[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 26. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


25. May 2000 16:26 (GMT+01:00)

Sa otvaranja Festivala slovenskih i pravoslavnih zemalja "Zlatni vitez"

Putin nije došao

Nove "pogubne mere" prema filmu. Umetnik u strahu. Boljševička era pokosila duše, a kraj joj se ne nazire

Specijalno za "Glas"

MOSKVA - U Kremlju, čije zidine krase crvene zvezde privremeno uklonjene samo tokom snimanja "Sibirskog berberina", u Velikom državnom dvorcu namenjenom uglavnom protokolarnim programima otvoren je 9. po redu Međunarodni filmski festival slovenskih i pravoslavnih zemalja "Zlatni vitez".

Izostala je danima najavljivana podrška Vladimira Putina koji je umesto da otvori festival ruske filmske radnike iznenadio "pogubnim merama" u kinematografiji. Nikita Mihalkov i Nikolaj Burljajev odgovorili su demonstracijama. Izostali su i Andžej Vajda, Kšištof Zanusi, Teo Angelopulos… Ne smeta, fokus je ionako na iranskim, tadžikistanskim i drugim imenima koja se teško izgovaraju. Smeta samo što najave nikog ne obavezuju.

Studenti u Moskvi

Na festivalu "Zlatni vitez" učestvuje i pet studenata filmske i TV režije na Akademiji umetnosti "Braća Karić". Svoje filmove predstaviće Dejan Petrović, Nada Rahović i Dragutin Vučinić, Miljan Glišić i Mirko Matović.

M. J.

- Treba da se ponosimo Rusijom koja je spona između kultura Istoka i Zapada, njenom istorijom, jezikom, današnjim praznikom slovenskih prosvetitelja Ćirila i Metodija, devetim "Zlatnim vitezom" - rekao je na otvaranju festivala, posvećenog dvehiljaditoj godišnjici hrišćanstva (tri i po sata socrealistički uobličenog programa) Nikita Mihalkov.

Prvi put posle premijere Mihalkovljev "Berberin" se sada takmiči na jednom festivalu. Počast "Vitezu" ili slabost prema festivalu, među čijim je Mihalkov organizatorima (kao predsednik Ruskog fonda kulture). Dobitnik "Zlatnog viteza" za igrani film ovde se ne smatra nepoznanicom.

Mladi učesnici i gosti festivala, koji drži do debitantskih filmova, nemaju arhaični senzibilitet čelnih ljudi "Viteza", ali su mu naklonjeni jer afirmiše zapostavljene vrednosti. Iritira ih američka produkcija i njen proizvod "Sibirski berberin" i Mihalkovljeva kičerska vizija Rusije. Vole Džima Džarmuša.

Andrej se bavi eksperimentalnom muzikom i komponovanjem za pozorište. Radi u prodavnici video kaseta i svakodnevno "gine" ubeđujući kupce "da je Kusturica genijalan i da je "Crna mačka, beli mačor" odličan film". Ne uspeva mu. Po našim sagovornicima umetnik se u Rusiji danas nalazi u grču, ne poseduje mir i dušu čistu poput deteta. U strahu je. A u strahu nema stvaranja. Boljševička era je pokosila ljudske duše, kažu, i ne naziru joj kraj.

Vesna Milivojević


vesti po rubrikama

^kultura

16:26h

Specijalno za "Glas" iz Moskve: Otvaranje Festivala slovenskih i pravoslavnih zemalja "Zlatni vitez"

17:17h

Premijera predstave "Lift za kuhinju" u Teatru u podrumu

17:37h

Novi filmovi u beogradskim bioskopima

23:02h

Promocija knjige Slobodana Šnajdera

   


     


FastCounter by LinkExchange