[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 20. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


20. May 2000 15:55 (GMT+01:00)

Kako je stvoren sistem za gašenje nezavisnih radio i TV stanica

Čistači etra

Od izborne krađe 1996, ubrzano se menja brojčani odnos režimskih i onih drugih medija, na štetu ovih drugih

BEOGRAD - Malo upućeniji u zbivanja u etru Srbije upozoravali su već mesecima da će se naum radikalnijeg krila u vlasti Srbije spram elektronskih medija koje sami ne kontrolišu i ostvariti.

Svi pokazatelji su bili tu, pred očima, samo možda neko to nije hteo da vidi. Sad više i ne može da vidi i kada bi hteo, a vala ni da čuje, jer su "čistači" nad Srbijom vrlo efikasno pročistili celokupan etar, ili skoro celokupan.

Poslednji podaci izbačeni pre jedva dva-tri meseca, jasno su pokazali da se, recimo nad Beogradom, odnos "naših" i "njihovih", ili obratno, toliko zaoštrio u korist "njihovih", da su na ovoj strani ostali predstavnici radio i tv posleništva tek u tolikom broju da se kaže da ih ima, da ih nisu sasvim iskorenili. Već tada su se mogli prebrojati na prste jedne ruke. Nije zato zgoreg podsetiti na to kada i kako je u stvari sve počelo.

- Počelo je početkom 1997. godine, kada je broj radio i TV stanica u Srbiji premašio 400, pa je bilo normalno da se uvede malo reda u etar koji je izgledao kao divlje naselje. Pritom je srpski Zakon o radio-televiziji u tom poslu bio neupotrebljiv, jer je čitava oblast upravljanja radio-difuznim spektrom bila preneta u nadležnost Savezne vlade, a u isto vreme Zakon o sistemima veza bivše SFRJ nije odgovarao novonastalom stanju. Takvu zakonsku prazninu režim je obilato mogao da koristi kako bi radio-difuziju uredio prema svojim potrebama, kaže Slobodan Đorić, generalni sekretar privatnog radio-difuznog udruženja "Spektar".

Modeliranje etra prema potrebama aktuelnog režima krenulo je odmah nakon izborne krađe 96/97. kada su se mnoge privatne radio u TV stanice u gradovima u kojima je na vlast došla opozicija okrenule demokratskim opcijama. U maju te 1997. vlast se dosetila i sve stanice koje su u tom trenutku radile praktično bez dozvole pozvane su da se prijave na konkurs Ministarstva telekomunikacija, da podnesu tehničku dokumentaciju kako bi dobile dozvolu, u suprotnom rizikuju nasilno zatvaranje ili, kako su obavešteni, snosiće zakonske posledice.

Poziv je, međutim, kasnije se ispostavilo, bio prevara. Masovna represija nad tim medijima usledila je već u julu iste godine kada su mnogobrojni inspektori Ministarstva telekomunikacija uz pomoć lokalne policije zatvorili oko 300 stanica i oduzeli 70 predajnika, uz obrazloženje da rade bez dozvole.

Iza čitave akcije stajao je tadašnji savezni ministar Dojčilo Radojević, ali je tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević poništio već završenu akciju revnosnog ministra, a zaslugu za takav obrt pripisao je sebi Vuk Drašković.

Sledeća akcija usledila je u oktobru 1998. i bila je manje brutalna od prethodne. Počela je s oglasom, opet Ministarstva telekomunikacija, koji je bio nezakonit po formi i po sadržaju, ali je probudio nadu brojnih lokalnih radio i TV stanica da će, posle nekoliko godina, konačno biti legalizovani. Radilo se o javnom oglasu za dobijanje dozvola za privremeno korišćenje frekvencija, koji je vlast hvalila kao vrhunac medijske slobode u Srbiji, a koji se kasnije ispostavio kao javna obmana.

Jer, objašnjava Slobodan Đorić, privremenih dozvola nema, evo, ni posle dve godine. Umesto dozvole onima koji su imali urednu dokumentaciju (a takvih je 247), ponuđeni su ugovori, dok je naknada za dobijanje dozvole u oglasu bila jednokratna, kao i svaka taksa, ali je u praksi tri meseca kasnije Vlada donela odluku o mesečnoj naknadi za korišćenje frekvencija.

Prijave pristigle na javni oglas bile su u razmatranju, tako je bar vlasnike i osnivače 253 radio i TV stanica obavestio ministar Radojević oktobra te 98. godine. U razmatranju su i danas, bez velikih izgleda da se razmatranje uskoro okonča, a čitava ta grupa privatnih i javnih stanica dovedena je u stanje permanentne represije. Svaka od njih može da bude zatvorena bez suđenja a oprema joj može biti oduzeta i nikad vraćena.

- Ostavljene van zakona i bilo kakvog legalnog statusa, te stanice su latentne žrtve ideoloških kriterijuma, a stvoren je preventivni sistem za stanice koje bi da iskoče iz nepisanih pravila igre i otvore se za informativno-političke sadržaje kada to zatreba, konstatuje Đorić i dodaje da su i među onih 247 sa ispravnom dokumentacijom mnogi u međuvremenu morali da koriguju frekvenciju, snagu, lokaciju... Ni te stanice nisu legalizovane, a umesto dozvole, njima je ponuđen "ugovor o visini naknade za privremeno korišćenje radio-frekvencija i tv kanala". Takvi ugovori važe godinu dana za radio i dve za televiziju i bez garancije su da će biti produženi. Ministarstvo sa svoje strane ostavilo je sebi pravo da prekine garanciju bez obrazloženja i kad to zaželi čime takva stanica prelazi u status nelegalnih s već viđenim posledicama.

Tako je, recimo, nestao požarevački Radio Bum 93, inspektori su ućutkali predajnik Televizije "Nemanja" onog trenutka kada se ta TV otvorila za političke sadržaje. Ista sudbina zadesila je i radio Golf u Beogradu, a televizije Kraljevo i Pirot građani su od zatvaranja spasli masovnim protestima.

Sličnu nadu u smislu spasavanja izrazio je pre dva dana i direktor Studija B Dragan Kojadinović tvrdnjom da će se frka oko te stanice završiti za desetak dana.

Možda je to ipak previše nade u ovom trenutku...

Maja Vojinović


vesti po rubrikama

^društvo

15:55h Kako je stvoren sistem za gašenje nezavisnih radio i TV stanica
16:18h

Vučinić, direktor TV Montena, autorima VIN-a, TV Mreže i ANEM-a: Računajte na nas

17:10h U ponedeljak se u Užicu otvara dečiji centar
17:28h Advokatska komora Niša odlučila: Besplatna pomoć žrtvama nasilja
     


     


FastCounter by LinkExchange