[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 23. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


22. May 2000 17:54 (GMT+01:00)

U Smederevu saslušani otmičari Dragana Nikolića

Jenkija prodali za 48.000 maraka

Optuženima određen pritvor od mesec dana. Branko Stupar organizovao kidnapovanje. Jadranka Kovačević je iznajmila stan u Smederevu i pratila Nikolića

SMEDEREVO - Na zahtev Okružnog javnog tužilaštva u Smederevu od 17. maja, istražni sudija Mirko Šakić pokrenuo je istragu protiv Branka Stupara Kusture (36) iz Loznice, Jadranke Kovačević Jace (38) iz Beograda, Željka Mitrovića Štuke (35), Gorana Dimitrijevića Majora (36) obojica iz Loznice, Gorana Savića Savketa (25) iz Smedereva, Živorada Trajkovića Grizlija (29) iz Vranova kod Smedereva, Slavoljuba Arnautovića Slavka (23) iz Kosjaka, kod Loznice i Miroljuba Vasića Totoa (38) iz Loznice, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično delo terorizma iz člana 125. KZJ.

Živorad Trajković osumnjičen je i za neovlašćeno držanje vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija, navodi se u saopštenju Okružnog suda u Smederevu.

Okrivljeni su u noći između 20. i 21. aprila iz stana u Ulici Joakima Vujića 19 u Smederevu, oteli Dragana Nikolića Jenkija, prebacili ga do Loznice, a zatim preko Drine predali pripadnicima Sfora koji su ga potom isporučili Haškom tribunalu, radi suđenja za ratne i zločine protiv čovečnosti.

Odbrana

Okrivljeni za otmicu Dragana Nikolića Jenkija angažovali su advokate iz Smedereva i Loznice. Smederevski advokat Miladin Jovanović brani Branka Stupara Kusturu i Slavoljuba Arnautovića Slavka. Živorada Trajkovića Grizlija brani Milovan Ružojčić, a Miroljuba Vasića Totoa Momir Radojković, takođe advokati iz Smedereva. Istražni sudija Mirko Šakić okrivljene, osim Jadranke Kovačević i Gorana Savića, saslušao je u prisustvu njihovih branilaca.

Isplaćeni novim novčanicama

Branko Stupar Kustura je naručiocima otmice Dragana Nikolića Jenkija predao vezanog. Postoji verzija da je za to na ruke dobio 50.000 maraka. Kada se vratio u Loznicu, Goranu Dimitrijeviću Majoru i Miroljubu Vasiću Totou, dao je 36.000 maraka. Po lišavanju slobode otmičara, najviše novca pronađeno je kod Gorana Dimitrijevića - 10.000 maraka. Novčanice su bile kao da su tek izašle iz štamparije novca.

Prvookrivljeni Branko Stupar pristao je da za deviznu nagradu, koju mu je ponudio pripadnik Sfora čije se ime ne pominje u saopštenju, pronađe lica koja će oteti Dragana Nikolića.

Obaveza Stupara bila je da ga prebaci preko Drine i preda ga Sforu u RS. Drugookrivljena Jadranka Kovačević je početkom februara poslušala svog bliskog poznanika, takođe pripadnika Sfora, i zakupila stan u Smederevu, čiji je ključ, fotografiju Dragana Nikolića, ampule za njegovo omamljivanje i tačnu adresu, predala trećeokrivljenima Željku Mitroviću i Goranu Dimitrijeviću, koje je angažovao i sa Jadrankom povezao Branko Stupar.

Uoči same otmice, Mitrović i Dimitrijević u posao uvlače Gorana Savića, bivšeg policajca u smederevskom SUP, a ovaj zatim aktivnog policajca istog sekretarijata, Živorada Trajkovića, koji je suspendovan kada se saznalo za otmicu. Oni su se obavezali da pronađu vozilo i otetog Nikolića prevezu do Drine.

U noći između 20. i 21. aprila, Savić i Trajković, obučeni u uniformu, probudili su ga u stanu i predstavili mu se kao policajci MUP Srbije. Izveli su ga iz kuće i prebacili do Loznice, gde su ga predali Mitroviću i Dimitrijeviću. Pošto su uzeli svoj deo od 10.500 maraka, vratili su se u Smederevo.

Mitrović i Dimitrijević su Nikolića prevezli do Banje Koviljače, gde su ga predali Stuparu, koji ga je sa svojim šurakom, Slavoljubom Arnautovićem, i prijateljem Miroljubom Vasićem, čamcem prebacio preko Drine i isporučio izvesnom Muslimanu, pripadniku Sfora.

Nakon saslušanja, okrivljenima je određen pritvor od mesec dana, za koje vreme bi istražni sudija Mirko Šakić trebalo da čuje i šta kažu brojni svedoci.

Ugovorenu deviznu nagradu od 48.000 maraka otmičari su međusobno podelili u različitim iznosima. Kada su lišeni slobode, kod njih je nađeno i oduzeto 16.300 maraka, navodi se u saopštenju Okružnog suda u Smederevu.

S. Stanilović


vesti po rubrikama

^hronika

17:38h U Okružnom sudu u Nišu izrečena presuda "Đakovičkoj grupi"
17:54h U Smederevu saslušani otmičari Dragana Nikolića, koji su ga prodali za 48.000 maraka
18:17h Hag: Na suđenju generalu Radislavu Krstiću, svedočio Erdemović
18:49h Pančevo: Istraga protiv Spasenije Jovićević, zbog nasrtaja nožem na muža
19:20h

Pale: Pri pokušaju pljačke SDK, ubijen napadač, ranjena tri policajca

23:15h

SPO podneo krivičnu prijavu

     


     


FastCounter by LinkExchange