[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda 3. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


02. May 2000 16:03 (GMT+01:00)

Vlasti SAD čvrsto nameravaju da podignu optužnicu protiv iračkog lidera

Dva miliona dolara za Sadama pred sudom

LONDON - Vlasti Sjedinjenih Država lansirale su sveobuhvatnu kampanju i preduzele sve neophodne korake da protiv iračkog predsednika Sadama Huseina podignu optužnicu za ratne zločine i izvedu ga pred sud, piše britanski dnevnik "Tajms".

Prema izvorima tog lista, Vašington je počeo lobiranje u međunarodnoj zajednici tražeći od nje da osnuje poseban međunarodni krivični sud koji bi sudio iračkom lideru, njegovoj dvojici sinova i još devetorici Huseinovih najbližih saradnika koji predstavljaju vrh vlasti u Bagdadu.

Pet tačaka optužnice
Prema navodima "Tajmsa", optužnica protiv Sadama Huseina bi sadržala sledeće navode:
- utuženje za zločine protiv čovečnosti i genocid počinjen tokom "Anfal" uperene protiv Kurda 1988. tokom koje je ubijeno 5.000 ljudi
- utuženje za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene tokom okupacije Kuvajta 1990. i 1991.
- utuženje za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene tokom vršenja eksperimenata s biološkim oružjem osamdesetih godina
- utuženje za identične zločine počinjene tokom likvidacije i mučenja političkih neistomišljenika od početka osamdesetih godina
- utuženje za identične zločine i genocid koji su počinjeni tokom brutalne represije protiv Kurda na severu Iraka počev od 1991. godine.

Vašington je u tu svrhu već izdvojio dva miliona dolara, a kako tvrdi "Tajms" planira da od američkog Kongresa zatraži još četiri kako bi ostvario svoj cilj. Administracija američkog predsednika Bila Klintona je do sada potrošila već 600.000 dolara za sastavljanje i podizanje adekvatne optužnice, a tim stručnjaka specijalizovan za istragu ratnih zločina već je započeo rad na prikupljanju izjava eventualnih svedoka.

"Naš primarni cilj je da Sadama Huseina i vrh iračkog režima optužimo i na odgovornost pozovemo pred međunarodni sud", rekao je "Tajmsu" visoki izvor iz Vašingtona.

Ovakva namera Amerikanaca, komentariše londonski dnevnik, najverovatnije je posledica frustracija koje pritiskaju Vašington, a koje su izazvane ne samo činjenicom da je Sadam Husein i dalje na vlasti već i brojnim kritikama upućenim na račun politike koju SAD vode prema Iraku kao i potpunim kolapsom misije za kontrolu iračkog naoružanja.

Pravni eksperti tvrde da bi Sadamu i ostatku optuženih moglo biti suđeno za genocid, povredu konvencija UN koje zabranjuju mučenje kao i za grubo kršenje Ženevskih konvencija.

Za tako nešto je, međutim, potrebna saglasnost Saveta bezbednosti UN do koje verovatno neće doći jer se očekuje da Rusija i Francuska ulože veto. Veruje se i da Britanci ne imali ništa protiv ovakve ideje, ali i da ne bi otvoreno podržali SAD.

Još jedna od prepreka bila bi i ta što bi optužene bilo nemoguće uhapsiti i dovesti pred sud. Vašington, međutim, smatra da bi i sama priča o formiranju jednog takvog suda mogla da uznemiri iračkog lidera i unese pometnju u najviši državni vrh.

Priredila: S.Đ.P.


vesti po rubrikama

^svet

16:03h Vlasti SAD čvrsto nameravaju da podignu optužnicu protiv iračkog lidera
16:11h Ivo Sanader izabran za novog predsednika HDZ
16:27h Šefovi diplomatija Turske i Grčke dobitnici prestižne nagrade
16:38h

Saudijska Arabija ograničila prava državnih službenika

16:53h Izmerena težina Zemlje
16:47h Marš živih u Aušvicu
     


     


FastCounter by LinkExchange