[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 7. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


06. May 2000 18:25 (GMT+01:00)

Tribina o visokom školstvu održana u Centru za kulturnu dekontaminaciju

Univerzitet prolazi kroz opštu eroziju morala

Univerzitet treba da bude središte stvaralačkog uma svakog društva, da počiva na načelima učenosti i moralosti. Univerzitet je odgovoran pred celim društvom i pred njegovom istorijom. On je taj koji stvara prostor za formiranje kritičke svesti, izlazeći iz aula fakulteta.

Međutim, to je upravo ono čega vlast pokušava da ga liši - konstatovala je prof. Marija Bogdanović na tribini "Visoko školstvo u Srbiji", održanoj u petak u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Ona je rekla da se poslednjih godina, od studentskog protesta 1996/97. godine i od donošenja Zakona o Univerzitetu, iskristalizovao sukob Univerziteta i režima.

Naglašavajući da se najviša obrazovna institucija ne bori za preuzimanje vlasti, već za njeno bolje funkcionisanje na načelima morala i smenjivosti, Bogdanović je konstatovala da je izdvajanjem Instituta iz okrilja Univerziteta došlo do odvajanja nauke od nastave.

Protest
- Studentski protest 1996/97. pokazao je da je taj pokret čvrst i istrajan i da sa sobom nosi veliki demokratski potencijal. Režim je hteo da ugasi jezgro demokratskih promena, ali je to, pored obrazovanja, ubrzalo našu svest o onome što nam se događa - rekla je Marija Bogdanović.

Za protekle dve godine, sa BU je otišlo oko 180 nastavnika i saradnika. Neki su otpušteni, neki su otišli svojom voljom jer nisu mogli da trpe samovolju dekana.

Plate su ponižavajuće - profesori u proseku primaju 2.200, a asistenti oko 1.600 dinara. Upisivanjem prevelikog broja studenata snižava se kvalitiet nastave. Ogroman broj ispitnih rokova predstavlja licemerje vlasti koja se udvara studentima - primeri su kojima je Marija Bogdanović ilustrovala opštu eroziju morala na fakultetima.

Prof. Fedor Zdanjski konstatovao je da smo svi svedoci potpune marginalizacije visokog obrazovanja, dugogodišnje naopake upisne politike i režima studija.
- Najbitnije je da se oslobodimo teze o borbi protiv elitizma i da je zamenimo borbom upravo za elitizam. Pri tome mislim na elitu koja to postaje zahvaljujući svojim kvalitetima, a ne porodičnom poreklu ili finansijama. Omasovljavanje je dalo efekat suprotan očekivanom.
Studenti sve duže studiraju i imaju sve gore performanse. Moramo suštinski pristupiti reorganizaciji Univerziteta - ocenio je Zdanjski. On je predložio da se odbaci sadašnja praksa po kojoj akademci svoje znanje pokazuju samo na ispitu.

Studije bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da budu konceptualan, individualan svakodnevni rad, ali pod uslovom da svaki student ima obezbeđeno mesto u učionici, laboratoriji, biblioteci, kao i materijal za rad.

- Univerzitet je mesto gde se ljudi obrazuju na najvišem stepenu, a to podrazumeva da se on ne može kruto normirati. Mora da postoji velika autonomija u onom delu koji se odnosi na nastavni proces i na izbor profesora, a celokupni ambijent bi trebalo da bude obeležen velikom slobodom stvaralaštva - rekao je prof. Bora Kuzmanović, zaključujući da bi Univerzitet zakonom trebalo dovesti u rang Nacionalnog instituta.

J. Mitić


vesti po rubrikama

^društvo

17:25h Doktor Dušan Petković o zdravlju i životu najstarijih
17:55h U Crnoj Gori nove oznake na poštanskim sandučićima
18:25h Tribina profesora o visokom školstvu
18:35h Vlada i sindikat Srbije se dogovorili o ceni uglja
18:50h

Doktor Zorica Radović o regionalizaciji Jugoslavije

22:56h Umro ratnik Petar Jović
   


     


FastCounter by LinkExchange