[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 7. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


06. May 2000 17:30 (GMT+01:00)

Dopunski krug parlamentarnih izbora u Iranu

Većina za reformiste

TEHERAN - Reformisti predsednika Irana Mohameda Hatamija obezbedili su neophodnu većinu u nacionalnoj skupštini, pošto su osvojili dve trećine od 59 poslaničkih mesta u prekjuče održanom drugom krugu parlamentarnih izbora, saopšteno je u Teheranu a prenose agencije.

Prema prvim rezultatima, koje je objavila zvanična agencija IRNA, reformisti su osvojili 39 mesta, konzervativci osam, dok su nezavisni kandidati dobili 12 poslaničkih mesta. Još se očekuju rezultati za sedam mesta.

Slede opstrukcije?

Da li će rezultati drugog kruga izbora obezbediti konačnu pobedu zagovornika demokratskih promena ili će doneti nove konfrontacije s teokratskom strukturom na vrhu, još nije jasno. Mnogi se pribojavaju da će zbog ovog velikog poraza konzervativci odložiti otpočinjanje rada novog parlamenta predviđenog za 27. maj.

Drugi krug izbora za ukupno 66 poslanika održan je u 52 izborna mesta u kojima kandidati za poslanike nisu dobili potrebnu većinu glasova u prvom krugu izbora, održanih u februaru.

Hatamijevi reformisti osvojili su u prvom krugu 120 od ukupno 290 mesta u nacionalnoj skupštini. Za prostu većinu u Medžlisu (parlamentu) bilo im je neophodno da osvoje još 26 poslaničkih mesta.

Reformisti takođe vode i u Teheranu, ali Savet čuvara, vrhovno versko telo u zemlji, još nije priznao rezultate tih izbora kao konačne. Ukoliko ti rezultati sada budu priznati, po prvi put od islamske revolucije 1979. godine parlamentom će vladati političari naklonjeni reformama, koji će moći da sprovedu demokratske zakone i oslabe moć konzervativaca nad ključnim institucijama, kao što su pravosuđe, vojska, policija i mediji.


vesti po rubrikama

^svet

16:10h Kofi Anan upućuje pregovarača sa otmičarima vojnika UN
16:50h Prihodima sa zabava pomažu se partije u Americi
16:51h

Britanija i Irska o obnovi samouprave u Severnoj Irskoj

17:10h Svađa u vladajućoj koaliciji Hrvatske
17.30h Novi krug parlamentarnih izbora u Iranu
22:54h Potres usmrtio 26 osoba
     


     


FastCounter by LinkExchange