[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

četvrtak, 18. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


18. May 2000 16:03 (GMT+01:00)

Reporter "Glasa" sa Zvezdinim navijačima na utakmici sa Sartidom

Titula danas, režim sutra

Političke i sportske strasti. Što da dolazimo kad ćete opet da nas izdate, pitaju Delije gradonačelnika

- Nama bi trebalo jedan Vestendorp.
- Koji ti je bre taj.
- Ma onaj iz Bosne. Da nam sve odredi. Ne slažete se oko zastave. Ima da vam bude ljubičasta, cela. Ne znate za himnu. Ima da bude neka tra-la-la-la... Ne možete da izaberete predsednika. Ima da bude neki Hakan Šukur...

Razgovor dvojice Zvezdinih Delija ispred diskonta u šumici pored "Marakane" prekinula je pesma tek pristigle grupice navijača.

- Sve je gotovo, naša Zvezda prvak ponovo - zapevali su svi zajedno. Bilo je četiri, sat vremena pre početka utakmice Zvezda-Sartid, koja je bila odlučujuća za ovogodišnje osvajanje titule crveno-belih, i tri sata uoči mitinga za odbranu Studija B. Stotinak pripadnika "tvrdog jezgra" Zvezdinog "severa" odluku policije da zabrani dalje točenje piva u diskontu rešilo je jednostavno - prešli su kod kafića na zapadnoj strani stadiona. Skuplje je, ali deluje.

Poslednji dogovori. Najpijaniji pevaju: "Mržnja ne može da prestane, odlazi komunizam, zbogom ..."

Mlađi Delija trpa u gaće creveno-belu zastavu Otpora. Dve su, objašnjava, već uneli "na tajni način". Uneli, kaže, i tridesetak baklji. Sad traže šrafciger.

- Šta će vam šrafciger? - pitamo.
- Pa pre neki dan, objašnjavaju, zašrafili su "tamo gde treba" na stadionu baklje, pa sad mora da ih odšrafe.
- E, brate, idemo posle na miting - čuje se sve češće.
A vesti koje kolaju, najrazličitije. Te uhapsili su Vuka, te uhapsili Kojadinovića, te SPS naložio da Zvezda pokloni bod "crvenom" Sartidu...

- Kume, ne toče pivo na stadionu već četiri meseca, daj da žvajznemo još po jedno, pa da ulazimo...

Iskusni s policijom

Grupe Delija neorganizovano ali prepoznatljivo u "creveno-belim" dresovima, u Ulici srpskih vladara, bili su u prvim redovima kada je policija oko 23 sata uveče intervenisala kod "Beograđanke". Prethodno su isti postavili barikade od žardinjera i kontejnera, po ulici, objašnjavajući "neiskusnima" da su oni navikli na to.
- Ma mi kad ne znamo šta da radimo, bijemo se s pandurima - objašnjavali su.

Policija otvorila samo dva ulaza na severnoj tribini. Ulaz je džabe, tako da se ispred tiska ogromna masa. Prolaze samo najjači.

- Je l vidiš kako nas komunisti karaju - žali se pripiti Delija. Tri policajca unezvereno jure one koji preskaču zaštitnu ogradu i utrčavaju na tribinu.

Na stadionu ipak toče pivo - plastična polulitarska čaša košta 35 dinara. "Dozvolio Džaja da proslavimo, al skupo". Gaga, jedan od vođa Delija, preko razglasa na atletskoj stazi forsira Zvezdine pesme. Iz mase, međutim, spontano počinje: "Večeras je naše veče, večeras se ..."

- Dogovor je s upravom da preko ozvučenja nema političkih stvari i mi to poštujemo - objašnjavaju "domaćini". Samo što je lopta krenula s centra, razvijaju se tri zastave Otpora na donjoj "šipci" gde stoje vođe navijača. Munjevito, što nije običaj, na jedno stepenište koje deli severnu tribinu upadaju policajci, njih dvadesetak, u kompletnoj opremi, s vizirima.

Provala negodovanja. "Sluge režima, jer vi ste sluge režima..." - ori se. Policajci upadaju i na drugo stepenište. Kontakta nema, iako im se pojedini navijači maltene unose u facu pevajući.

Nije prošlo ni dvadeset minuta utakmice, a "Spasi Srbiju i ubi se..." - otpevano je dvadesetak puta. Zvezda je uveliko vodila s jedan prema nula, kad se pored policajaca na tribini pojavio Vojislav Mihailović, gradonačelnik Beograda, u pratnji nekoliko članova gradske vlade i poslanika SPO.

- Studiooo B, Studio B - euforija. Pojedini prilaze gradonačelniku, ljube se. On ih redom poziva "da dođu večeras".

- Večeras je naše veče... - čuje se opet. Na poluvremenu gradonačelnik kreće ka izlazu. Jedan od navijača mu prilazi, kaže: "Što da dolazimo, kad ćete nas opet zajebati. Do sada uvek pogine po jedan čovek, a vi odustanete. Ja ću doći kad se bude rušio režim definitivno..."

- Pa možda i večeras - kaže gradonačelnik.
- E, onda ću doći - ohrabren je navijač.

Bio im skoro i "onaj Batić", pričaju navijači, odsedeo na "severu", pričali... Neki se posle i učlanili u Demohrišćansku partiju, recimo Joca Šurbatović, portparol Delija... A Joca će ući u istoriju, pričaju, jer je samo tri sata pre upada policije u Studio B, gostovao u emisiji i "napušio režim" i "režimske sportiste".

Stariji se sećaju da je "politički" slično bilo i početkom devedesetih, nema ko nije dolazio do njih - Mirko Jović, Drašković, Šešelj. E, onda se pojavio pokojni Arkan...

Kraj utakmice, neki već uskočili na teren. Prvi manji incident s policijom... Policajci se grupisali kod tunela. Sa svih strana ulaze navijači. Pokoja tučica oko dresova Zvezdinih igrača. Čupa se trava s terena, lome stative, cepa mreža... Potpuno ludilo...

Deo vođa navijača seda u "Lotos", kafić na stadionu. Priča se da će tu biti neka proslava "o Džajinom trošku"

- Kume, izgleda ništa od skakanja po lobanjama pandurima. A ništa lepše kad mi "ker" legne na pesnicu...

Tek kasnije, jedna grupica se samoinicijativno okupila i krenula ka Slaviji, gde je došlo do obračuna s policijom.

A oni koji su za to vreme proslavljali titulu po kafićima i stanovima, razmišljali su ovako: "Pa možemo da srušimo komuniste i sutra. Dan manje ili više, to i nije bitno... Spasi Srbiju i ubi se..."

D. PETROVIĆ


vesti po rubrikama

^reportaža

16:03h Reporter "Glasa" sa Zvezdinim navijačima na utakmici sa Sartidom: Titula danas, režim sutra
17:13h

Šta je reporter "Glasa" doživeo, video i zabeležio putujući po Brazilu (4): U kandžama mita i korupcije

17:41h S radnicima u dovodnom cevovodu Centrale Kokin Brod, 74 metra ispod Zlatarskog jezera
18:24h Četiri kompanije će u orbitu poslati privatne foto-satelite
18:44h Britanci Toni Barlou i Bari Druit "dobili" dve kćerke
     


     


FastCounter by LinkExchange