[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda 3. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


02. May 2000 16:06 (GMT+01:00)

Naslednik čuvene bankarske porodice umro na njujorškom trotoaru

Prokletstvo Rotšildovih

Istorija slavne porodice je čitav niz tragičnih slučajeva

Legendarnu bankarsku porodicu Rotšild opet je snašla tragedija. Dvadesettrogodišnji Rafael de Rotšild, izuzetno nadaren naslednik pariske grane Rotšildovog klana, umro je na trotoaru njujorškog kvarta Čelzi na Menhetnu, koji je odnedavno postao veoma "in".

Prema izjavama očevidaca, on je na jednoj raskalašnoj zabavi iznenada poplaveo. Uz pomoć prijatelja jedva je sišao niz stepenice da sačeka vozilo hitne pomoći. Ali, pomoć je stigla prekasno. Izuzetno zgodni mladić, koga je tetošilo visoko društvo Njujorka, nije bio dorastao burnom životnom stilu superbogataša.

Prema prvim izveštajima policije, umro je u mukama od prekomerne doze heroina. Policajci su ga pronašli naslonjenog na ulaznim vratima i pomislili u prvom trenutku da je hispanoamerički beskućnik.

Inače, Rafael de Rotšild došao je na zabavu u potkrovlju kuće gde se pre samo dva meseca zbio krvav incident. Filmska zvezdica Bižu Filips, ćerka rokera Džona Filipsa iz grupe "Mamas end papas", povredila je slučajno jednog gosta zarivši mu nož u nogu.

Njegova smrt je kao munja iz vedra neba pogodila porodicu koja još nije prevazišla svirepo samoubistvo Amšela Rotšilda. On se pre četiri godine obesio kaišem bademantila o držač za peškire u poznatom pariskom hotelu Bristol.

Rafaela su inače čekali veliki zadaci u porodičnoj imperiji koja se često poredi sa klanom Kenedijevih i Onazisa. Sin Natanijela i Nili de Rotšild rastao je u Njujorku, gde njegov otac rukovodi jednom finansijskom firmom čija se vrednost procenjuje na više od 8 milijardi dolara.

Njegovi roditelji žive u apartmanu na Petoj aveniji, u istoj kući gde je nekada živela i Žaklin Kenedi Onazis. Njegov deda bio je Ili de Rotšild, čija je burna ljubavna veza sa Pamelom Hariman, bivšom ženom Čerčilovog sina Randolfa, bila javna tajna.

Rafaela su roditelji poslali u elitnu privatnu školu Triniti, a prošle godine je sa odličnim uspehom završio studije filozofije na vrhunskom privatnom univerzitetu Brauns na Roud ajlendu. Od nedavno se Rafael viđao na mnogim zabavama njujorške finansijske elite.

Njegova devojka bila je Stela Šnabel, ćerka čuvenog slikara Džulijana Šnabela, koja je izjavila: "Njegova smrt slomila mi je srce. Bila sam jedna od malobrojnih koja ga je stvarno poznavala". Njen otac je dodao: "Rafael je bio veoma inteligentan mladić koji je plenio ljude. Veoma mi se dopadao".

Na poslednjoj žurci Rafael je izgubio svest i prijatelji su ga gotovo sneli niz stepenice. U tome im je pomagao Rafaelov prijatelj Viljem Korbin, koji je ovako prepričao događaj: "Kada smo sišli na ulicu, Rafael je bio mrtav".

Policija je uhapsila Korbina i podigla optužnicu zbog posedovanja heroina. On osporava da je posedovao drogu i tvrdi da se slučajno našao na ovoj zabavi.

Istoriju slavne porodice, koja je nekad finansirala kraljeve i vlade, prati dugi niz tragičnih slučajeva. Začetnik ove loze je Amšel Majer (1743-1812), zelenaš iz Frankfurta. On je poslao svoja četiri sina na sve četiri strane sveta - u London, Beč, Pariz i Napulj - da osnuju četiri imperije.

Zahvaljujući ogromnom bogatstvu, Rotšildovi su iz pozadine vukli konce usmeravajući istoriju Evrope, pa su zato svojevremeno nazvani "šestom evropskom velesilom". Oko 1812. finansirali su Velingtonov ratni pohod na Napoleona u Španiji. Oni su dali novac kojim je Engleska kupila većinski udeo Sueckog kanala, stekavši tako kontrolu nad njim.

Posle teškog poraza Francuske od Pruske 1870/71, Rotšildovi su pomogli da vlada u Parizu opet stane na noge. Izvesno vreme, Rotšildovi su bili najbogatija porodica na svetu.

Tragedije su počele da pogađaju ovu porodicu u ovom veku. Naime 1923. Čarls Rotšild, potomak engleske grane, prerezao je sebi grkljan posle bezuspešnog lečenja od teških depresija i encefalitisa. Čarlsov unuk Amšel obesio se u Parizu 1996. u 41. godini. Da li je Amšel, koji je najviše želeo da bude seljak, slutio da nije dorastao zadatku da bude glava tako čuvene porodice? Oskar Rotšild iz austrijske grane ubio se pištoljem kada mu je otac zabranio da se oženi ćerkom vlasnice pansiona, koja se smatrala društveno neprikladnom.

Rafael nije prvi Rotšild koji je uživao drogu. Njegov tridesetšestogodišnji rođak Bendžamin, koji je 1996. uhvaćen da uzima heroin, bio je i na lečenju. Godinu dana kasnije postao je šef najvažnije evropske bankarske imperije Rotšildovih, kada je njegov otac baron Edmund de Rotšild umro od posledica srčanog udara.

Ova porodica pomenuta je i u klasičnom mjuziklu "Violinista na krovu". U prvobitnoj verziji pesma "Kad bih bio bogat" sadržala je stih: "Kad bih bio Rotšild".

Uprkos postojanju četiri grane ove čuvene porodice, kod Rotšildovih vlada manjak kvalifikovanih potomaka za preuzimanje najviših položaja. Utoliko je veći pritisak koji se vrši na malobrojne kandidate koji dolaze u obzir. I zbog toga cela porodica ima mnogo razloga da žali zbog smrti izuzetno nadarenog Rafaela.

Priredio MVP


vesti po rubrikama

^reportaža

15:28h Tradicionalna fijakerijada u Crepaji, uz prisustvo "Otpora"
15:33h Ispred Savezne skupštine u ponedeljak obavljeno kolektivno venčanje
15:47h Povodom 1. maja u Požarevcu otvorena prolećna sezona "Bambi- parka"
15:53h Reporter "Glasa" u uskršnjoj poseti pritvorenicima kosovskomitrovačkog zatvora
16:06h Naslednik čuvene bankarske porodice umro na njujorškom trotoaru
16:15h U varošici Murino promovisan početak obnove Crne Gore "od strane Srbije"

16:23h

"Glas" istražuje: Šta se događa kad "otadžbina zove" i koliko rado ide Srbin u vojnike

16:37h Strane novine o tome zašto je NATO bombardovao Jugoslaviju
     


     


FastCounter by LinkExchange