[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 27. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


26. Apr 2000 16:14 (GMT+01:00)

Nova italijanska vlada u sredu položila zakletvu

Bez većih promena

Lamberto Dini ponovo ministar spoljnih poslova

RIM - Nova italijanska vlada levog centra, na čelu sa premijerom Đulijanom Amatom, položila je u sredu zakletvu pred predsednikom Karlom Azeljom Ćampijem kao 58. kabinet u posleratnoj istoriji zemlje.

U novoj, 25-članoj vladi za sada je jedno ministarsko mesto ostalo upražnjeno - položaj ministra za odnose sa zemljama Evropske unije. Za tu funkciju Amato je predvideo dosadašnjeg ministra ekologije Eda Ronkija, ali je ovaj to imenovanje odbio; Ronki je smatrao da njegova stranka, Zeleni, treba da i dalje kontroliše resor zaštite životne sredine.

Nepopunjena je ostala i pozicija podsekretara kabineta; očekuje se da će Amato oba mesta naknadno ipak dodeliti Zelenima.

Dva nova člana vlade nisu profesionalni političari - ministar zdravlja Umberto Veronezi i ministar obrazovanja Tulio de Mauro. Veronezi je vodeći italijanski stručnjak za rak dojke, a De Mauro uvaženi profesor lingvistike.

Što se tiče ostalih, jedino ime poznato ovdašnjoj javnosti je ono dosadašnjeg ministra spoljnih poslova Lamberta Dinija, koji će i u novom sastavu vlade obavljati ovu dužnost. Kako primećuje agencija Rojters, Dini je bio jedan od malobrojnih koji je tekst ministarske zakletve znao napamet, pošto ju je u sredu polagao po čak šesti put u poslednjih šest godina.

Dini je, naime, u vladu - na čijem je čelu tada bio Silvio Berluskoni - prvi put ušao 1994. kao ministar finansija; sedam meseci kasnije, posle pada te administracije, postavljen je za premijera naredne; onda je, posle izbora 1996, imenovan za ministra spoljnih poslova i to mesto više nije napuštao - ali je, u skladu sa poslovičnom kratkovečnošću italijanskih vlada, zakletvu morao da ponavlja još četiri puta. Jer, od 1996. do danas u Italiji su se izređale još četiri vlade i tri premijera - Romano Prodi, Masimo d'Alema (dva puta) i sada Đulijano Amato...

V. M. - S. Đ. P.


vesti po rubrikama

^svet

16:14h

Nova italijanska vlada u sredu položila zakletvu

16:48h

Šef ruskog MIP govorio na Konferenciji UN o razoružanju

17:09h

Mesić o kasetama snimljenim u kabinetu njegovog prethodnika

17:19h

Harare: Ubijena još tri opozicionara

18:22h

Žirinovski na "odmor" poslao sve funkcionere

     


     


FastCounter by LinkExchange