo" iz Vašingtona

KOSOVSKA MITROVICA - Na Kosovu se sve češće govori o osnivanju suda za ratne zločine pred kojim bi se pojavili svi optuženi za genocid. Posle interventnog Kušnerovog pravosuđa, dakle, osnovaće se i interventni sud. Prvi je bio protiv Srba realno, drugi će biti fiktivno, kaže sagovornik "Glasa" blizak Unmiku.

U suštini, sve je protiv Srba, priznaje naš sagovornik i dodaje da Srbi opravdano strahuju od ovog suda. S obzirom na trenutnu situaciju, biće, izgleda, ono "kadija te tuži, kadija ti sudi". Srbi, pravnici, s kojima smo u Kosovskoj Mitrovici razgovarali o ovom sudu, veoma su skeptični i u dilemi su.

Ali, kako kažu, od oktobra, kada je počelo da se priča o osnivanju ovog suda, u dilemi su svi - Srbi, Šiptari, ali i predstavnici međunarodne zajednice. Različito se tumače ciljevi ovoga suda, ali svi postavljaju ista pitanja - ko bi bile sudije i po kojim zakonima bi se sudilo.

Kursevi za sudije

Interesantan je način na koji stranci razmišljaju o situaciji u pravosuđu na Kosmetu. Većina ovo pravosuđe doživljava kao slagalicu u kojoj veštački prave kocke. Mnogi od njih došli su na Kosmet puni predrasuda i sada žele nešto da stvore, radeći po matematičkim metodama. Oebs, na primer, ima 15 kancelarija s velikim brojem kreatora koji drže seminare i kurseve za sudije, objašnjavaju, pišu izveštaje, otvaraju oči kada je politički trenutak, a zatvaraju kada im je to u interesu.

Po svemu sudeći, kaže izvor "Glasa" blizak Unmiku, računa se na jednak odnos između lokalnih i međunarodnih sudija. Indikativno je, međutim, da sud ni posle sedam meseci nije osnovan. Srpski pravnici kažu da se međunarodna zajednica mora zabrinuti zbog toga, dok Šiptari opravdanje nalaze u objektivnim okolnostima ne precizirajući kojim.

Naš sagovornik, koji bi po logici trebalo da bude nepristrasan jer je stranac, kaže da će i ovaj sud biti kao i sve u Kušnerovom pravosuđu - improvizacija bez plana i sistema. S time se slažu i srpski pravnici s kojima smo razgovarali u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Kriterijum za izbor sudija, kao uostalom i ostalih visokih činovnika u kancelarijama Unmika i Oebsa, biće kao i u Bosni, s tom razlikom što će preporuka za visoku funkciju biti boravak u Bosni i muvanje po Haškom tribunalu. Jer, kosovski sud za ratne zločine trebalo bi da bude "haški u malom".

- Sve ovo nema nikakve logike i mi to dobro znamo. Ali, sve je u isto vreme stvar visoke politike. A, kada nema logike a sprovodi se neka politika, tada je jasno da će politička odluka dominirati. Ako činovnici ne znaju šta treba da rade, ni gde se nalaze, što je u početku bio slučaj s nama jer smo došli spremani za jednu situaciju a naišli smo na sasvim drugu, onda oni koji odlučuju, a to je u ovom slučaju Vašington, puštaju da se radi bilo šta, samo da bi se stekao utisak da se nešto radi. To je kao, recimo, kada bacate prašinu sa zemlje u vazduh. Unapred ste osuđeni na neuspeh. Biće tako i s ovim sudom, ali Srbi moraju da imaju mnogo strpljenja i živaca - tvrdi naš sagovornik.

On navodi i razloge zbog kojih sud još nije osnovan. Prvi je suštinski, a drugi tehnički. Osnivanju ovog suda, mada zvuči nelogično, protive se, prema izvoru "Glasa", Šiptari jer "njihova mlada država", makar ima lik Kušnera, po njihovom mišljenju, treba da sudi Srbima za genocid.

- Oni bi da stave pečat na istoriju. Međunarodna zajednica ima interes da to učine Šiptari umesto njih i tako sa sebe spere ljagu zbog svega što je učinila Srbiji i srpskom narodu. Ali, ne možemo da podnesemo toliku blamažu. Zato se čeka "presuda" iz Vašingtona - tvrdi naš sagovornik.

Tehnički problem je u tome što predstavnici međunarodne zajednice nikako da nađu sudije. Vrlo je teško naći ljude koji bi radili u pravnom sistemu koji im nije poznat i časnog čoveka koji bi se uključio u nešto što bi bilo politika, a ne pravosuđe.

Ljiljana Staletović

Sutra: Ima li mesta za Srbe u pravosuđu


vesti po rubrikama

^politika

15:10h

Svakodnevni odlasci otporovaca i opozicionara u policiju

15:25h

"Glas" istražuje ko i kako deli "pravdu" na Kosovu (3)

15:30h

Đukanović otvorio konferenciju "Budućnost Crne Gore" na Svetom Stefanu

15:40h

Posle Ojdanićeve posete Moskvi, Ministarstvo odbrane RF saopštilo: Ruski oficiri bez ukora

16:00h

Otpor najavio protestni skup ispred Filozofskog fakulteta

16:30h

Ko je ovaj čovek: Velimir - Bata Živojinović

17:00h

SRJ se povukla iz komisije za kontrolu oružja u okviru Dejtonskog sporazuma

17:20h

Kako su počeli stranački sukobi u Srbiji (2)

17:21h

Protest studenata Pravnog fakulteta: Neće nas zaustaviti

17:35h

Patrijarh Pavle podržao studente

17:40h

Šta piše u Deklaraciji Saveta za primenu mira: Manje novca za BiH

18:00h

Šainović, član IO GO SPS-a: Policija mora da spreči terorizam

22:16h

Deveto javno emitovanje "Vesti u sedam" Studija B

22:38h

Delegacija Komisije ruske državne Dume u poseti kod Marjanovića

22:52h

Na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu Izbačeni profesori

23:15h

Kosovska Mitrovica: Sa suđenja Nebojši Mutavdžiću

23:34h

Osnovan Narodni pokret otpor

23:45h

Ponovo uhapšen Nebojša Ristić

     


     


FastCounter by LinkExchange