[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 7. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


06. May 2000 15:25 (GMT+01:00)

Živorad Igić o jedanaestomesečnom učinku Kfora na Kosovu

Misija oduzela sebi mandat

Ujedinjene nacije degradirane do najnižih mogućih granica

BEOGRAD - Iako je od dolaska misije UN na Kosovo i Metohiju prošlo bezmalo 11 meseci, stanje u južnoj srpskoj pokrajini izuzetno je teško i svakim danom sve teže.

Predsednik Pokrajinskog odbora SPS Kosova i Metohije i član GO SPS Živorad Igić izneo je za "Glas" niz podataka kojima dokazuje kako se takozvana mirovna misija UN pretvorila u svoju suprotnost.

Umesto da uspostavi mir, poremećen delovanjem šiptarskih separatista i terorista, na Kosovu i Metohiji upravo su u prisustvu i pred očima ove misije uspostavljeni takva anarhija i haos i vladavina nasilja i terora kakve srpski narod za tako kratko vreme nikad dosad nije doživeo u svojoj više od hiljadu godina dugoj istoriji na ovim prostorima.

Rezultati ove misije su katastrofalni, a razmere dramatične. Samo za devet meseci, dakle od 10. juna prošle do 11. marta ove godine, s Kosova i Metohije je, pod neviđenim terorom šiptarskih separatista i terorista s Kosmeta i albansko-terorističkih bandi iz Albanije i Makedonije, prognano više od 350.000 građana, od kojih oko 260.000 Srba i Crnogoraca - podseća Igić.

Duhovni genocid
Za vreme boravka na Kosovu i Metohiji, navodi Igić, izvršen je i neviđen duhovni genocid nad srpskim narodom. Oskrnavljeno je, srušeno ili do temelja spaljeno oko 80 crkava i manastira, oštećeno ili potpuno uništeno oko 10.000 ikona, crkvenih relikvija i drugih sakralnih predmeta i izvršena druga fizička i duhovna zlodela koje su u civilizovanoj Evropi odavno postala samo ružna prošlost.

Igić je naveo i podatke o uništavanju srpske imovine.

Opljačkano je, demolirano, spaljeno ili zaposednuto više od 50.000 stanova, porodičnih kuća, ekonomskih zgrada i drugih objekata. I, što je najteže, ubijeno je, ranjeno ili kidnapovano blizu 3.000 osoba.

Tačnije, za ovih devet meseci ubijene su 933 osobe, ranjeno 865 i oteto 860 ljudi, uglavnom Srba i Crnogoraca. U poslednjih mesec i po dana počinjeni su novi zločini, ubijeno je ili ranjeno na desetine drugih lica i demolirano, opljačkano ili zapaljeno na stotine drugih stanova i kuća i drugih objekata - navodi Igić.
Sagovornik "Glasa" dalje govori o duhovnom genocidu nad srpskim narodom i naglašava da je misija s takvim rezultatima sama sebi oduzela mandat.

Svako njeno dalje ostajanje na Kosovu i Metohiji značilo bi samo nove zločine i nove žrtve i, naravno, dalje kompromitovanje i devalviranje UN koje su na Kosovu i Metohiji degradirane do najnižih mogućih granica.

Verujemo da će ono što ceo pravdoljubivi i miroljubivi svet uviđa i shvata, uvideti i shvatiti i SB UN, ili barem njegove dosad principijelno deklarisane članice, te prekinuti sadašnje stanje na Kosovu i Metohiji koje je pretvoreno u područje zločina i kriminala najcrnje vrste kakav svet, barem na prostorima Evrope, nije video od završetka Drugog svetskog rata.

Lj. Staletović


vesti po rubrikama

^politika

15:25h

Živorad Igić o akcijama Kfora na Kosovu

15:45h Pogoršava se zdravstveno stanje srpskih pritvorenika
15:55h U Slovinju uništena crkva
16:35h Na proslavi Đurđevdana u Jagodini članovi DS gađani jajima
16:40h Ravnogorski pokret traži postavljanje biste Draži Mihailoviću
17:05h Premijer Crne Gore Filip Vujanović o stanju u federaciji
17:15h Dokument Narodnog veća o kršenju ljudskih prava
18:10h Razgovor Rade Trajković i članova Saveta Bezbednosti UN
18:25h Uprkos protivljenju vlasti opozicija dolazi u Požarevac
18:40h Ko je ovaj čovek: Spasoje Smiljanić
19:15h Štrajk pilota u Vojci Republike Srpske
19:45h Predsednik Jugoslavije odlikovao Gardijsku brigadu Vojske
22:57h Vesli Klark priznao da je tražio odobrenje za kopnenu intervenciju
22:59h JUL brani VJ
23:18h "Otpor" neće sedeti skrštenih ruku
23:20h Kosovska Vitina: Ubijen Srbin
     


     


FastCounter by LinkExchange