[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 20. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


20. May 2000 17:01 (GMT+01:00)

Logika i misterija nerazjašnjenih zločina u Srbiji

Ubistvo nosi poruku

Mnogo je pitanja bez odgovora - postoje li u Beogradu kladionice smrti, a u Srbiji eskadroni za takve poslove, ima li kandidata za listu "nelogičnih likvidacija"...

Ljudi, koji su dobro obavešteni o paralelnom svetu srpske metropole, tvrde da u Beogradu postoje kladionice smrti. "Bukmejkeri" traže verovatnu žrtvu predstojeće egzekucije i ulažu pare. Ponekad dobiju, ali u poslednje vreme - ako tako bizarna prognoza zaista postoji, novac uložen u projekciju nasilne smrti, uglavnom je bačen.

Likvidacije u Beogradu, bar kada je u pitanju pozicija "običnih navijača", sve češće su savršene senzacije. Zločin, naprosto nije logičan, i što se više ljudi napreže da ga objasni - misterija je sve veća.

Veliki broj neobjašnjenih smaknuća doveo je do zastrašujuće ideje da u Srbiji, a pre svega u Beogradu, postoji neka balkanska varijanta "eskadrona smrti", koji deluju po zakonima osnivača. Ipak, za mnoga ubistva postoje kakva-takva objašnjenja. Na primer, kriminalna prošlost, razgranata poslovna delatnost preko svake mere, moguće učešće u nekim ranijim obračunima i sl. Na nižim nivoima podzemlja, gde se ne poštuju čak ni elementarni zakoni "struke", svaki zločin može biti objašnjen logikom međusobnih obračuna.

Kad se zađe u više sfere, koje ne funkcionišu bez simbioze kreativnog dela podzemlja i korumpiranih slojeva policije, sistem likvidacija je znatno zapetljaniji i nejasniji. U takvoj magli ginuli su i "vitezovi asfalta", ali i pukovnici MUP-a. Što se generala Stojičića tiče, to je sasvim posebna priča.

Analitičari tvrde da svaku planiranu likvidaciju diktiraju sledeći imperativi: odstranjivanje čoveka koji suviše zna, eliminisanje konkurencije, ili upućivanje poruke. Ako kandidat za likvidaciju poseduje bar jednu od navedenih "mana", ima razloga da brine. Sa dve - morao bi da beži što dalje, a ako je tako taličan pa je uz sebe pribrao sve tri - spasa mu nema.

No, i pored logike, koja funkcioniše u beogradskom sistemu planskih likvidacija (uglavnom su dobro planirane, precizno organizovane i najčešće bez suvišnih žrtava), postoje ubistva čija je struktura sasvim osobena.

Najnelogičnija je, van svake sumnje, likvidacija Pavla Bulatovića, ministra vojnog. Imao je visoku funkciju, ali ne i faktičku političku moć. Nema podataka da se bavio sumnjivim poslovima. Nije se ni od koga krio. Ako se izuzmu neki hedonistički ekscesi, živeo je uglavnom skromno. Putovao je po svetu i pregovarao, ali osim protokolarnih stvari nije ništa potpisivao. Ubijen je u kafani "Rad", a ipak su govornici na sahrani kasnije izvukli patetične i neukusne fraze: "Poginuo je braneći otadžbinu", i sl.

Predstavnici države su rekli da je to "teroristički akt" a ne, na primer, politički atentat. General Ojdanić je poručio da je "pucanj u Pavla pucanj u sve nas", što se nekome dopalo, pa je misao ponovio i na sahrani Boška Peroševića.

Drugo "nelogično" ubistvo je izvršeno nad direktorom JAT-a, Žikom Petrovićem. To je čovek koji nigde nije slovio za kandidata takve smrti. I na njegovoj sahrani je rečeno da je to "pucanj u državu", a zločinca i objašnjenja nema.

No, iako nema ubedljivih nagoveštaja da su Bulatović i Petrović bili nosioci tako tajanstvene moći da bi "eskadroni" stigli do njih, ipak bi se, ispod mnogih slojeva i zamršenih odnosa u državi, moglo "kopati" po maglovitim motivima naručilaca zločina. Nema, međutim, lako objašnjive ideje povodom likvidacije Slavka Ćuruvije. On je dosta znao, ali ne suviše da bi samo zbog toga bio opasan.

Ako bi konkurencija imala motive da ga ukloni, ispada da ovde postoje odredi "za smirivanje ekspanzije privatnih novina". Ni to ne ide, pošto je bilo dnevnika sa neupopredivo većim tiražom od Dnevnog telegrafa. Da li je Ćuruvija išao na živce nekome zbog svog oštrog jezika i lucidne varijante cinizma? Da je išao po nervima mnogima - to jeste, ali se zato ne ubija. Izgleda da je u pitanju poruka, odnosno snažna potreba da se ubedljivo pripreti svima koji još neguju biljčicu koja se zove novinarska hrabrost. Ali, i to je slabašno i nedovoljno obrazloženje. Misterija ostaje.

Logika ne postoji ni kod atentata, u kojima je ubica poznat i uhapšen. Kad je onomad ubijen predsednik Izvršnog veća Vojvodine, Boško Perošević, odmah je rečeno kako je to učinio NATO, preko svog izaslanika, inače mračnog čudaka Milivoja Gutovića. Ništa nije vredelo što je otac Boška Peroševića rekao da je to učinio komšija, manijak. NATO bolje zvuči i lakše se može upotrebiti.

Posle svega, ipak izgleda da se beogradska ubistva ne planiraju samo u jednom centru. Ako postoje eskadroni smrti i plaćeni profesionalci u njima, onda oni nisu pod istom kapom. Iako "nelogično", svako planirano ubistvo nosi neku poruku. To je ta procedura užasnog posla, i javnost ne zna šta je ko i kome saopštio likvidacijom. Ali, onaj, kome je poruka upućena - svakako zna.

Lj. Stojadinović


vesti po rubrikama

^hronika

17:01h Logika i misterija nerazjašnjenih zločina u Srbiji: Ubistvo nosi poruku
17:56h Italijanske vlasti izručile Svetislava Savovića SRJ
18:12h Iz požarevačkog tužilaštva: Baba Vuka - lažni zastupnik
18:20h Sarajevo: Po odobrenju Haškog tribunala, optuženi Muslimani
19:09h

Jagodina: Istraga protiv Kušnera, Tačija i Čekua

19:29h Priča iz Palate pravde: Krmača Bela nestala iz sela
22:54h Poziv za saslušanje od Vojnog suda u Nišu dopisniku "Danas-a"
     


     


FastCounter by LinkExchange