[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 4. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


03. May 2000 16:08 (GMT+01:00)

Zimbabveanski predsednik i dalje podstiče progon belačkog stanovništva

Mugabe: Belci mogu da se isele

Ostareli lider sebe proglasio "šampionom demokratije i pravde"

HARARE - Zimbabveanski predsednik Robert Mugabe odbio je u sredu da naloži ratnim veteranima da se povuku sa farmi koje su oteli belim zemljoposednicima, i poručio belcima da mogu slobodno da se isele iz zemlje.

Oglašavajući se neposredno pošto je Komonvelt, asocijacija koja okuplja Veliku Britaniju i njene nekadašnje kolonije, izdao kritički intonirano saopštenje o događanjima u Zimbabveu, Mugabe je, u obraćanju veteranima oslobodilačkog rat i simpatizerima njegove ZANU-PF partije, rekao da je on "šampion demokratije i pravde" u svojoj zemlji.

"Čemu su nas naučili?"

"Čemu nas je Britanija ikad naučila? Kakve lekcije od njih možemo da dobijemo, kakvu pravdu, kakav moral? Nikakav. Ne mogu Britanci da nas uče vladavini prava jer oni pravo ovde nikad nisu uspostavili. Mi smo ti koji su to učinili. Oni ne mogu da budu naši učitelji demokratije jer smo je mi uveli u našu zemlju", rekao je Mugabe.

Osmočlana akciona grupa u okviru Komonvelta protestovala je u utorak protiv "aktuelnog nasilja, gubitka života, nezakonitog zaposedanja tuđe imovine, nepoštovanja vladavine prava i političkog progona" u susret izborima koji će se verovatno održati u junu. To, međutim, Mugabea nije ni najmanje pokolebalo.

"Neka niko i ne pomišlja da ćemo od veterana tražiti da se povuku. Njima je ta zemlja potrebna", poručio je on juče. "Nama je potrebna polovina od 12 miliona hektara zemlje koja je u rukama farmera", precizirao je, predstavljajući izbornu platformu svoje stranke.

Mugabe (76), koji se na vlasti nalazi već 20 godina, predložio je belim farmerima da prihvate britansku ponudu za pružanje azila - kako bi se spasili pred nasiljem kojem su oni i njihove porodice izloženi - i na taj način napuste zemlju. "Britanija je obezbedila 20.000 radnih mesta za svoje državljane. Oni su slobodni da odu, a mi im možemo pomoći ukazujući im na različite načine na koji mogu da napuste našu teritoriju", kazao je on.

Najmanje 18 osoba ubijeno je tokom desetonedeljne kampanje otimanja belačkih farmi i političkog nasilja izazvanog skorim izborima.

Poslednje ubistvo zbilo se u ponedeljak kada su jednog pristalicu vodeće opozicione stranke Pokret za demokratske promene (MDC) na smrt pretukle osobe za koje se veruje da su simpatizeri Mugabeove ZANU-PF. Istovremeno, uprkos obećanju vođe veterana Čenjeraja Hunzvija da će nasilje biti zaustavljeno, i dalje svakodnevno pristižu izveštaji o novim upadima i maltretiranju radnika zaposlenih na farmama.

V. M.


vesti po rubrikama

^svet

16:08h

Harare: Mugabe sebe proglasio "šampionom demokratije i pravde"

17:02h

Špegelj, bivši ministar odbrane: Vlast kriva za zločine

18:23h

Makedonija i dalje bez nacionalnog praznika

18:34h

Pripadnici UN u Sijera Leoneu na meti pobunjenika

19:19h

Okršaj snaga bezbednosti i islamskih pobunjenika na jugu Filipina

23:15h

Slovenija Bajuk premijer

     


     


FastCounter by LinkExchange