[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 4. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


03. May 2000 19:25 (GMT+01:00)

Skupština Srbije izabrala delegaciju za savezni parlament

Veće republika bez opozicije

Devet socijalista, devet radikala i dva poslanika JUL-a u srpskoj delegaciji. Zakonskim izmenama i dopunama uveden porez od 10.000 do 50.000 dinara po hektaru za neobrađeno zemljište

BEOGRAD - Skupština Srbije izabrala je tajnim glasanjem, na drugoj sednici prvog redovnog zasedanja parlamenta, dvadesetočlanu delegaciju za Veće republika Savezne skupštine (po devet poslanika iz SPS-a i SRS-a i dva iz JUL-a).

Poslanici u Veću republika su Gorica Gajević, Zoran Anđelković, Jela Veselić, Karolj Kasaš, Bojan Kekić, Jovan Krkobabić, Dobrivoje Budimirović Bidža, Velimir Bata Živojinović i Duško Matković (svi iz SPS-a), zatim Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić, Stevo Dragišić, Vojin Veljković, Jovica Stojmenović, Dragan Čolić, Lazar Marjanski, Dragan Ljubojević i Miroljub Veljković (svi iz SRS), kao i Vladimir Štambuk i Milovan Bojić (obojica iz JUL-a).

Poslaničke grupe SPS-a i JUL-a predložile su po 14 kandidata, a JUL-a četiri. Svi poslanici listom su zaokružili prvih devet, odnosno prva dva kandidata na listama (poslanici Koalicije Vojvodina nisu glasali).

Malo rada, više pauze

Sednica u sredu počela je, umesto u 10, u 11,15 sati. Radilo se do podneva, a potom je predsednik Skupštine Dragan Tomić odredio pauzu do 13 sati, "kako bi Komisija za štampanje i pečaćenje glasačkih listića održala sastanak". Poslanici su se potom okupili oko 13, a nova pauza usledila je u 13,40 sati. U nastavku, oko 15 sati, predsednik parlamenta prozivao je sve poslanike ponaosob koji su, onda, ubacivali glasačke listiće u kutiju. Potom je usledilo brojanje za koje nije trebalo mnogo vremena jer su svi glasali identično. Po izboru predstavnika u Veće republika usledila je kraća rasprava o Izmenama i dopunama Zakona o korišćenju poljoprivrednog zemljišta. Sednica je završena nešto pre 17 sati.

SPO: Neće dugo

- Izbor poslanika za Veće republika samo će pogoršati odnose u federaciji za koju moramo verovati da će opstati - rekao je Milan Miković, šef poslaničke grupe SPO koji se u sredu obratio novinarima posle sednice Zakonodavnog odbora.
- Sledeće godine su republički izbori tako da će se predstavnici za Veće republika ponovo birati. Ali, ne verujem da će ova delegacija potrajati ni godinu dana - uveren je Miković.

Nedopustiva haranga

Ministar za sport i omladinu, Zoran Anđelković, osudio je "harangu" protiv jugoslovenskog fudbalskog reprezentativca Siniše Mihajloviće i naveo da političko opredeljenje treba da bude privatna stvar pojedinca.
- Mislim da je skandal vršiti takav pritisak na čoveka. Lično je opredeljenje svakoga gde će da bude i kako. Nikoga ne treba dovoditi u poziciju da ga drugi opredeljuju gde će pripadati - rekao je ministar, dodajući da ne zna da li je Mihajlović član SPS-a.

Na pitanje ko je sprovodio "harangu", ministar je dodao: "Čitajte novine".

Tako u Veće republika nisu otišli Milivoje Miletić, Ratomir Munitlak, Dragan B. Nikolić, Dragomir Pavlović i Dragomir Radovanović (svi iz SPS-a), zatim Božidar Vujić, Dragan Milovanović, Dragoljub Pantić, Tomislav Penezić i Milovan Blažić (svi iz SRS), kao i Zoran Vukadinović i Petar Mišković (obojica iz JUL-a).

Inače, socijalisti i radikali imaju po dva predstavnika više u Veću republika jer SPO nije predložio svoje kandidate za četiri poslanika u Veću. U tom slučaju, Zakonom o izboru poslanika u Veće republika predviđeno je da se mandati poslaničke grupe koja neopravdano izostane sa sednice ili ne podnese liste kandidata srazmerno podele onim parlamentarnim partijama koje imaju uredne kandidature i prisustvuju sednici.

