[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda 3. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


02. May 2000 16:15 (GMT+01:00)

U varošici Murino promovisan početak obnove Crne Gore "od strane Srbije"

Miting bez Mrkonjića

Predrag Bulatović sedeo u publici, a vladika Amfilohije izostao. Skup obezbeđivala vojna policija

Pre godinu dana crnogorska varošica Murino postradala je u NATO bombardovanju. Na limskom mostu i oko njega poginulo je 6 civila, najviše dece. Savezna vlada i Vojska Jugoslavije, godinu dana kasnije, organizovali su manifestaciju "Ranjeno proleće - Murino 1999" u znak sećanja na nevine žrtve.

Doduše, pomalo očekivano, ovaj skup pretvorio se u miting podrške bratskom srpskom narodu, a odlično se uklopio i u predizbornu kampanju Bulatovićeve SNP pred lokalne izbore u Podgorici i Herceg Novom.

U Murinu se na Vaskrs okupilo između tri i četiri hiljade ljudi. Radio Beograd javio je o dvadeset hiljada, a RTS o nekoliko desetina hiljada ljudi. Prosta računica kojom se služe na ovoj televiziji, uz pomoć znanja matematike, njihove procene umanjila bi desetak puta.

Pored meštana Murina, autobusom i privatnim automobilima pristalice SNP-a stigle su iz susednih crnogorskih gradova: Plava, Andrijevice, Berana, Bijelog Polja, Mojkovca, Kolašina... Žitelje Berana u Murino je dovozio autobus na kome je pisalo "Poklon USAID-a".

Ikonografija u publici prepoznatljiva. Ne menja se već godinama. Slike Slobodana Miloševića i Momira Bulatovića, bez parola. Klicalo se Srbiji, Slobi i, pomalo, Momiru. Umesto na bini, u publici je bio i Predrag Bulatović, potpredsednik SNP, prvi Momirov saradnik. Da li je i ovo potvrda raskola u ovoj partiji jer se sve češće priča o nezadovoljstvu koje u SNP vlada povodom stupanja u koaliciju sa radikalima i julovcima koji u Crnoj Gori nisu baš omiljeni.

Iako je bio najavljen, u Murino nije došao Milutin Mrkonjić, čelnik Direkcije za obnovu zemlje. Nije došao ni mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a opelo žrtvama služio je iguman manastira Đurđevi stupovi gospodin Nikodije. Amfilohije je na Vaskrs zabranio crnogorskoj televiziji da izveštava o aktivnostima SPC, dok ne prestanu da promovišu bivše sveštenike koji su zbog nemorala isključeni iz SPC.

Upadljivo je bilo prisustvo velikog broja pripadnika Vojske Jugoslavije i odsustvo predstavnika aktuelne vlasti. Goste je sačekivao predsednik MZ Murino, Branislav Otašević i tamošnji čelnik SNP. Nije bilo Orhana Redžepagića, predsednik SO Plav, kojoj pripada i Murino. Skup je obezbeđivala vojna policija, a civilne je bilo vrlo malo. Tek dve-tri patrole sa desetak pripadnika MUP-a Crne Gore.

Uz zvuke orkestra Vojske Jugoslavije, savezni premijer Momir Bulatović na murinskom mostu položio je venac, a general-pukovnik Milorad Obradović, komandant Druge armije postavio je kamen temeljac za izgradnju spomen česme.

"... Danas počinjemo obnovu Murina. Dugo vremena je bilo potrebno da konačno i Republička vlada Crne Gore prizna i pokaže svoju nemoć, ne samo ovde, nego i na prostoru cele Crne Gore. Danas ovde počinju radove na obnovi radnici iz Srbije. Direkcija za obnovu Srbije, koja je obnovila ono što je zadivilo čitav svet", bile su reči Momira Bulatovića.

U publici se kliče Srbiji i Slobi. Dvojica Beranaca razmenjuju poruke u stilu: "Vala mudro zbori ovaj naš Momo. A svaka mu je ka Njegoševa". Na pominjanje aktuelne vlasti zvižduci i oštra negodovanja.

Dok je trajao kratak govor Momira Bulatovića, pomalo teatralno, radnici ŽGP "Beograd" već su započeli radove na snimanju i premeravanju srušenog objekta Zadružnog doma. Na pitanje kad očekuju završetak radova, Milan Gutalj iz ovog preduzeća kaže: "Nadamo se da će radovi biti završeni u roku, odnosno do 15. avgusta ove godine. Posle Zadružnog doma, na kojem je predviđena sanacija i rekonstrukcija, imamo još i da izgradimo spomen česmu".

Ugovore za sanaciju 82 individualna stambena objekta potpisao je direktor ŽGP "Beograd" Milenko Delić i vlasnici tih objekata. Doduše, valja reći da su u pitanju kuće čiji su krovovi već obnovljeni, i to od strane crnogorske vlade, i na kojima je, uglavnom, oštećena fasada, stolarija i slično. Iako je u zvaničnoj najavi skupa i na samom kraju skupa govoreno da je reč o Direkciji za obnovu zemlje, savezni premijer je upadljivo insistirao da se radi o Direkciji za obnovu Srbije.

General-pukovnik Milorad Obradović poručio je "Branićemo ovu zemlju i ovaj narod. Branićemo sami sebe, pa makar dalje i bez hleba bili. Ali neprijatelj neće proći".

Jedna gospođa iz Andrijevice za naše novine kratko je rekla da Srbe i Crnogorce niko neće moći da posvađa i da je sramota što Crna Gora nije pomogla obnovu porušenog u Srbiji.

Bulatović je rekao i da Savezna vlada i Direkcija za obnovu pomažu da se Crna Gora vrati sebi, svom istorijskom trajanju i liku. U Murinu, na Vaskrs, dva oka su se ponovo približila jedno drugom. Izveštačeno - kako bi drugačije.

ZVONKO PRIJOVIĆ


vesti po rubrikama

^reportaža

15:28h Tradicionalna fijakerijada u Crepaji, uz prisustvo "Otpora"
15:33h Ispred Savezne skupštine u ponedeljak obavljeno kolektivno venčanje
15:47h Povodom 1. maja u Požarevcu otvorena prolećna sezona "Bambi- parka"
15:53h Reporter "Glasa" u uskršnjoj poseti pritvorenicima kosovskomitrovačkog zatvora
16:06h Naslednik čuvene bankarske porodice umro na njujorškom trotoaru
16:15h U varošici Murino promovisan početak obnove Crne Gore "od strane Srbije"

16:23h

"Glas" istražuje: Šta se događa kad "otadžbina zove" i koliko rado ide Srbin u vojnike

16:37h Strane novine o tome zašto je NATO bombardovao Jugoslaviju
     


     


FastCounter by LinkExchange