[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 19. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


19. May 2000 16:14 (GMT+01:00)

Šta je reporter "Glasa" doživeo, video i zabeležio putujući po Brazilu (5)

Devojke za svačiji džep

U čitavom Brazilu tržište seksa sjajno funkcioniše i godišnje donosi zaradu od pola biliona (milijarde) reala

Prva asocijacija za Brazil. Devojke, naravno. Uz sambu. Pa tek onda fudbal. Kakva kafa, kakvi bakrači. Moraću, ipak, da razočaram čitaoce "Glasa": nema toliko lepih devojaka koliko sam očekivao, ipak su slike sa plaža i tv spotova nešto drugo od žive slike sa ulica.

Svakako, ima šta da se vidi, i na Kopakabani, i na Ipanemi, na vrelom pesku je ipak sve najvidljivije i najuzbudljivije... Ali, na ulici, u kafićima, restoranima, sve je nekako šareno. Ima i onih za kojima se glava sama okrene, ali je dosta i onih koje ne mogu da priđu beogradskim lepoticama.

Tržište seksa u Brazilu je, međutim, jako rasprostranjeno, ali kao da je reč prostitucija zabranjena, govori se, priča i piše samo o devojkama za program. Koliko je ovaj, pre svega, biznis važan, vidi se i po tome što je fakultet za ljudske nauke, edukaciju i kulturu, pravio čitave studije o podzemlju prostitucije i da su otkrića iznenađujuća.

Pre svega kada je u pitanju socijalno-ekonomski i psihološki profil. Samo u Belo Horizonteu anketirano je oko 7.000 prostitutki da bi se otkrila slika nacionalnog problema. Čitav projekat je obuhvatio vojsku od 1,5 miliona prodavačica ljubavi. Sračunato je da je 10 godina na pločniku maksimum jedne karijere.

Oko osam odsto lepotica noći (120.000) su u luksuznoj kategoriji i najčešće su fakultetski obrazovane. U Sao Paulu maksimalne plate dostižu i do 15.000 reala (za 100 dolara dobija se 170-180 reala), a te "dame" ponekad imaju nivo i moć veći i od svojih bogatih klijenata.

U čitavom Brazilu tržište seksa sjajno funkcioniše i godišnje donosi zaradu od pola biliona (milijarde) reala! Dobar deo tog novca vezano je za luksuznu prostituciju. Radi se o takozvanoj istegnutoj mreži koja je povezana sa kafićima, diskotekama, saunama, motelima, kućama za masažu... Sasvim je normalno, u bilo kom gradu Brazila, naći kataloge sa imenima, adresama i mobilnim telefonima devojaka iz programa za pratnju, za sve ukuse i za svaki džep.

Kada je srednja klasa u pitanju, jasno je da su mladi privučeni visokim zaradama u kratkom periodu, koji žele da taj posao rade određeno vreme. Međutim, kasnije je teško izvući se iz kandži prostitucije. Radi se često o osobama koje imaju normalne porodice i koje bi s lakoćom mogle da odaberu neka normalna zanimanja... Ipak, zov uvoznih, luksuznih automobila, česta putovanja i firmirana garderoba predstavljaju pogodnosti zbog kojih retko koja devojka, koja se posveti prostituciji, može i hoće da kaže - stop!

Makroi, koje u Brazilu zovu menadžerima ljubavi, vrlo brzo ih "nauče" da se mnogo ne pitaju. Radeći po njihovom nalogu one vrlo brzo gube identitet i pokušavaju da rade same, bez pratnje. Tek tada za njih nastaju problemi pošto makroi ni po koju cenu ne žele da izgube svoje "zlatne koke". A prostitucija se kao lepra širi i putem pornografskih sajtova, a rad preko medija i oglasa po novinama je već staromodan. Sve je više ponuda i putem Interneta, a mladi koriste obrazovanje i socijalnu situaciju kao mamac, a vrlo često mušterije moraju da plate unapred i to na bankovni račun.

Devojke koje su danas u luksuznim klubovima, već sutra su na ulici jer je konkurencija žestoka. Vremenom, zbog velikog broja klijenata i trošenja lepote, prinuđene su da svoje usluge nude bilo gde. Seks relacije su tako velike, kreću se od hotela sa pet zvezdica pa do divljih, prljavih motela tako da cena pada i do 50 reala.

Uzroci su zastrašujući, devojke se predaju drogi i lagano tonu u ambis. Zbog toga je, čak 76 odsto prostitutki prijavilo stalnu depresiju, 59 odsto hronični stres, a 36 odsto je priznalo da je razmišljalo o samoubistvu...

Jovan Sekulić

Kraj


vesti po rubrikama

^reportaža

16:14h

Šta je reporter "Glasa" doživeo, video i zabeležio putujući po Brazilu (5): Devojke za svačiji džep

16:47h

Zastrašeni svedoci u Srbiji sve češće u sudovima menjaju izjave

17:18h

Zoran Bursać, najbrži poštar na Balkanu, pobedio na Potsdamskom maratonu

17:48h

Istraživači Evropske kosmičke agencije proučavaju dela naučne fantastike

18:32h

U Kanu top modeli privukli veću medijsku pažnju od glumaca

     


     


FastCounter by LinkExchange