[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 7. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


06. May 2000 16:10 (GMT+01:00)

Više od 300 pripadnika UN taoci ekstremista u Sijera Leoneu

Anan traži snage za brza dejstva

NJUJORK (Tanjug) - Generalni sekretar UN Kofi Anan pokušava da organizuje upućivanje specijalnog emisara u Sijera Leone koji bi stupio u kontakt s ekstremističkom grupom Revolucionarni front ujedinjenja (RUF) koja, kako je potvrđeno u sedištu UN u NJujorku, drži kao taoce više od 300 pripadnika misije UN.

Anan je potvrdio da je stupio u kontakt s liderima Alžira, Burkine Faso, Liberije, Libije, Malija, Nigerije i Togoa u pokušaju da se organizuje kontakt preko emisara s grupom koja se optužuje za napad na mirovne snage.

Ko je kriv
Misija je u Sijera Leone upućena u decembru prošle godine radi nadgledanja mira posle građanskog rata. RUF tvrdi da je do okršaja i krize došlo pošto su "mirovnjaci" uz pomoć sile pokušali da razoružaju pripadnike Fronta, što su funkcioneri u UN demantovali.

Istovremeno, generalni sekretar je izneo ideju da bi u Sijera Leone trebalo da se upute snage "za brza dejstva" koje bi pružile pomoć mirovnoj misiji u pokušaju da se pronađe izlaz iz sadašnje krize.

Generalni sekretar je pozvao SAD, Veliku Britaniju i Francusku da pomognu u realizaciji te ideje, ali se tvrdi da nijedna od te tri zemlje nije ponudila svoje vojnike.

Umesto toga, kako tvrdi "NJujork tajms", Vašington bi mogao da obezbedi "transport" vojnika iz drugih zemalja koji bi kao pojačanje misiji UN bili upućeni u Sijera Leone.

Najnovije procene govore da "ustanici" kao taoce drže oko 300 pripadnika mirovne misije. Najveći broj su plavi šlemovi iz Zambije i Nigerije. Veruje se takođe da su četvorica pripadnika misije ubijena i da se radi o Kenijcima, dok ih je 12 ranjeno.


vesti po rubrikama

^svet

16:10h Kofi Anan upućuje pregovarača sa otmičarima vojnika UN
16:50h Prihodima sa zabava pomažu se partije u Americi
16:51h

Britanija i Irska o obnovi samouprave u Severnoj Irskoj

17:10h Svađa u vladajućoj koaliciji Hrvatske
17.30h Novi krug parlamentarnih izbora u Iranu
22:54h Potres usmrtio 26 osoba
     


     


FastCounter by LinkExchange