Kruševačko Udruženje pčelara proslavilo je 22. aprila, na Vrbicu,
stogodišnjicu postojanja, ceo vek organizovanog pčelarenja. Interesantno
je da je prvi gradonačelnik Kruševca bio pčelar Serafim Negotinac,
a prvi predsednik Društva pčelara u Kruševcu takođe gradonačelnik
Milan Arsenijević.
Ovogodišnje
tradicionalno prolećno okupljanje pčelara bilo je u Neševu, na
pčelinjaku poznatog kruševačkog pčelara Drgoslava Markovića. A
drugo druženje biće u oktobru povodom tradicionalne pčelarske
izložbe i prodaje meda na platou ispred kruševačkog Doma sindikata.
Okuplja se tako svake godine oko 200 redovnih članova koji prisustvuju
predavanjima, druže se i razmenjuju iskustva i nova saznanja o
pčelinjim društvima i proizvodima. U proseku, napredniji profesionalni
pčelari održavaju godišnje oko 20 kilograma meda po košnici. A
danas već u kruševačkom kraju postoji mnogo pčelara koji imaju
više od 100 košnica pa se i potrošnja meda povećava.
Kruševljani se spremaju i na Sveslavenski kongres koji će se
održati 13. oktobra gde će pčelari iz više zemalja sveta izmenjati
naučna i praktična iskustva i gde će proizvođači opreme pokazati
svoja dostignuća u pčelarstvu. Predviđena je i izložba pčelarskih
proizvoda. Pčelarska svetska organizacija udružuje sve pčelare
sveta i svake druge godine organizuje ovakve skupove.
Kruševački pčelari se bore da proizvedu što kvalitetniji med,
ali i kupac treba da bude poznavalac da bi takav proizvod prepoznao.
To se pouzdano može utvrditi hemijskom analizom preko vrste polenovih
zrnaca koji pčele, posećujući cvetove, donose u košnicu. Tako
se lako prepoznaje i bagremov med svetlo zelenkaste boje koji
u sebi ima najmanje polenovih zrnaca i koji važi za najukusniji.
Ali ne mora da znači i da je najkvalitetniji. Iskusni pčelari
kažu da med što je tamniji u sebi ima više mikro elemenata i hranljiviji
je.
Pčele u proleće najpre sakupljaju voćni, pa opšte poznati bagremov,
zatim med od uljane repice, livadski, suncokretov, lipov, kestenov…
Pčelari su, družeći se, razmenili iskustva i o šumskom medu koji
se razlikuje od drugih jer su svi ostali tzv. cvetni medovi, a
šumski pčele skupljaju sa lišća hrasta i cera, ponekad i bukve,
kao slatku stvar koju luče biljne vaši. Ovaj med je odličan za
ljude, ali ne i za pčelu jer u njemu ima najviše gvožđa sa nesvarljivim
sastojcima koje pčele ne mogu da podnesu u zimskom periodu, kažu
pčelari.
Do skoro se med smatrao lekom, on je u prvom redu hrana, ali
je u principu relativno skup za običnog kupca, cena je u proseku
deset - petnaest maraka po kilogramu.
Cvetni prah i polen je izvor B vitamina, izvanredna hrana i za
pčelu i za ljudsku upotrebu, posebno kod dece školskog uzrasta
i starijih posle preležanih bolesti. Pčelari kažu da sadrži i
E vitamin koji krvne sudove u glavi čini elastičnim i može da
predupredi neke pojave sa tragičnim posledicama. Pčelari su pričali
i o matičnoj mleči, izvanrednoj supstanci za nastajanje matice.
Ljudi često od pčelara traže mleč kao lek za neke bolesti koje
možda ne mogu da se izleče tradicionalnom medicinom. Pedesetih
godina na Hvaru je bila organizovana proizvodnja mleča, ali je
to veoma nestabilna materija u pogledu čuvanja jer je sunčeva
svetlost razlaže.
U Rusiji je razvijena tehnologija da se iz tog mleča izvlači
voda i čuva u tabletama po godinu dana. Veoma važan i koristan
proizvod je propolis. To je prirodni antibiotik. Tom smolastom
materijom, koju skupljaju sa biljaka, pčele zatvaraju sitne pukotine
u košnici i njome vrše dezinfekciju, a pčelari taj propolis skupljaju
od maja do avgusta i koriste ga rastvorenog u alkoholu za lečenje
ranica, a veoma je važan kod oboljenja disajnih organa i grla.
Tu je i vosak koji se najviše koristi u industrijskoj upotrebi
i u poslednje vreme je nezamenljiv u kozmetici. Javila se i posebna
grana medicine zvana apiterapija koja se posebno razvijala u Rusiji
i Kini, a Japanci imaju i institut za izučavanje raznih vrta mleča
u ljudskoj u potrebi.
R. Barjaktarević