[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda 3. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


02. May 2000 15:33 (GMT+01:00)

Ispred Savezne skupštine u ponedeljak obavljeno kolektivno venčanje

Horsko "DA" pedeset mladenaca

Beograd je dočekao još jedno venčanje za pamćenje. Pedeset parova reklo je najvažnije "da" u životu u ponedeljak ispred Savezne skupštine. Mladenci su pristigli iz cele zemlje, a do mesta svečanog čina dovezla su ih dva vozića.

Mnogobrojni prijatelji i rođaci izdizali su se na prste ne bi li videli "svoje" mladence. Pored aplauza, najoriginalniji pozdrav parovima svakako je uputila grupa motociklista koja je besomučno turirala svoje dvotočkaše.

Nekoliko minuta posle podneva pred buduće supružnike izašao je matičar Radivoje Mrđa i poručio:
- Dece je malo, vas molimo da se potrudite da ih bude više. Sa nestrpljenjem ćemo čekati prvu rodu, zatim prve blizance, pa prve nesigurne korake vaše dece. Neka vam današnji dan učvrsti sva ona osećanja koja su vas i dovela do matičara.

Dukat u pletenici

Andrijana Dikić imala je najviše sreće i u svojoj pletenici u obliku srca, koju su dobili svi mladenci, pronašla je dukat. Tako joj je pripala i "obaveza" da u ime ostalih mladi preko glave baci sito ispunjeno orasima, bombonama i kolačićima.

I "Nezavisnost" u svatovima

Romantična muzika "Legendi" i Žarka Dančua u jednom trenutku, kada su se parovi obavezali da će deliti dobro i zlo dok ih smrt ne rastavi", bila je prekinuta dobro poznatim zvukom pištaljki i trubica.

Iz Takovske ulice došla je protestna povorka Sindikata "Nezavisnost". Svatovi, ali i mladenci kao da su na kratko zaboravili zašto su se okupili, pa su sve glave bile okrenute ka Bulevaru revolucije kuda je policija preusmerila demonstrante.

Pošto su Trgom Nikole Pašića odjeknula dva horska "da", jedno suptilno, a drugo gromoglasno, ka nebu je poletelo 50 golubova kao simbol mira, ljubavi i dugovečnog braka. Dok su novopečeni bračni drugovi potpisivali doživotni ugovor, svatovi su se polako zagrevali za pravo veselje.

Flaše sa domaćom prepečenicom šetale su iz ruke u ruku, a grupa raspoloženih mladića i devojaka već je oplela "moravac". Ni mlade nisu zaostajale za njima, cupkajući u ritmu. Ugođaj je upotpunjen ogromnom tortom u obliku cveta koja je bila dekorisana prskalicama.

Kada su bidermajeri promenili vlasnice, svečana povorka mladenaca uputila se ka fontani na Trgu Nikole Pašića, u kojoj su završili novčići bačeni preko ramena "za sreću". Propraćeni mnogobrojnim trubačkim orkestrima koji su se trudili da nadglasaju jedni druge i setnim pogledima "tetki sa 'ladnim trajnama", koje su krišom brisale suze, "tek venčani" su stigli do Skadarlije gde su dočekani pogačom i solju.

Tmurni oblaci koji su sve vreme pretili da isprskaju venčanice, razmažu šminku i pokvare frizure, ipak su sačekali da mlade i mladoženje uđu u neku od skadarlijskih kafana, gde je slavlje nastavljeno.

- Nisam očekivala da će ispasti ovako lepo. Prezadovoljna sam celom ceremonijom - priča Ljiljana Zlatanović iz Kragujevca, ističući da je posle izgovorenog "da" ona nagazila svog supruga, jasno stavljajući do znanja ko će biti gazda u kući.
- Ne da si me nagazila, nego... - odgovara Dragan uz osmeh.

Pod nadstrešnicom jednog restorana zatičemo Nebojšu i Danijelu Vidić. Dvoje mladih Prištevaca došli su u Beograd pre godinu dana i uprkos svemu, rešili su da započnu zajednički život.

- Ovo je idealan trenutak za brak s obzirom na to kroz šta smo sve dole prošli. Planiramo da imamo četvoro dece, da malo poboljšamo situaciju sa natalitetom. Moguće da ćemo imati i blizance, to nam je genetski - nada se Danijela.

Bračni par Jovanović, Nataša i Dragan, dugo su se zabavljali pre nego što su odlučili da ozvaniče vezu. Ona je za kolektivno venčanje čula od drugarice koja je to "obavila" još prošle godine i ideja joj se dopala. Oboje smatraju da je bilo i težih perioda, ali da je svako vreme pravo za ljubav i početak života u dvoje.

J. Mitić


vesti po rubrikama

^reportaža

15:28h Tradicionalna fijakerijada u Crepaji, uz prisustvo "Otpora"
15:33h Ispred Savezne skupštine u ponedeljak obavljeno kolektivno venčanje
15:47h Povodom 1. maja u Požarevcu otvorena prolećna sezona "Bambi- parka"
15:53h Reporter "Glasa" u uskršnjoj poseti pritvorenicima kosovskomitrovačkog zatvora
16:06h Naslednik čuvene bankarske porodice umro na njujorškom trotoaru
16:15h U varošici Murino promovisan početak obnove Crne Gore "od strane Srbije"

16:23h

"Glas" istražuje: Šta se događa kad "otadžbina zove" i koliko rado ide Srbin u vojnike

16:37h Strane novine o tome zašto je NATO bombardovao Jugoslaviju
     


     


FastCounter by LinkExchange