[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 23. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


22. May 2000 17:01 (GMT+01:00)

Zašto je srpska vlast "olabavila" blokadu robe prema Crnoj Gori

Rampu najpre probilo meso

Ugovore sa srpskim firmama potpisao PKB iz Herceg Novog

BEOGRAD - I pre nego što je zvanično objavljena, a onda i ukinuta, osmomesečna blokada robe iz Srbije u Crnu Goru ili popušta, ili više ne važi.

Proteklih nekoliko dana, naime, preko Kolovrata kod Prijepolja i Mehovog krša, između Rožaja i Tutina kamionima su prevoženi mnogi prehrambeni proizvodi, pa i sirovine ako su imali uredne papire o plaćanju carina. Popuštanje blokade zabeležila je crnogorska Finansijska policija na pomenutim prelazima još u petak.

Od zvaničnih informacija u vezi sa skidanjem blokade dostupna je bila jedino ona da je srpsko Ministarstvo poljoprivrede dozvolilo trima firmama iz Srbije, "Uskoku" iz Velike Plane, "Naroni" iz Zrenjanina i "Euro-jusu" iz Beograda, da isporučuju sveže meso - po 30 tona mesečno junećeg i svinjskog, po pet telećeg i pilećeg i isto toliko tona mesnih prerađevina.

Prema nezvaničnim informacijama ugovore sa pomenutim firmama potpisao je PKB iz Herceg Novog, a ista firma će potpisati ugovor sa beogradskim "Frikomom" o isporuci 600 litara sladoleda mesečno.

Ovo skidanje rampe prema Crnoj Gori stiže sasvim iznenada, bez najave, pa i pre najavljenog sastanka u Privrednoj komori Jugoslavije gde su predstavnici komora dve republike planirali da se dogovore na koji način da reše problem blokade platnog i robnog prometa.

Ono s čim bi se ovaj "milosrdni" gest srpskih vlasti mogao povezati, nije, verovatno, teška situacija u Crnoj Gori ili predstojeća turistička sezona od koje se mnogo očekuje, već bi mogli biti predstojeći lokalni izbori u Herceg Novom i Podgorici. Otuda i Vojin Đukanović, potpredsednik Vlade Crne Gore, za "Glas" kaže:

- Ne razumem taj postupak srpskih vlasti da nekome, u ovom slučaju pojedinim firmama, može dati ekskluzivno pravo da izvozi srbijansku robu u Crnu Goru. Zar to pitanje ne treba da se rešava zakonom i da važi za sve? Osim toga, zašto samo Herceg Novi? Nama je veći problem snabdevanja robom u turističkoj sezoni Ulcinja, kao i razuđene obale, kratko je odgovorio Đukanović.

Pre ublažavanja blokade srpska roba je takođe stizala u Crnu Goru, švercerskim i polušvercerskim kanalima, s tim što je sve češće ona išla preko Republike Srpske.

M. Dapčević


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:01h Zašto je srpska vlast "olabavila" blokadu robe prema Crnoj Gori
17:46h Ulični prodavci goriva povećali cenu benzina i dizela
17:52h Vlada Crne Gore odlučila: Nema drumarine za strane turiste
18:02h Niš: Dileri "zaledili" cenu benzina
18:21h

Posle korigovanja kursa za carinjenje na 19 dinara za marku

     


     


FastCounter by LinkExchange