[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 23. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


22. May 2000 18:21 (GMT+01:00)

Posle korigovanja kursa za carinjenje na 19 dinara za marku

Zabuna i u praksi i u teoriji

Pokriće za povećane troškove privrednici traže u cenama, unutrašnjim rezervama i manjim investicijama

BEOGRAD - Povećanje carinskog kursa pre dva dana sa šest na 19 dinara zbunilo je ne samo privrednike već i ekonomske teoretičare. Pošto odluka o tome još nije objavljena, privrednici informacije o tome tumače sa izvesnom dozom rezerve, pa čak i oni koji su se zalagali za ovakvo rešenje, smatrajući da je dosadašnji kurs nerealan.

U preduzećima koja su predlagala uvođenje realnijeg carinskog kursa kažu da je njegovo uvođenje u okolnostima od nedavno ograničenih marži, neprihvatljivo.

Vojislav Đorđević, generalni direktor "Štarka", ističe da će troškovi zbog povećanih carinskih izdataka porasti mesečno za oko tri miliona dinara. Pošto se antimonopolski propisi odnose i na"Štark", ne možemo povećati cene već ćemo taj trošak pokriti iz unutrašnjih rezervi ili na štetu investicija, kaže Đorđević.

Nije im prvi put

Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja smatra da je odluka o povećanju carinskog kursa potpuna suprotna pravnom režimu i propisima o kursu.
- Nije prvi put da se improvizuje. Nema nikakvog opravdanja za ovu odluku jer u propisima piše da jedinstven kurs utvrđuje Savezna vlada. Prema deviznim propisima, predviđena kazna za njihovo kršenje je pet godina zatvora - kaže Kovačević.

Kurs za svu robu

U ponedeljak nije bilo moguće, čak ni preko mobilnog telefona naći nadležne za promenu kursa, a ni u carini koja ga primenjuje u visini od 19 dinara. Privrednici kažu da se kurs preko 200 odsto viši u odnosu na dosadašnji obračunava kako na robu široke potrošnje tako i na repromaterijal i sirovine.

Vladimir Bjeloglav, direktor sektora plana i analize u "Sintelonu", kaže da je slična situacija i u ovoj firmi. Troškovi će, iako još nije napravljena kalkulacija, verovatno morati da se pokriju iz unutrašnjih rezervi jer cene nismo podizali već duže vreme, kaže Bjeloglav.

Ljubiša Arsić, generalni direktor fabrike kartona "Umka", ističe da ukoliko se novi carinski kurs odnosi i na sirovine i repromaterijal, cene će sigurno morati da porastu.

Neki privrednici smatraju da su moguća poskupljenja, ali ne u značajnijim iznosima jer se u suštini ništa bitnije neće promeniti. I do sada se na razliku u ceni plaćao porez. Doskorašnji kurs od šest dinara imao je za posledicu plaćanje manje carine, ali je naplaćivan porez na razliku u ceni.

To znači da nije naplaćivana carina na realnu cenu, ali je potom obračunavan porez na razliku između cene po nerealnom kursu i prodajne cene i na taj način je kompenziran gubitak za državu. Ipak, uvođenje realnijeg kursa povoljnije je za državu jer će doći pre do svog dela kolača, naplaćujući carinu odmah.

Porez je nešto što se plaća kasnije i moguće ga je na različite načine izbeći lakše nego carinu.

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:01h Zašto je srpska vlast "olabavila" blokadu robe prema Crnoj Gori
17:46h Ulični prodavci goriva povećali cenu benzina i dizela
17:52h Vlada Crne Gore odlučila: Nema drumarine za strane turiste
18:02h Niš: Dileri "zaledili" cenu benzina
18:21h

Posle korigovanja kursa za carinjenje na 19 dinara za marku

     


     


FastCounter by LinkExchange