[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 19. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


19. May 2000 20:15 (GMT+01:00)

S A O P Š T E NJ E "GLASA JAVNOSTI"

PROGON

POSLE SVIH NAPADA I NEZAKONITIH POSTUPAKA PREMA DNEVNOM LISTU "GLAS JAVNOSTI", ŠTAMPARIJI JE OTKRIVEN PRAVI CILJ PRIVREDNOG SUDA U BEOGRADU I NJEGOVIH NALOGODAVACA IZ DRŽAVNO-PARTIJSKOG VRHA:
NAJNOVIJOM PRESUDOM PRIVREDNOG SUDA U BEOGRADU, DONETOM ZA SAMO DVADESET DANA OD PRIJEMA TUŽBE, PONIŠTAVA SE DESETOGODIŠNJE ULAGANJE, A DAJE SE ROK OD OSAM DANA ZA IZBACIVANJE NA ULICU.

TAKO SE OTIMA ZGRADA U VLAJKOVIĆEVOJ BROJ 8 GDE SE NALAZE DNEVNI LIST "GLAS JAVNOSTI" I ŠTAMPARIJA.

TU SE PORD OVOG DNEVNIKA ŠTAMPAJU I DRUGA SLOBODNA IZDANJA KOJA SE OVOM PRESUDOM PROGANJAJU I PRETI IM SE UNIŠTENJEM

Posle višegodiše diskriminacije pred sudovima, Mešovito preduzeće ABC PRODUKT kao zastupnik domaćeg i stranog privatnog kapitala, doživelo je najnoviji dokaz pravne nesigurnosti i progon.

Presudom Privrednog suda (V-P. br. 996/2000) u Beogradu poništen je čitav niz ugovora iz protekle decenije kojima su bila regulisana međusobna prava i obaveze ABC PRODUKTA i nekadašnjeg Društvenog preduzeća "GLAS".

Ovom presudom ne samo da su poništeni ugovori stari i deset godina, nego i sva prava ABC PRODUKTA stečena po osnovu ulaganja kapitala prema tim ugovorima u prošloj deceniji.

Tako je sud presudio i da se ABC PRODUKT protera napolje, zajedno sa drugim firmama čiji je osnivač, iz svoje poslovne zgrade u Vlajkovićevoj br. 8, u Beogradu, na kojoj adresi je nekada bilo Društveno preduzeće "GLAS".

Tom presudom poništava se i otima sve što je ABC PRODUKT tokom prethodnih deset godina uložio u nekadašnju Društvenu štampariju "GLAS".

Kakva je bila parnica možda najbolje govori brzina kojom je ona vođena u Privrednom sudu, mada je vrednost spora određena na sto miliona dinara: samo dvadeset dana trajao je čitav postupak, od prijema tužbe u sudu do izricanja i uručenja presude.

Ova presuda, biser za leksikon apsurda u srpskom pravosuđu, doneta je kao posledica prethodnih nezakonitih presuda Privrednog suda u Beogradu kojima je u štampariju ABC GRAFIKA uvedena stečajna uprava.

Potom je stečajna uprava ABC GRAFIKE (koja je pravni sledbenik Društvenog preduzeća "GLAS", propalog pre deset godina zbog čega je pripojeno novom deoničkom društvu ABC "GLAS", koje se danas zove ABC GRAFIKA) postavljena od istog Privrednog suda u Beogradu, tužila ABC PRODUKT Privrednom sudu u Beogradu, tražeći poništavanje svih ugovora i iseljavanje iz poslovne zgrade.

Privredni sud usvojio je u celini takvu tužbu poništavajući sve ugovore, iako to po zakonu nije moguće, i mada su neki od tih ugovora već zastareli i ne bi mogli uopšte da budu predmet sudskog spora.

Privredni sud zanemario je da nije ni nadležan da odlučuje po ovakvoj tužbi pa čak u svom rešenju nije ponudio ni pouku o pravu na prigovor.

Umesto da svaki dokaz izvede na zakonit način i o tome zauzme jasan stav, sud je ipak na osnovu neosnovanih pretpostavki presudio, mada u obrazloženju i priznaje da ima stvari koje su "za sud suviše komplikovane ili nejasne".

Šta se ipak jasno i otvoreno postiže ovakvom presudom i njenim maglovitim obrazloženjima?

Osim poništavanja i oduzimanja čitavog desetogodišnjeg ulaganja ABC PRODUKTA u nekadašnje Društveno preduzeće "GLAS", proteruju se sa adrese Vlajkovićeva br. 8, u Beogradu: štamparija i brojna ugledna i nezavisna novinska izdanja koja se u njoj već godinama štampaju, kao i redakcija dnevnog lista "GLAS JAVNOSTI".

Ovakvom presudom zanemaruje se i činjenica da je sav društveni kapital, nekadašnjeg Društvenog preduzeć "GLAS", sačuvan u punom iznosu kroz proteklih deset godina, najtežih u istoriji srpske privrede, i da je u međuvremenu štamparija opstala, uvela nove tehnologije, razvila nove poslove, sačuvala radna mesta za sve zaposlene uz velika dodatna ulaganja i rad.

U čijem intresu se sve to danas uništava, ovakvim presudama Privrednog suda u Beogradu? Kako se drugačije može opisati ovaj postupak, nego kao najobičniji progon nezavisnih medija i njihove štamparije? Posle deset godina ulaganja, ABC PRODUKTU dat je rok od osam dana da se iseli.


U ime osnivača ABC "Produkta"
za "Glas javnosti"
Direktor i glavni urednik,
Slavoljub Kačarević


vesti po rubrikama

^društvo

16:07h

Advokat Milenko Radić o šansama da se spreči konačno preuzimanje Studija B

17:06h

Ministar Milivoje Simonović o reformi i upisu u srednje škole

17:28h

Provajder EUnet ovih dana preopterećen pozivima

18:45h

Gužve na trafikama i na web-sajtu: "Glas" traženiji od mleka

19:10h

Zbog poslednjih događaja u Beogradu, otkazana rolerijada

19:21h

Beograd: Uređenje železnice

19:26h

U rudniku Lece, zlato u otpadu

20:15h

SAOPŠTENJE "GLASA JAVNOSTI"

23:08h

U subotu u hramu Svetog Save Patrijarh Pavle služi liturgiju

     


     


FastCounter by LinkExchange