[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 7. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


06. May 2000 16:00 (GMT+01:00)

Premijeri Britanije i Irske objavili uslove za obnovu samouprave u Severnoj Irskoj

Nova nada za Alster

Ukoliko stranke i paramilitarne grupe odgovore pozitivno, provincijski organi vlasti ponovo bi počeli da rade 22. maja

BELFAST - Posustali mirovni proces u Severnoj Irskoj dobio je juče dugo iščekivani podstrek nakon što su vlade Velike Britanije i Republike Irske odredile 22. maj kao ciljni datum za ponovno uspostavljanje organa samouprave u ovoj provinciji ukoliko se do tada sve oružane grupe, a prvenstveno Irska republikanska armija, jasno i nedvosmisleno obavežu na razoružanje.

Dve vlade su saopštile da će mešovita, protestantsko-katolička provincijska vlada početi da funkcioniše 22. maja pod uslovom da do tada stranke i rivalske oružane grupe stave svoj potpis na novu formulu koju sada nude London i Dablin.

London je provincijske organe vlasti suspendovao u februaru, pošto su su unionističke partije zapretile da će istupiti iz njih zbog toga što se IRA još nije razoružala.

Pozitivna reakcija IRAa

IRA je juče saopštila da je spremna da otpočne proces koji bi rezultirao njenim odricanjem od upotrebe oružja, javio je juče Bi-Bi-Si. U saopštenju IRA navodi se i da ova grupa pristaje na obnovu pregovora s provincijskom agencijom za razoružanje. "IRA se obavezala da će inicirati proces kojim će oružje, potpuno i na način koji će omogućiti proveru, biti stavljeno van upotrebe", citirao je Bi-Bi-Si.

"Sada je na strankama, a pogotovu na paramilitarnim organizacijama da odgovore na predloge koje smo izneli", izjavio je britanski premijer Toni Bler na zajedničkoj konferenciji za štampu sa svojim irskim kolegom Bertijem Ahernom.

"Biću veoma razočaran ako odgovor paramilitarnih grupa ne bude maksimalno pozitivan", rekao je Ahern.

Iznenadna objava dva predsednika vlada iznova je otvorila mogućnost za spasavanje mirovnog procesa, blokiranog ponajviše sporovima oko načina na koji treba da se sprovede razoružanje IRA, ali i sukobima oko ustrojstva novouspostavljenih političkih struktura.
"Ukoliko ovo saopštenje naiđe na pozitivan odgovor, britanska vlada će pokrenuti potrebnu (zakonodavnu) proceduru za obnovu rada skupštine i izvršne vlasti do 22. maja", objavila su dvojica premijera.

Oni, međutim, nisu odmah izneli i detalje svojih novih predloga, ostavljajući to za pisma koja su kasnije u toku jučerašnjeg dana uputili severnoirskim stranačkim liderima. Jedna od predloženih mera, kako je naknadno objavljeno, predviđa i blaže mere bezbednosti u Alsteru, što podrazumeva i smanjenje broja pripadnika snaga bezbednosti u provinciji.

Izabrani datum, 22. maj, takođe je i krajnji rok do koga je - na osnovu dve godine starog tzv. Sporazuma na Veliki petak - trebalo da bude završena predaja oružja u posedu gerilskih grupa.

Najnovija inicijativa, međutim, praktično poništava ovu odredbu, budući da se sada kao krajnji rok za predaju oružja postavlja jun naredne godine. U jučerašnjem zajedničkom saopštenju se, naime, navodi kako dve vlade veruju da se neophodni koraci za potpunu primenu mirovnog sporazuma "mogu ispuniti do juna 2001. godine".

V. M.


vesti po rubrikama

^svet

16:10h Kofi Anan upućuje pregovarača sa otmičarima vojnika UN
16:50h Prihodima sa zabava pomažu se partije u Americi
16:51h

Britanija i Irska o obnovi samouprave u Severnoj Irskoj

17:10h Svađa u vladajućoj koaliciji Hrvatske
17.30h Novi krug parlamentarnih izbora u Iranu
22:54h Potres usmrtio 26 osoba
     


     


FastCounter by LinkExchange