[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 23. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


22. May 2000 16:19 (GMT+01:00)

Na sedam italijanskih referenduma nije izašao dovoljan broj glasača

Berluskoni najviše dobio

Posle poraza na regionalnim izborima, novi udarac za vladu levog centra

RIM - Italijanski opozicioni lider i bivši premijer Silvio Berluskoni najviše je profitirao iz neuspeha u nedelju održanih referenduma o izbornim, pravosudnim i socijalnim reformama u zemlji, ocenjuju zapadni mediji.

Berluskoni, kome je pošlo za rukom da sruši vladu doskorašnjeg premijera Masima d'Aleme pošto je njegov blok desnog centra trijumfovao na prošlomesečnim regionalnim izborima, apelovao je uoči referenduma na Italijane da se uzdrže od izlaska na glasanje - i dve trećine njih upravo je to i učinilo.

Traži se ostavka

Posle objavljivanja propasti referenduma, Berluskoni, za koga mnogi veruju da bi pobedio na izborima kada bi se oni sada održali, nije gubio vreme: odmah je zatražio od Amatove vlade da se povuče i ustupi mesto kabinetu sastavljenom od tehnokrata.

Za verifikaciju rezultata sedam nedeljnih referenduma bilo je, naime, nužno da na njih izađe više od 50 odsto upisanih birača; ali, po drugi put u samo godinu dana glasanje je moralo da bude proglašeno nevažećim jer je odziv na kraju bio jedva 32 odsto - mnogo manji od očekivanog.

"Referendum propao - Berluskoni pobedio", glasio je veliki naslov na prvoj strani torinske "Stampe".

Iako ovaj rezultat neće za direktnu posledicu imati pad vlade premijera Đulijana Amata - kao što je to bio slučaj sa D'Alemom posle regionalnih izbora - pred aktuelnim predsednikom italijanske vlade nalaze se ozbiljni problemi. Sam Amato se po pitanju referenduma držao rezervisano, ali je najveća članica vladajuće koalicije, Demokratska levica, snažno lobirala za izlazak na glasačka mesta - da bi sada doživela potpun poraz.

Naredni opšti izbori trebalo bi da budu raspisani u narednih 11 meseci, ali kako vladajuća koalicija pokazuje sve veće slabosti, termin održavanja novih izbora "bliži je nego ikad", kako je to konstatovao "Mesađero".

U Italiji se, inače, skoro svi slažu u tome kako su reforme nužne, pogotovu kad se ima na umu tradicionalna nestabilnost vlada, ali su podele oko toga kako to treba izvesti i dalje duboke. Osim toga, kako ukazuje agencija Rojters, reč je i o svojevrsnom "vrzinom kolu": za krupne reforme je potrebna jaka vlada - a jaka vlada se ne može dobiti bez sprovedenih reformi...

V. M.


vesti po rubrikama

^svet

16:19h Na sedam italijanskih referenduma nije izašao dovoljan broj glasača
16:37h Visoki savet Fidžija u utorak o stanju izazvanom pokušajem puča
17:27h

Rumunske stranke protiv predsedničke kandidature Ilijeskua

17:51h Završeno formiranje ruske vlade
18:11h Ljubljana: U utorak glasanje o sastavu nove slovenačke vlade
18:38h Rusija proverava vesti o sudbini čečenskog komandanta
     


     


FastCounter by LinkExchange