[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 20. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


20. May 2000 17:33 (GMT+01:00)

Festival slovenskih i pravoslavnih zemalja otvara Nikita Mihalkov

"Zlatni vitez" u Kremaljskom dvorcu

Na ceremoniji otvaranja 6000 zvanica. Putin prvi put na kulturnoj manifestaciji. "Nebeska udica" i "Nož" u zvaničnom programu

Proslavljeni ruski reditelj Nikita Mihalkov otvoriće na svečanoj ceremoniji u Velikom državnom kremaljskom dvorcu deveti po redu Festival slovenskih i pravoslavnih zemalja "Zlatni vitez", koji će ove godine biti održan u Moskvi od 24. maja do 2. juna.

Među 6000 zvanica očekuje se i ruski predsednik Vladimir Putin, kome će ovo biti prva poseta jednoj kulturnoj manifestaciji od kada je na čelu Ruske Federacije, najavio je direktor festivala Nikolaj Burljajev.

Deveto izdanje "Zlatnog viteza", koji svake godine putuje u drugi grad (drugi festival održan je u Novom Sadu) posvećeno je 2000. godišnjici Hristovog rođenja i jedan je od centralnih događaja ove proslave u Rusiji. Deviza festivala, koji je "okrenut visokim vrednostima sedme umetnosti" je "za moralne, hrišćanske ideale, za uzdizanje ljudske duše".

Punokrvan, samodovoljan, spokojan

"Zlatni vitez" je dugo i strpljivo krčio sebi put - kaže Nikita Mihalkov, predsednik Ruskog fonda kulture, institucije iz 19. veka koju je slavni reditelj i slovenofil obnovio i koja je jedan od osnivača i organizatora festivala.
- "Vitez" je danas cenjeni festival, a najvažnije je da on predstavlja veliki broj kinematografija i škola slovenskih naroda. Festival preispituje događaje koji su se zbili poslednjih godina u našim zemljama. Začet u svojevrsnoj protestnoj varijanti kao festival koji stiče samopouzdanje (pri tom u teškim finansijskim i drugim uslovima) "Zlatni vitez" danas postaje punokrvan, samodovoljan, spokojan, sa jasnim konceptom. Najvažnije je da je on graditeljski, stvaralački. Nacionalizam se razlikuje od patriotizma po tome što nacionalista voli sebe "na račun drugih", govoreći "mi smo bolji od vas", ponekad objašnjavajući zašto smo bolji, a najčešće ništa ne objašnjavajući. Patriotizam je kada ljudi govore "mi volimo svoje" i predlažu da vi takođe volite svoje. Spremni su da vole vaše ako osete vašu autentičnu ljubav. I u tome je po mom sudu fascinantna utemeljenost i spokojstvo ovog festivala. Znajući "da na svetu sreće nema, ali da postoje mir i sloboda", mislim da festival "Zlatni vitez" može postojati u tim relacijama.

Direktor i osnivač je Nikolaj Burljajev, čuveni glumac Andreja Tarkovskog iz filmova "Ivanovo detinjstvo" i "Andrej Rubljov" (pamtimo ga kao dečaka u antologijskoj sceni livenja zvona). Jedan od "ciljeva" festivala na kome Burljajev insistira je približavanje kultura slovensko-balkanskih i evroazijskih zemalja.

U glavnom programu za statuete "Zlatni vitez" takmiči se 170 filmova, svrstanih u pet kategorija: igrani, dokumentarni, televizijski i video, animirani i studentski (debitantski) radovi. Na otvaranju će biti proglašeni laureati nagrade "Sergej Bondarčuk" za izuzetni doprinos kinematografiji i konkursa za najbolji scenario.

Festival organizuje konferenciju "Duhovna tradicija i kinematograf hrišćanskog sveta", na kojoj će se sresti vodeći majstori sedme umetnosti i nauke o filmu. Očekuju se Teo Angelopulos (prošlogodišnji dobitnik "Zlatnog viteza" za najbolji igrani film), Kšištof Zanusi, Aleksandar Sokurov...

Festival će okupiti umetnike iz 35 zemalja: Rusije, Ukrajine, Belorusije, Jugoslavije, Poljske, Rumunije, Češke, Slovačke, Gruzije, Grčke, SAD, Italije, Velike Britanije, Japana, Australije, Kine, Francuske...

U programu 10 igranih filmova ("Sibirski berberin" Nikite Mihalkova, "Ognjem i mačem" Ježija Hofmana...) biće prikazana i dva naša filma: "Nebeska udica" Ljubiše Samardžića i "Nož" Miroslava Lekića. U kratkim formama takmiči se veliki broj naših autora, uglavnom nagrađenih na Beogradskom martovskom festivalu.

V. Milivojević


vesti po rubrikama

^kultura

16:26h Bora Đorđević u bolnici formirao tri zombi čete
16:52h Đorđe Stijepović, kontrabasista prvog srpskog neo-sving benda "Havana Whisper"
17:23h Novi 46. broj "Međaja" donosi Pesme o labudu
17:33h

Festival slovenskih i pravoslavnih zemalja otvara Nikita Mihalkov

17:57h Život i priključenija Long Gon Džona
18:08h Ivana Pavlović i grupa "Negativ" u SKC održali koncert
     


     


FastCounter by LinkExchange