[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 26. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


25. May 2000 15:55 (GMT+01:00)

Jevrem Janjić, ministar za visoko obrazovanje, naredio kraj letnjeg semestra

Vanredno na Univerzitetu?

Dekani Mašinskog i Pravnog fakulteta kažu da sve ide po planu

BEOGRAD - Rektori i dekani dobili su dopis (sa naznakom "hitno") od ministra za visoko obrazovanje Jevrema Janjića, kojim se nalaže da se već u petak na svim visokoškolskim ustanovama proglasi kraj školske godine.

U tekstu koji je prosleđen u sredu ujutru piše da je takva odluka doneta "prema ukazanoj potrebi" i da do 26. maja studenti mogu da dobiju potpise neophodne za izlazak na ispit i overu semestra, a da posle ovog datuma "nije dozvoljeno produženje, bez obzira na razloge, bilo kojih vidova nastave, niti bilo kakve naknade".

U tekstu koji je u delu akademske javnosti odmah protumačen kao uvođenje vanrednog stanja na fakultete, zbog iznenadnog skraćivanja letnjeg semestra i pojedinih zahteva, piše i da je "prisustvo studenata u prostorijama fakulteta moguće samo u terminima polaganja ispita i to samo onih koji polažu".

U prvim komentarima profesori ističu da ova odluka ide na štetu studenata jer im se zabranjuje da slušaju ispite, što je odvajkada bila praksa, bez obzira u kojem se roku polažu.

U dopisu ministra navodi se i da je zabranjeno bilo kakvo okupljanje i organizovanje manifestacija u fakultetskim prostorijama, odnosno da je tako nešto moguće samo uz odobrenje dekana. Poslednje ministarsko upozorenje odnosilo se na dekane, u kojem izričito piše da "svako prekoračenje ovih naloga povlači za sobom njihovu ličnu odgovornost".

Prema Zakonu o univerzitetu letnji semestar traje 14 nastavnih nedelja, do 31. maja, s tim što su neki fakulteti, poput Arhitektonskog, pre poslednje odluke prosvetnih vlasti dobili odobrenje da nastavu okončaju 2. juna.

Predavači s pojedinih odeljenja na Filozofskom fakultetu u Beogradu odbili su dopis i traže od ministra da povuče naredbu koju je upravo razaslao na akademske adrese.

Za razliku od prvih utisaka u akademskim krugovima, prema kojima je na delu uvođenje vanrednog stanja na fakultete, većina dekana tvrdi da nema reči ni o kakvom vanrednom stanju već o regularnom završetku nastavne godine u kojima niko od studenata neće biti oštećen. Na Arhitekturi su kategorički opovrgli glasine da će njihovim studentima biti uskraćeni potpisi (zbog događaja od pre dve večeri).

"Ispiti će se odvijati po rasporedu koji će tek biti utvrđen, a studenti će naknadno, u dogovoru s predmetnim nastavnicima, predavati radove i elaborate", rečeno je u dekanatu ovog fakulteta.
- Nije tačno da je uvedeno vanredno stanje, nastavu danas završavamo po planu, a ispitni rokovi počinju 3. juna prema rasporedu. Na ispit mogu da izađu i studenti koji nisu stekli uslov, a naknadno će se, s profesorima, dogovoriti kako će se nadoknaditi propušteno. Po planu idu i diplomski, odbrana magistarskih radova i doktorske disertacije - kaže za "Glas" dr Dimitrije Janković, dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu, uz obrazloženje da su nastavu završili ranije jer je u planu čišćenje cevovoda i ugradnja radijatora.

I dr Oliver Antić, dekan Pravnog, kaže da su priče o uvođenju vanrednog stanja besmislice.
- Normalno smo radili i normalno ćemo sutra završiti školsku godinu. Jedino što je stotinak onih koji hodaju gradom pokušalo da ometa nastavu, ali se moji studenti njima nisu priključili. Zbog takvih smo morali malo da pojačamo kontrolu ulaska, ali samo onih osoba koje iz nekih razloga izgledaju sumnjivo. Recimo, kažu da su studenti, a imaju 50 godina. Kod nas nema nikakvog remećenja rada, sve ide po planu. Raspored ispita izašao je još pre mesec dana - izjavio je za "Glas" dekan Pravnog fakulteta.

O. Nikolić


vesti po rubrikama

^društvo

15:55h

Jevrem Janjić, ministar za visoko obrazovanje, naredio kraj letnjeg semestra: Vanredno na Univerzitetu?

16:14h

Pojačano ometanje RTV Pančevo

16:38h

Valjevo: "Pojačanje" za Studio B

17:05h

Novo ugrožavanje opstanka "Glasa javnosti"

19:30h

FAKSIMIL REKTORIMA UNIVERZITETA I DEKANIMA FAKULTETA

   


     


FastCounter by LinkExchange