[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda 3. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


02. May 2000 15:28 (GMT+01:00)

Tradicionalna fijakerijada u Crepaji, uz prisustvo "Otpora"

Konji su najotporniji

Svečano kroz Ulicu maršala Tita prošlo pedesetak "otporaša"

Sve je u ponedeljak ujutru u južnobanatskom selu Crepaja bilo svečano. Stigli gosti iz celog Banata, neki i iz daljine, da prisustvuju tradicionalnoj smotri paradnih konja i fijakera koja se svake godine održava drugog dana Uskrsa. Kamioni natovareni konjima, sve lepši do lepšeg, deca razdragano trče oko razigranih atova...

"Nađoši", odnosno meštani kako ih Banaćani zovu, izneli hoklice na glavni "šor", merkaju šta će biti. I, bogami, bilo...

Tek prošlo podne, kad se iz pravca Pančeva pojavila grupica sa zastavama. Pedesetak pripadnika "Otpora" iz Beograda, u tišini, prošlo je Ulicom maršala Tita, ravno kroz "najotpornije selo" u Vojvodini, kako Crepajci vole da kažu. Prošle godine su oterali "fenderaše" i od tada tvrde da su najotporniji.

Naj, naj

Osim u disciplinama od jednoprega do šestoprega, dodeljene su i nagrade za najlepši sersan (konjsku opremu), najlepši fijaker, najmlađeg i najstarijeg vozača, najlepšu damu vozača, najlepšeg pastuva i najlepšu kobilu.

Jedan od medijskih sponzora manifestacije bio je "Glas javnosti".

Na stadionu oko 4000 ljudi, prvo malo zbunjeni. Čekali konje, a pojavili se "otporaši". Onda gromoglasan aplauz. Prisutni drugi sekretar holandske ambasade, Pol van Ostin, pita: "Da neće, možda, biti provokacija". U publici i predstavnici rumunske i bugarske ambasade, portparol SPO Ivan Kovačević, predsednik Banatskog foruma Đurica Savkov, direktori "sponzorskih" preduzeća. Niko ne pokazuje nelagodnost.

"Otporaši" mirno sedaju na travnjak oko gajbe piva. Dušan Gluvakov, predsednik MZ Crepaja, vođa svih "pobuna" banatskih paora, preko košulje i kravate, "navukao" crnu majicu sa belom pesnicom.

- Ovo je demokratija. Sponzori su ljudi iz raznih firmi, čak i onih bliskih vlastima, pa se opet niko ne buni - radosno je govorio Gluvakov, objašnjavajući da je jedina nesuglasica ispala sa Holanđanima: I mi smo "lale" i oni su "lale". Nismo mogli da se dogovorimo kako se kod njih zovu naše "sose".

Perica Markov, pesnik Banata, u narodnoj nošnji sa stisnutom pesnicom, malo recituje, pa onda objašnjava: "Dobro je što su tu i naši otporaši baš danas, na ovoj 'konjskoj proslavi'. Pa zar konji nisu najotporniji!"

I dok su stazom promicali fijakeri od jednoprega, do šestoprega, uz zvuke "bećarca", na okolnim proplancima se trgovalo. Ko je hteo mogao je kupiti pravi starinski fijaker po početnoj ceni od 2.200 maraka.

- Ko hoće nek se cenka. Ja čekam pravog kupca za cenkanje. A ovi što pitaju nisu pravi. To su "dođoši" i "prođoši"- pričao je prodavac.
U sumrak gazde su timarile dobro premorene konje. Tamburaši su svirali na uvce, a Crepajci su se tek posle svega hvalili: "Sad smo stvarno dokazali da smo najotpornije selo".


vesti po rubrikama

^reportaža

15:28h Tradicionalna fijakerijada u Crepaji, uz prisustvo "Otpora"
15:33h Ispred Savezne skupštine u ponedeljak obavljeno kolektivno venčanje
15:47h Povodom 1. maja u Požarevcu otvorena prolećna sezona "Bambi- parka"
15:53h Reporter "Glasa" u uskršnjoj poseti pritvorenicima kosovskomitrovačkog zatvora
16:06h Naslednik čuvene bankarske porodice umro na njujorškom trotoaru
16:15h U varošici Murino promovisan početak obnove Crne Gore "od strane Srbije"

16:23h

"Glas" istražuje: Šta se događa kad "otadžbina zove" i koliko rado ide Srbin u vojnike

16:37h Strane novine o tome zašto je NATO bombardovao Jugoslaviju
     


     


FastCounter by LinkExchange