[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 29. april - Utorak 2. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


28. Apr 2000 16:10 (GMT+01:00)

Ni u petom mesecu 2000. datum otvaranja birališta nije na vidiku

Lokalni i savezni izbori - zajedno?

Rezultati istraživanja javnog mnjenja i obnove ne idu na ruku vlasti. Najviše koristi može imati od novog zakona

BEOGRAD - Srbija ulazi i u peti mesec 2000. godine bez skorih izbora na vidiku. Sve procene državnih i opozicionih službenika prema kojima se datum izbora, makar lokalnih, morao odrediti do maja - pale su u vodu. Vlast, očigledno, još nije spremna za birališta.

- Sad se već može reći da će savezni i lokalni izbori biti zakazani za jesen - uveren je Vladimir Goati, stručnjak za parlamentarne sisteme.

On naglašava da u slučaju istovremenih izbora opozicija zanemaruje nekoliko bitnih faktora koji presudno mogu uticati na rezultate.

- Režim nastavlja pritiske na medije i izvesno je da će situacija u septembru biti još gora. Mediji se više ne moraju ni gasiti. Dovoljno je da se raznim pritiscima onemogući njihov rad. Najbolji primer je TV "Studio B", koji se vidi samo u Beogradu. Praktično, i bez gašenja, ova televizija je ugašena. Opozicija takođe zaboravlja da će, ako izbori budu istovremeni, prema članu 132 Zakona o lokalnoj samoupravi, opštinske izborne komisije određivati Savezna izborna komisija. Time će lokalne izborne vlasti skoro potpuno izgubiti kontrolu nad rezultatima.

Goati dodaje da su na neodlučnost vlasti da konačno raspiše izbore uticala i istraživanja javnog mnjenja koja pokazuju pad popularnosti vladajuće koalicije. Prema poslednjim istraživanjima objavljenim u javnosti vlast trenutno može računati na podršku 21,8 odsto biračkog tela, a opozicija na 27,9 odsto.

Jasno je da će i jedni i drugi u predstojećem periodu "pucati" na skupinu neodlučnih koji su u Srbiji trenutno najbrojniji (procenjuje se, oko 41 odsto). Do ovih podataka došle se na osnovu tri istraživanja koja su sprovedena u martu. Po vlast ništa bolji rezultat nije pokazalo ni istraživanje Centra za politikološka istraživanja i javno mnjenje Instituta društvenih nauka koja pokazuju da 71 odsto građana nije zadovoljno politikom srpske vlasti.

Na ovo svakako treba nadovezati i podatke o padu popularnosti Slobodana Miloševića. Podsećamo da, prema rezultatima istraživanja koje je u februaru uradio Stejt dipartment, predsednika SRJ i socijaliste podržava 16 odsto građana, što je najniža stavka Miloševićeve popularnosti od kad je postao srpski nacionalni lider.

Ostaje da se vidi kakvom će izbornom kampanjom vlast pokušati da popravi rezultate. Pitanje je da li će osnovna poruka kampanje vlasti, što je očigledno koncept obnove, imati bitniji efekat. Naime, prema procenama, štete od bombardovanja kreću se čak između 30 i 100 milijardi dolara (procene se razlikuju od izvora do izvora). Uglavnom, zaključno s 1. novembrom prošle godine, kad je okončana prva faza obnove, Vlada Srbije s uloženih oko milijardu dinara otvorila je 121 gradilište, 26 drumskih i 5 železničkih mostova, i obezbedila 520 porodica koje su u bombardovanju ostale bez kuća. Zvaničnih podataka o drugoj fazi, za sad, nema.

Vlasti na ruku ne ide hronična nezaposlenost koja se produžava čak i u uslovima "povećanog" angažovanja u obnovi. Kako je planirano, u obnovi je trebalo da bude zaposleno 70.000 ljudi, što je zanemarljiva brojka ako se uzme u obzir da je tokom bombardovanja 230.000 ljudi ostalo bez posla, odnosno da je i pre rata evidentirano 250.000 nezaposlenih.

M. Teodorović


vesti po rubrikama

^politika

15:10h Šiptari demonstriraju Prištinom u iščekivanju juna
15:15h Narko dileri preplavili Kosovo i Metohiju
15:30h "Glas" tema: Jedna priča s dva lica: od Jugoslovenske levice do reprezentativne "levice"
15:36h

Bulatović, generalni sekretar FSJ, u telefonskom razgovoru s Mihajlovićem: Ne zna šta je potpisao

15:40h Stojadinović, predsednik GO SPO: Nepodnošljivo u SPO Niša
16:00h Iz SPS Savski venac: Bez izjava "plaćenicima"
16:10h Ni u petom mesecu 2000. datum otvaranja birališta nije na vidiku
16:20h Po tužbi Radmile Višić, Čedomir Jovanović opet na sudu
16:30h Ko je ovaj čovek: Amfilohije Radović
17:00h Vuk Drašković, predsednik SPO, o Srbiji, Crnoj Gori...
     


     


FastCounter by LinkExchange