[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 25. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


24. May 2000 17:08 (GMT+01:00)

Izraelska vojska završila povlačenje iz južnog Libana

Kraj okupacije posle 22 godine

Hezbolah odmah počeo zauzimanje napuštenih područja

TEL AVIV - Poslednji izraelski vojnici povukli su se u sredu u zoru iz južnog Libana čime je okončana 22-godišnja okupacija ovog područja, saopštila je izraelska vojska, a prenele svetske agencije.

Sva uporišta izraelske vojske i njenog saveznika Južnolibanske armije u takozvanoj bezbednosnoj zoni evakuisana su tokom pretprošle noći. Mnoga uporišta su dignuta u vazduh kako bi se sprečilo da vojna oprema dospe u ruke Hezbolaha. Nijedan izraelski vojnik nije ranjen za vreme ove operacije, iako je vojska povremeno bila izložena napadima gerilaca.

Podrška UN

Savet bezbednosti UN usvojio je saopštenje u kojem se daje podrška izraelskom povlačenju, dok se istovremeno apeluje na sve uključene strane da "pokažu maksimalnu uzdržanost i spremnost na saradnju sa misijom UN na jugu Libana (UNIFIL)". Saopštenje je usvojeno pošto je prihvaćen izveštaj generalnog sekretara UN Kofija Anana, koji je predložio da se broj "plavih šlemova" misije UNIFIL poveća sa 4500 na oko 5600 u toku povlačenja, a da se zatim ta misija još ojača do ukupnog broja od blizu osam hiljada. UN su, naime, bile zabrinute da će Hezbolah zauzeti napuštena područja, a već juče ta zabrinutost se pokazala opravdanom.

Izrael je delove južnog Libana okupirao još 1978, a sedam godina kasnije je formirao bezbednosnu zonu da bi štitio svoja severna naselja od upada gerilaca; ratne operacije Hezbolaha protiv okupacije juga Libana, koje su bile povod za uspostavljanje te zone, počele su pre 18 godina.

Izraelski premijer Ehud Barak je prošle godine, stupajući na dužnost, obećao da će se njegovi vojnici povući iz južnog dela Libana do 7. jula 2000. To obećanje dao je suočen sa gubicima koje je izraelskoj vojsci nanosio Hezbolah, u borbi da protera Izraelce sa libanske teritorije.

Barak je, međutim, ove sedmice ubrzao povlačenje, pošto su pozicije koje je Izrael predao svojoj miliciji u Libanu pale u ruke Hezbolaha.

Povlačenje je bilo praćeno vazdušnim udarima i artiljerijskom vatrom na pretpostavljene pozicije Hezbolaha, ali je neposredno posle povlačenja širom južnog Libana bilo potpuno mirno. Ubrzo su gerilci Hezbolaha počeli da, u trijumfalističkoj atmosferi, ulaze u područja koja je napustila izraelska vojska.

Agencije prenose i da je generalni sekretar Hezbolaha Hasan Nasrala izjavio kako će ovaj oružani pokret - koji uživa ideološku potporu Irana i konkretnu pomoć Sirije - nastaviti borbu protiv Izraela. Obrazloženje za takav stav je to što je deo teritorije u podnožju planine Hermon - za koju Nasrala tvrdi da pripada Libanu - ostala u rukama Izraela, kao i to što se u izraelskim zatvorima još nalaze brojni Libanci.


vesti po rubrikama

^svet

17:08h Izraelska vojska završila povlačenje iz južnog Libana
17:22h Vojni vrh SAD upozorava Klintona pred susret s Putinom: Oprezno sa A-arsenalom
18:07h Zemljotres u Grčkoj

18:13h

Omogućeno izvođenje Pinočea, bivšeg diktatora pred sud

23:23h Hrvatska: Raspušten HIS
     


     


FastCounter by LinkExchange