[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 23. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


22. May 2000 17:46 (GMT+01:00)

Ulični prodavci goriva povećali cenu benzina i dizela

"Super" 28 dinara

Poskupljenje zbog povećane nabavne cene i novog kursa marke na granici. Na crnom tržištu na jugu Srbije benzin 30 dinara

BEOGRAD - Ulični prodavci goriva u Beogradu od nedelje uveče povećali su cenu benzina na 28 dinara, a dizel goriva na 22 dinara, dok se litar "supera" na crnom tržištu u gradovima na jugu Srbije prodaje za 30 dinara.

Beogradski šverceri goriva do pre dva dana benzin su prodavali za 23 do 24 dinara, a dizel za 19 dinara. Na privatnim pumpama u Beogradu litar "supera" prodaje se za 1,15 maraka.

Inspekcija startuje

Ulični prodavci goriva u Beogradu na kante i flaše sa dizelom i benzinom nisu istakli novu cenu goriva, pa su vozači saznali za poskupljenje tek kada su napunili rezervoare.
- Ni za živu glavu ne stavljam cenu na kantu. Svaki put kada sam to uradio startovala me inspekcija - požalio se jedan od prodavaca kod Bajlonijeve pijace.

- Gorivo na ulici moralo je da poskupi zbog toga što je nabavna cena benzina kod velikih dilera sa devedeset pfeniga porasla na marku i deset pfeniga. U novu uličnu cenu benzina ugrađena je i povećana carina koju plaćaju uvoznici derivata, jer je od petka kurs marke na graničnim prelazima, umesto šest, devetnaest dinara - rekli su za "Glas" beogradski prodavci goriva.

Na benzinskim stanicama "Jugopetrola" u glavnom gradu "super" i bezolovni benzin se prodaju za 20,1 dinar, dizel za 16,05 dinara, "premium" od 86 oktana za 18,60, ali u ponedeljak na većini državnih pumpi nije bilo ni benzina ni dizela. Na pumpama "Beopetrola" već duže vreme nema goriva.

Rukovodioci novosadske rafinerije kažu da se u njenim postrojenjima proizvode značajne količine "supera" i svakodnevno isporučuju na pumpe "Jugopetrola" i NAP-a, ali dnevna proizvodnja još nije dostigla planiranih 800 tona.

- Benzina će biti, ali nam trenutno problem predstavlja poskupljenje derivata i nafte na svetskom tržištu. Zato je uvoz derivata, kojim se nadoknađuje nedovoljna proizvodnja benzina u domaćim rafinerijama, trenutno malo otežan. Do nestašice dizela došlo je zbog prioritetnih isporuka poljoprivrednicima za potrebe setve i stvaranja zaliha za narednu žetvu. Više dizela na državnim pumpama sigurno će biti krajem ovog meseca - rekli su za naš list nadležni u Naftnoj industriji Srbije.

Z. Glavonjić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:01h Zašto je srpska vlast "olabavila" blokadu robe prema Crnoj Gori
17:46h Ulični prodavci goriva povećali cenu benzina i dizela
17:52h Vlada Crne Gore odlučila: Nema drumarine za strane turiste
18:02h Niš: Dileri "zaledili" cenu benzina
18:21h

Posle korigovanja kursa za carinjenje na 19 dinara za marku

     


     


FastCounter by LinkExchange