Podsećamo, SPO bojkotuje rad parlamenta "sve dok se ne otkriju počinioci i odgovorni za udes na Ibarskoj magistrali".

Na sednici su usvojene i Izmene i dopune Zakona o korišćenju poljoprivrednog zemljišta. Prema ovim izmenama i dopunama "korisnik obradivog poljoprivrednog zemljišta (društvena, zadružna i mešovita preduzeća), za neobrađeno poljoprivredno zemljište plaća poseban porez od 10.000 - 50.000 novih dinara po hektaru, zavisno od katastarske klase". Kako se navodi, uvođenjem plaćanja ovog posebnog poreza teži se što boljem iskorišćavanju poljoprivrednog zemljišta, a u slučaju nepoštovanja navedenih odredaba Ministarstvo bi moglo da neobrađeno zemljište dodeli na korišćenje drugim preduzećima, zemljoradničkim zadrugama i zemljoradnicima, na period od 10 godina.

Jovan Babović, ministar poljoprivrede, rekao je da je cilj ovog zakona da se poveća broj obradivog poljoprivrednog zemljišta "jer svake godine ostaje neobrađeno više od 250.000 hektara".

"Nepoljoprivrednici najčešće pretvaraju obradivo poljoprivredno zemljište u livade i prodaju seljacima seno. Procenjuje se da je u livade pretvoreno 100.000 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta... Prema procenama, oko 40 odsto obradivog zemljišta poseduju nepoljoprivrednici koji žive po gradovima ili u inostranstvu. Jedan deo tog zemljišta daje se pod zakup seljacima, naslednicima koji su ostali u gazdinstvu, a drugi deo ostaje neobrađen", navodi se u obrazloženju Zakona.

Usvajanju ovog zakona oštro su se suprotstavili poslanici Koalicije Vojvodina, Dragan Veselinov i Marijan Rističević.

Veselinov je upitao predstavnike vladajuće koalicije ko se, u stvari, kažnjava ovim zakonom, i u koje će se svrhe koristiti taj novac.

- Ovim će biti pogođeni mešoviti proizvođači jer nemaju novac da plate poreze, a obogatiće se špekulanti koji će doći do ogromnih poseda na lak način. Niste lepši poklon mogli da napravite opoziciji. Pretrpećete nove napade, a porez nećete naplatiti - rekao je predsednik Koalicije Vojvodina.

Inače, na početku sednice odbijen je Rističevićev predlog da se u dnevni red uvrsti Predlog zakona o zaštiti poljoprivredne proizvodnje i donošenju zaštitnih cena za strateške poljoprivredne proizvode.

Sednica je počela minutom ćutanja povodom smrti poslanika SPS Vojislava Živkovića. Potvrđen je i mandat poslaniku SRS Miroslavu Mančeviću (umesto preminulog poslanika Miroslava Vučića).

N. Mijušković


vesti po rubrikama

^politika

15:15h

Protestni skup kosovskomitrovačkih Srba

15:20h

Dogovor o povratku na Kosovo

15:25h

Roan: Albanci da jasno osude nasilje na Kosovu

15:30h

Zahtev Ustavnom sudu za izmenu Zakona o lokalnoj samoupravi

15:45h

Opozicioni lideri u četvrtak o daljim aktivnostima

15:50h

Ko je ovaj čovek: Momčilo Trajković

16:00h

Završen rad Organizacionog odbora Sentandrejskog sabora: Pomoć dijaspore 600.000 dolara

16:10h

"Glas" istražuje: Šta se menja u geostrateškom položaju SRJ posle pristupanja Hrvatske "Partnerstvu za mir"

16:20h

Dolazak Džozefa Ralstona: Kvalifikovani balanser

16:40h

Odlazak Veslija Klarka … Kažnjeni pobednik

16:50h

Vladika Artemije o povratku Srba na Kosovo: Saradnja sa svima

16:55h

Predstavnici SZP o izboru za Veće republika

18:00h

Premijer Marjanović otvorio deonicu puta ka Rumuniji

19:25h

Skupština Srbije izabrala delegaciju za savezni parlament

     


     


FastCounter by LinkExchange