[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 26. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


25. May 2000 17:03 (GMT+01:00)

NIS od srpske vlade nije tražio poskupljenje derivata

Više benzina od ponedeljka?

Sa sadašnjom cenom NIS posluje bez gubitaka. Beograd i Vojvodina bolje snabdeveni gorivom nego južna Srbija

BEOGRAD - Nestašica naftnih derivata na državnim pumpama uskoro će biti prevaziđena i snabdevanje benzinom i dizelom trebalo bi da bude bolje već od ponedeljka - rekli su za "Glas" nadležni u Naftnoj industriji Srbije.

Više dizela nego "supera"

Na pedeset "Jugopetrolovih" benzinskih stanica u Beogradu u četvrtak je prodavan dizel, dok je benzina bilo na 30 pumpi. Više dizela na državnim pumpama nego ranije našlo se zbog kraja setve, ali u NIS najavljuju da će uskoro početi skladištenje tog derivata za narednu žetvu. Trenutni manjak benzina nadležni objašnjavju i činjenicom da novosadska rafinerija još nije dostigla planirani nivo proizvodnje "supera" od 800 tona dnevno.

U NIS kažu da je povećana proizvodnja benzina i dizela u domaćim rafinerijama i da bi, uz neophodni uvoz derivata, od početka iduće sedmice snabdevanje gorivom trebalo da bude kao proteklog meseca.

Iako je zbog povećane nabavne cene benzina benzin na crnom tržištu poskupeo na 28 dinara, a dizel na 22 dinara, rukovodstvo NIS još nije od republičke vlade zatražilo poskupljenje derivata.

- Mada bi nam odgovaralo poskupljenje benzina za dinar ili dva, sa sadašnjom cenom goriva poslujemo bez gubitaka - naglasili su u NIS.

Kao glavne razloge za slabu snabdevenost derivatima u poslednje vreme u NIS navode otežan uvoz zbog porasta cene nafte na svetskom tržištu (poskupljenje sa 22 dolara na 28 dolara po barelu), naftni embargo zbog koga je otežan transport do Jugoslavije i malu ponudu privatnih prometnika i "Beopetrola", od kojih se očekivalo "pokrivanje" velikog dela tržišta.

- Jug Srbije slabije je snabdeven gorivom od Beograda i Vojvodine jer u tom delu republike više nemamo odgovarajuća skladišta za naftne derivate. Zbog toga se benzin i dizel u unutrašnjost prevoze cisternama, ali to su male količine koje se odmah i prodaju - objasnili su naši sagovornici.

Z. Glavonjić


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:34h

Na Odboru PKS za odnose sa svetom: Spasavajmo privredu!

17:03h

NIS od srpske vlade nije tražio poskupljenje derivata

17:33h

Mlečne prerađevine skuplje za desetak odsto

   


     


FastCounter by LinkExchange